25 Milyona aldı, 430 milyona sattı: O arsa yeniden gündemde

25 Milyona aldı, 430 milyona sattı: O arsa yeniden gündemde

Eski İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın FETÖ davasında tutuklu yargılandıktan sonra tahliye edilen damadı Ömer Faruk Kavurmacı’nın ortağından satın alınan ve İBB’yi milyon dolarlık zarara uğratan Fatih’teki eski lunapark arazisi tekrar gündemde.

25 Milyona aldı, 430 milyona sattı: O arsa yeniden gündemde
16px
24px
22.11.2022 15:11
ABONE OLgoogle

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), hayatını kaybeden eski İBB Başkanı Kadir Topbaş'ın FETÖ davasında tutuklu yargılandıktan sonra tahliye edilen damadı Ömer Faruk Kavurmacı'nın ortak işler yaptığı Metal Yapı Konut'tan Fatih'teki eski lunapark arazisini 2017 yılında tartışmalı bir şekilde satın almıştı.

Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre arazi, satın alma işlemi sonrası AKP döneminde İBB Meclisi tarafından imara kapatılarak Molla Gürani Parkı, cami ve zemin altı otopark yapılmasına karar verilmişti.

Süreci inceleyen yeni İBB yönetiminin el konulan yolsuzluk dosyasında da bu arsa alışverişinde kurumun 106.4 milyon dolar zarara uğratıldığı ortaya konmuştu.

İBB DEVRE DIŞI

İBB'nin arazi üzerinde proje ile ilgili çalışmaları sürerken Fatih Belediyesi, 1/1000 ölçekli plan değişikliği teklifi hazırladı.

Ve İBB'yi devre dışı bırakarak planı onay için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na gönderdi.

Plan değişikliğinin raporunda yer alan bilgilere göre ihya edilecek “Simkeş Cami” alanının mülkiyetinin bir kısmı  Maliye Hazinesi’ne bir kısmı da İBB’ye ait parsellerde kalıyordu.

CAMİYİ KENDİ ARAZİSİNE TAŞIDI

Fatih Belediyesi uygulama sürecini kolaylaştırmak için cami alanının çoklu mülkiyet yapısından çıkarılarak kendisine ait olan aynı alan içindeki bin 132 metrekarelik parsele taşınması teklifinde bulundu.

Bakanlık da planı onaylayarak itirazlar için 21 Kasım itibari ile askıya çıkardı.

25 MİLYONA ALDI, 429.7 MİLYONA SATTI

İBB'ye ait o arazinin şaibeli satış süreci şöyle gerçekleşmişti:

*Metal Yapı Konut, 2012 yılında arazi sahiplerinden 25 milyon liraya satın aldığı 6 bin 400 metrekarelik araziyi, İBB'ye 2017 yılında KDV dâhil 429 milyon 733 bin liraya sattı.

*Şirketin elindeyken İBB tarafından yapılan imar düzenlemesi ile araziye konut ve ticaret fonksiyonu verilerek değeri arttırıldı.

*İBB araziyi satın alınca imar değişikliği yaparak parsellere Molla Gürani Parkı, cami ve zemin altı otopark yapmaya karar verdi.  Arazinin imarı hala bu durumda.

*İBB Teftiş Kurulu yaptığı araştırmada alımın mevzuata uygun olmadığı sonucuna vardı.  Raporda, arazinin ipotekli olduğu ve satın alma işlemi ile şirketin borcundan kurtarıldığı belirlendi.

*İnceleme sırasında hazırlatılan arazi değerleme raporunda, 4 yıl önce İBB'nin 429.7 milyon liraya satın aldığı arazinin güncel değeri KDV dahil 73 milyon 224 bin 900 TL olarak tespit edildi. Yani İBB, 356 milyon lira zarar etti.

*2017 yılındaki kura göre arazinin değeri 116 milyon 870 bin 709 dolara denk geliyordu.  Bugün arazinin değeri ise 10 milyon 381 bin dolar civarında. Bu hesaba göre İBB arazi alışverişinden 106 milyon 488 bin dolar zarar etmiş durumda.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde