Ucuz enerjinin 9 formülü

Ucuz enerjinin 9 formülü

Türkiye'nin enerji alanındaki vizyonunu Radikal'e anlatan Güler, 'Ucuz elektrik için 9 aşamalı plan uyguladık' dedi Enerjide birden fazla cephede savaş verildiğini kaydeden Güler, "Bir projede ne kadar imza varsa yolsuzlukda o kadar fazladır" dedi

Ucuz enerjinin 9 formülü
16px
24px
03.07.2005 00:00
ABONE OLgoogle

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, ucuz enerji için uygulanan 9 aşamalı operasyonu Radikal'e açıkladı. Çeaş-Kepez operasyonu ile başlayan süreçte yerli kaynaklara ağırlık veren bakanlık, bu sayede elektriğe 31 aydır zam yapmıyor.
Güler, Çeaş-Kepez operasyonuyla devletin 11 santral ve 43 trafoya el koyduğunu belirterek, "Kendilerini uyarmamıza rağmen gerekli düzenlemeleri yapmadılar. O operasyonun siyasetle hiçbir ilgisi yoktu, bunun öyle olmadığını bugün daha iyi görüyoruz" dedi. Güler, şunları iletti:
"31 aydır elektriğe zam yapmıyoruz. Bunu, uyguladığımız enerji politikası ile başardık. Yerli kaynaklara ağırlık vermek, masraflı olanları durdurup onun yerine ucuzu koymak... Mobil santralları durdurduk mesela. Bulgaristan'dan elektrik alımını kestik. Kömüre ve suya ağırlık verdik.
Elektrik konusunda bütün komşularımızla çok güzel ilişkilerimiz var. Irak'a, Nahçıvan'a elektrik satıyoruz. Gürcistan'da arkadaşlarımız görüşme halindeler. 2006'da Avrupa Elektrik Nakil İşbirliği Örgütü'ne üye olacağız. Bu bize büyük avantaj sağlayabilir."
Güler, merak edilen tüm soruların yanıtını Radikal'e verdi:
Enerjide yerli kaynak dediniz. BP'nin petrol arama gemisinin Boğazlardan geçtiğini duyduk. Yerli petrol için ilk sondaj ne zaman?
Gemi Meksika Körfezi'nden geldi ve Boğazlardan geçti. Köprünün altından geçebilmesi için kulesi 54 metre kesildi, şimdi Ereğli'de kule yeniden monte ediliyor. Temmuz ayında Hopa'nın 40 mil açığında petrol aramasına başlanacak. BP, bu iş için 104 milyon dolar harcıyor. Dünya da çok merak ediyor Karadeniz'i. Bu bölge ilk defa bütün katmanlarıyla incelenecek. Önce 2 bin metre inip denizin dibine ulaşılacak, sonra da 3 bin metre daha kazılacak. Milim milim neler olduğuna bakılacak ve o bilgiler bize yeni değerlendirmeler yapmamızı sağlayacak. İyimserim ama petrolcüler matkabın ucu petrole değmeden 'bulduk' demezler.
Son dönemde sık sık enerji diplomasisinden bahsediyorsunuz. Bunu açar mısınız?
Enerji konusundaki en önemli unsurlardan biri 'enerji güvenliği'. Bu biraz Milli Güvenlik Kurulu tanımı gibi görülebilir ama hem bugünün hem de geleceğin şartlarını sağlamak için çok önemli. Dolayısıyla dış politikanın da önemli bir boyutu oldu enerji güvenliği. Dünya haritasına bakalım isterseniz. Türkiye, enerji üreten ülkelerle tüketen ülkeler arasında tam bir köprü durumunda. Dünya petrolünün yüzde 40'ı, doğalgazın yüzde 65'i bizim bölgede. Enerjiyi çıkaran ülkelerle tüketen ülkelerin eksenleri üst üste gelmeyince bir sahip olma çatışması da çıkıyor. Burada da en önemli unsur enerji güvenliği. Bunu yaparken zaman eksenini de düşünmek gerekiyor. Dünyada enerjiyle ilgili projeksiyonlar 50 yılla yapılıyor. Biz ise henüz 20-30 yıllık eksenlerle yapıyoruz. Dolayısıyla çok iyi analizler yapmalıyız.
Türkiye'nin en önemli projesi Bakü-Tiflis-Ceyhan'a ilişkin vizyonunuz nedir?
BTC, 170 imzanın atıldığı bir proje. Boru hattı dolduğunda içindeki petrolün değeri 500 milyon dolar olacak. Dolayısıyla sadece ülkler yok. Ceyhan'da töreni 27 Ekim gibi düşünüyoruz. Burada bir petrol borsası kurulursa bizim için çok iyi olacak. Benim hayalimde bir Rotterdam gibi olmak var. Ceyhan'a KerkükYumurtalık'tan Irak petrolü geliyor. BTC ile Azeri petrolü geliyor. Samsun-Ceyhan hattı ve yeni terminalleri planlıyoruz. Mavi Akım da İsrail'e uzanırsa Ceyhan dilediğimiz gibi bir enerji borsası olabilir. Görüldüğü gibi değişik ülkelerden enerji Ceyhan'a akıtılırsa bu büyük zenginlik olacak.

'Atı vurmamaya çalışıyoruz'
Bakanlığın yolsuzluklarla anılması ve büyük operasyonun ardından herkesin serbest olması konusunda ise Bakan Güler şunları söylüyor:
"Aslında orada yapılan bir şey yok... Şöyle anlatayım: Enerji konusu hassas bir konu. Temiz geldik, temiz gitmek istiyoruz. Temelde sorun sistemde. Şu anda Türkiye'de 750 bin elektrik hırsızı varsa, bu işin küçüğünden büyüğüne doğru gittiğinin işaretidir. Sistem, paranın döndüğü, anlaşmaların uzun vadeli olduğu bir sistem.
Onun için burada çok sistematik yapılmış olaylarla karşılaşıyoruz. Bakıyorsunuz her şey normal

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde