100 yıllık TCDD Cengiz-Kolin-Limak’ın kiracısı oldu

100 yıllık TCDD Cengiz-Kolin-Limak’ın kiracısı oldu

TCDD’nin Cengiz-Kolin-Limak’ın işlettiği Ankara YHT Garı’na kiracı olduğu bildirildi. CHP’li Emir, idarenin her bir ofis için 50 bin TL kira anlaşması yaptığını iddia etti, “100 yıllık kurumu kiracı yaptılar” dedi.

100 yıllık TCDD Cengiz-Kolin-Limak’ın kiracısı oldu
16px
24px
16.06.2022 04:50
ABONE OLgoogle

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), Kamu Özel İşbirliği modeli ile Cengiz-Kolin-Limak ortaklığına yaptırılan ve 29 Ekim 2016'da açılan Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı’na kiracı oldu.

Tarihi binası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kurucusu olduğu Medipol Üniversitesi’ne tahsis edilen kurumun iki dairesinin gara taşındığını söyleyen CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, “100 yıllık kurumu kiracı yaptılar” dedi.

Ankara Tren Garı yerleşkesi içerisinde bulunan ve TCDD misafirhanesi olarak kullanılan tarihi bina, 2019 yılında Medipol Üniversitesi’ne tahsis edildi.

1928 yılında yaptırılan tarihi binanın Medipol’e tahsisi kamuoyunda geniş yankı bulurken TCDD Genel Müdürlüğü’nün Ankara’daki diğer binalarının da üniversiteye tahsis edileceği iddia edildi.

OFİS BAŞINA 50 BİN TL KİRA

Birgün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre 2021 yılında bu iddiaları gündeme getiren CHP’li Murat Emir, çarpıcı bir iddia daha ortaya attı.

CHP’li Emir’in iddiasına göre, kamuoyunda, “Beşli çete olarak” anılan müteahhitlerden üçünün işlettiği Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı’nın üçüncü katına TCDD Yolcu Dairesi, dördüncü katına ise TCDD eğitim Dairesi taşındı. Emir, tutmayan yolcu garantileri nedeniyle hemen her yıl kamu zararına yol açan garda kiralanan iki ofis için TCDD'nin ofis başına aylık 50 bin TL kira ödeyeceğini de öne sürdü.

Ankara YHT’de tutmayan yolcu garantileri için 2016-2022 döneminde Cengiz-Kolin-Limak ortaklığına kamu kaynaklarından 40 milyon dolar ödeme yapıldığını anımsatan Emir, şunları söyledi:

“Şimdi de şirketleri kurtarmak için TCDD'yi kiracı mı yaptınız? TCDD’nin kendine yeten tarihi bir binası varken böylesi bir operasyonun ancak birilerine rant yaratmak için yapıldığı düşünülebilir.

Tarihi gar binası Sağlık Bakanı’nın üniversitesine peşkeş çekilirken TCDD yandaşa fahiş fiyatla kiracı yapılıyor. Cumhuriyetimizin gözbebeği kurumu kiracı durumuna düşürürken hiç mi vicdanınız sızlamadı?

Buradan soruyorum, TCDD neden kiracı pozisyona düşürülmüştür?

Kötü yönetildiği için zarar üstüne zarar eden, liyakat tartışmalarının odağına oturan TCDD Ankara YHT’ye aylık ne kadar kira ödemektedir?”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde