AB'den mülteci açıklaması: 3.5 Milyar Euro Afganlıları da kapsıyor

AB'den mülteci açıklaması: 3.5 Milyar Euro Afganlıları da kapsıyor

Tüm dünyanın gözü Türkiye'ye gelen Afgan mülteciler ve AB'nin Türkiye'ye karşı alacağı tutumdayken AB'nin Türkiye'ye ek bir ödeme yapmayı planlamadığı öğrenildi.

AB'den mülteci açıklaması: 3.5 Milyar Euro Afganlıları da kapsıyor
16px
24px
26.07.2021 14:08
ABONE OLgoogle

Tüm dünyanın gündeminde Afganistan uyruklu mülteciler var. Bir yandan mültecilerin Türkiye'ye girişi sonrası Avrupa Birliği'nin tavrı merak edilirken, bir yandan da insan hakları ihlalleri tartışma konusu oldu. Fakat AB, son dönemde artan Afganistan uyruklu mülteciler nedeniyle Türkiye'ye ek bir ödeme yapmayı planlamıyor.

Geçtiğimiz hafta AB, Taliban örgütünün baskısı ve ekonomik sebeplerle Afganistan'dan kaçan düzensiz göçmenleri durdurmak için Kabil hükümeti ve civardaki komşu ülkelere maddi destek sağlayacağının işaretini vermişti. Bunun üzerine Türkiye'nin de bu destek paketine dahil edilip edilmeyeceği tartışma konusu oldu. Kılıçdaroğlu uyardı: 500 bin ile 1 milyon arasında Afgan mülteci riski var

Euronews Türkçe'ye konuşan AB kaynakları hali hazırda teklif edilmiş olan 3,5 milyar euroluk fonun Türkiye için mülteciler konusunda tek destek paketi olduğunu kaydetti.

Bu desteğin Suriyeli veya Afgan ayrımı yapmadığını belirten AB yetkilisi, bunun tüm mültecileri ve sınır denetimi desteklerini kapsadığını belirterek şu an için AB zirvesinde üzerinde uzlaşılmış olan rakamda değişiklik yapılmasının gündemde olmadığını aktardı.

Haziran ayındaki AB zirvesinde Türkiye ile 2016'da imzalanan Göçmen Geri Kabul Anlaşması'nın yenilenmesi ve Türkiye'ye topraklarında bulunan göçmenler için 2024 yılına kadar 3,5 milyar Euro yardım yapılması kararı alınmıştı.

HÜKÜMETLERE DEĞİL STK'LARA DESTEK

AB'nin planına göre, toplamda 5,77 milyar euroluk paket, Türkiye, Ürdün, Lübnan ve Suriye'de hükümetlere değil, insani projeler gerçekleştiren sivil toplum örgütlerine verilecek.

Yaklaşık dört milyondan fazla sığınmacı ile dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye'de hükümet, temel hizmetler için bugüne kadar 40 milyar dolardan fazla para harcadığını söylüyor.

KILIÇDAROĞLU: ŞAİBELİ ANLAŞMALARIN TÜCCARI ERDOĞAN

Öte yandan sosyal medyadan bir video yayımlayan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Afganistan’daki çatışmalardan kaçıp Türkiye’ye ulaşan göçmenler hakkında, hem Türk hükümetini hem de AB'yi şu eleştirdi:

"3 milyar Avro daha fon aktaralım, 5 yıllık da bir mülteci anlaşması yapalım' diyor. Erdoğan'ın sesi çıktı mı, çıkamaz da. Çünkü tüm bu şaibeli anlaşmaların tüccarı Erdoğan'ın bizzat kendisidir. Ama asıl ikinci iddia şudur ki, Brüksel'in Afganistan'dan kaçan sığınmacıları Avrupa'dan uzak tutmak için Türkiye'ye yeni bir rüşvet paketi önerme hazırlığıdır. Bu sefer rakamlar 500 bin ile 1 milyon arasında Afgan mülteci riskini gösteriyor. Yani açıkça söylemek gerekirse tartının bir kefesine yeniden sizin mahallenizi, sizin hayatınızı, sizin huzurunuzu koyacaklar; diğer kefesine de avroları.”

AVUSTURYA BAŞBAKANI KURZ: TÜRKİYE DAHA DOĞRU YER

Avusturya Başbakanı Kurz, Afgan sığınmacılar için Almanya, Avusturya ya da İsveç’tense Türkiye’nin daha doğru yer olduğunu savunmuştu. Kurz, ülkesinde şiddet olaylarının arttığını söylemişti. DW Türkçe'nin aktardığı söyleşide Kurz, "Eğer insanlar kaçmak zorundalarsa, herkesin Avusturya, Almanya ya da İsveç'e gelmesindense, Türkiye gibi komşu ülkeleri ya da Afganistan'ın güvenli bölgelerini kesinlikle daha doğru yer olarak görüyorum" dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde