47 milyar dolarlık borç! 20 enerji santrali batık

47 milyar dolarlık borç! 20 enerji santrali batık

47 milyar dolarlık krediyi ödemekte zorlanan enerji sektörü için fon hazırlanıyor. 7 yerli kömür, 5 HES, 8 doğalgaz santralı ile 2 elektrik dağıtım şirketinin kredilerinin geri ödemelerinde sorun yaşanıyor.

47 milyar dolarlık borç! 20 enerji santrali batık
16px
24px
07.06.2019 04:53
ABONE OLgoogle

Enerji sektöründe kredilerinin geri ödenmesinde sorun yaşanması nedeniyle Enerji Girişim Sermaye Fonu’na devredilmeye aday projeler üç kategoriye ayrılırken, hızlı bir şekilde fona aktarılması öngörülen projelerin yer aldığı ilk kategoride 865 megavatlık bir kombine doğal gaz çevrim santralı ile 50 megavatlık bir hidroelektrik santralı bulunuyor.

47 milyarlık borç

Enerji sektörüne kullandırılan 70 milyar dolarlık kredinin 23 milyar doları halihazırda geri ödenmiş durumda, yani sektörün 47 milyar dolar borç yükü bulunuyor. Enerjide enkaz büyük: Şok zam talebi

Bu borcun 40 milyar dolarını elektrik üretim santrallarının, 7 milyar dolarını da elektrik dağıtım şirketlerinin kullandığı krediler oluşturuyor.

Elektrik üretim santrallarının 40 milyar dolar tutarındaki borcunun yaklaşık 13 milyar dolarlık kısmı geri ödenmesinde sorun yaşanan veya yaşanma riski bulunan kredilerden oluşuyor.

Bu kredilerin 5 milyar doları yerli kömür santralları, 3.2 milyar doları hidroelektrik santrallar (HES), 2.7 milyar doları doğal gaz ve 1.9 milyar doları da elektrik dağıtım sektörünün yükümlülüğünde bulunuyor.

7 yerli kömür, 5 HES, 8 doğal gaz santralı ile 2 elektrik dağıtım şirketinin kredi geri ödemelerinde sorun yaşanıyor. Zorlu'nun 'Enerji'si düştü, borçluluk arttı, özkaynaklar azaldı

Bu tesislerin büyük kısmında kredilerin yapılandırılması öngörülürken, yapılandırmayla sorunu çözülemeyecek santralların Enerji Girişim Sermaye Fonu’na aktarılması öngörülüyor.   Enerjide kriz: 50 Milyar Dolar borç var... Elektrik tüketimi sanayide yüzde 12, tarımda yüzde 60 azaldı

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde