DSİ Verilerine göre Bodrum’a su temin edilen Mumcular Barajı yeterince yağış almadı. Barajdan elde edilen suyun yüzde 66 içme suyu için kullanılıyor

DSİ Verilerine göre Bodrum’a su temin edilen Mumcular Barajı yeterince yağış almadı. Barajdan elde edilen suyun yüzde 66 içme suyu için kullanılıyor

Turizm cenneti Bodrum’da sezon öncesi “Susuz Yaz” kapıda, DSİ verilerine göre Bodrum’a su temin edilen Mumcular Barajında su seviyesi yüzde 18 seviyesinde. 

DSİ Verilerine göre Bodrum’a su temin edilen Mumcular Barajı yeterince yağış almadı. Barajdan elde edilen suyun yüzde 66 içme suyu için kullanılıyor
16px
24px
02.05.2024 12:00
ABONE OLgoogle

Kenan GÜRBÜZ

DSİ Verilerine göre Bodrum’a su temin edilen Mumcular Barajı yeterince yağış almadı. Barajda su seviyesi yüzde 18 seviyesinde. Mumcular Barajı’nde elde edilen suyun yüzde 66'sı Bodrum'un içme suyu temini için, yüzde 34'ü Karaova bölgesinin sulaması için kullanılıyor.

Milas’a ve Bodrum’a içme suyu ve ve bölgedeki termik santrallere su sağlayan Geyik Barajında ise su seviyesi yüzde 55 seviyesinde. Akgedik Barajı Yüzde 64, Akköprü Barajı yüzde 90, Bayır Barajı yüzde 99, Derince Barajı yüzde 52, Eşen Barajı yüzde 70. Geyik Barajındaki suyun büyük bir bölümü bölgedeki termik santrallerde kullanılıyor.

YAZIN NÜFUS 1 MİLYONU GEÇİYOR

Bodrum’da yaz sezonunda nüfus 1 milyonu geçiyor ve  Bodrum’da su tüketimi, kişi başı 120 litre olması gerekirken 300 litreyi geçiyor. Lüks villalar ve otellerde aşırı su tüketimi alınan tedbirlere rağmen önlenemiyor. Bazı firmalar tüm uyarılara rağmen,  içme suyunu araç ve halı yıkamak amacıyla kullanıyor. MUSKİ ve Bodrum Belediyesi şebekedeki su kaçaklarını önleyemiyor.

50 GÜNLÜK SU KALDI

Yağış mevsimi geride kalmasına rağmen Bodrum’un 50 günlük suyunun kaldığı bildiriliyor. Yaz sezonu öncesi önlem alınması gerektiğini anlatan vatandaşlar, sosyal medyadan yaptıkları paylaşımlarla yazın yaşanacak olan su krizi için önlem alınmasını istiyorlar ve yetkililer bir an önce önlem alınmazsa yazın Bodrum’da içecek ve duş alacak su bile bulamayacağız ifadesini kullanıyorlar.

Vatandaşlar, geçtiğimiz yıllarda vatandaşların su ihtiyacını tankerle yardımıyla karşıladığını anımsatarak, bu yaz aynı sıkıntıyı yaşamak istemiyoruz. Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi ve seçim sürecinde bu sorunu çözeceği sözünü verdi, Başkandan sözünü tutmasını bekliyoruz, dediler.

Bodrum’da yaşanan su sıkıntısı sonrasında Çırkan Mahallesi muhtarı vatandaşlara tankerle su dağıtmıştı.

DENİZDEN ARITMA SUYU TESİSİ KURACAĞIZ

31 Mart seçimlerinde görevi Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ahmet Aras’tan devralan Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci ise Turizm Cenneti Bodrum’da önceliklerinin su olduğuna işaret ederek,  şunları söyledi:

“Muğla’mızın 44 milyon metreküplük yıllık su ihtiyacının 29 milyonu barajlardan, kalanı yeraltı kaynaklarından karşılanıyor. Yağış azlığı nedeniyle barajlardaki su seviyesi düşük. Milas Ekinanbarı bölgesinde kuracağımız içme suyu arıtma tesisi ile şebeke hattımıza içme suyu temini sağlayacağız.

YENİ PROJEYİ HAYATA GEÇİRMEK İÇİN 1 YILA İHTİYAÇ VAR

Çözüme yönelik ilk hamlemiz, Ekinambarı bölgesinde hafif tuzlu kaynaktan arıtılan suyun Mumcular Barajı’na verilmesi ve Turgutreis’te 100-150 bin kişilik nüfusa yönelik denizden su arıtma tesisi kurulması. Gerekli izinlerin alınması ve projenin hayata geçirilmesi 1 yılı bulabilir. Bodrum’un batı ve kuzey bölgelerinde kuracağımız denizden temiz su arıtma tesisleri ile (Reverse osmosis) denizden içme suyu elde edeceğiz.

SU KAÇAĞINA TAHAMMÜLÜMÜZ YOK

Bodrum’a su sağlayan irsale hatlarındaki patlaklar ciddi bir sorun.  Vatandaşlarımızın evlerindeki musluklardan akmayan suyun patlaklarla yollardan akmasına tahammülümüz yok. Muğla Büyükşehir Belediyemiz’le MUSKİ ile yaşanan patlakları kalıcı şekilde tamir edeceğiz ve kayıp kaçağı sona erdireceğiz. Sorun yaşanan DSİ su hatlarını yenileyeceğiz. Parklarda sarnıçlar kuracağız, peyzaj ve tarımsal sulamada depolanan yağmur suyunu kullanacağız.”

GEYİK BARAJI KAMULAŞTIRMA SÖZÜ

Muğla Büyükşehir Belediye Başkan seçilen  Ahmet Aras, göreve geldiğinde  ilk olarak su problemini çözeceğini açıklamıştı. Ahmet Aras, 32 milyon metreküp suyun bölgedeki termik santrallere verildiğine işaret ederek,  Geyik Barajı'nı kamulaştırıp Bodrum’un içme suyu ihtiyacı için kullanmayı planladıklarını söylemişti.

DSİ’DEN PATLAYAN BORULARLA İLGİLİ AÇIKLAMA

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın MUSKİ’nin patlayan sularla ilgili hedefe koyduğu DSİ Genel Müdürlüğü ise yaptığı yazılı açıklama ise sorumluluğun kendilerine ait olmadığını açıkladı.

DSİ'den Bodrum'daki içme suyu isale hattındaki patlamaya ilişkin açıklama da şu ifadelere yer verildi:
“Bodrum Yarımadasındaki İçme Suyu Projesi kapsamındaki tesisler Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MUSKİ) mülkiyetindedir.

DSİ Genel Müdürlüğü tarafından Bodrum Yarımadası İçme Suyu Projesi kapsamında yapılan arıtma tesisi, depolar, isale hatları gibi tesislerin tamamlanmasının ardından 15 Aralık 2011'de Devir Protokolü ile Muğla Bodrum Belediyeler Birliğine devredildi.
31 Mart 2014'de Muğla'nın Büyükşehir Belediyesine dönüşmesi neticesinde bahse konu içme suyu tesislerinin işletme, bakım-onarım sorumluluğu ve mülkiyetinin MUSKİ'ye geçti. 13 yıldır işletmede olan tesislerden sağlanan suyun bedeline ait tahsilatların MUSKİ tarafından yapılıyor. Basında haberlere konu patlamalarla alakalı DSİ Genel Müdürlüğü daha önce sahada gerekli incelemeleri yapmıştır. Bizzat MUSKİ tarafından açılan tespit davalarında bilirkişi heyetlerince CTP boru hatları üzerinde farklı noktalardan aldırılan boru numuneleri üzerinde kendi belirledikleri bağımsız laboratuvarlarda yaptırılan testlerde kullanılan boruların standartlardaki rijitlik değerlerini ve teknik özelliklerini sağladığı tespit edilmiştir.

Büyükşehir Belediyesine Devir Protokolü gereği tesisin emniyeti, korunması, bakımı, onarımı ve işletilmesi sorumluluğu MUSKİ Genel Müdürlüğündedir. DSİ Genel Müdürlüğünce sahada yapılan incelemelerde Bodrum içme suyu boru hatlarının geçtiği güzergahların korunmadığı, yol genişletme, hafriyat dökümü, yapılaşma vb. gibi müdahaleler ile boruların tasarım yükünün üzerinde yüklere maruz bırakıldığı, hatlar üzerinde yer alan ve işletme güvenliği açısından büyük önem arz eden sanat yapılarının büyük ölçüde asfalt altında kaldığı, bir kısmının dış etkenler sebebiyle hasara uğradığı ve periyodik bakımlarının yapılmadığı tespit edilmiştir. Bu sebeple yaşanan patlamalarla ilgili DSİ'nin bu aşamada bir sorumluluğu ve yapacağı işlem bulunmamaktadır”

MUĞLA’DA SU KULLANIMI YÜZDE 25 ARTTI

Muğla Büyükşehir Belediyesi MUSKİ Genel Müdürlüğü’nden edinilen bilgiye göre geçen yıl Muğla ve ilçelerinde kullanılan içme suyu miktarında yüzde 25’lik bir artış gerçekleşti.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MUSKİ) Genel Müdürlüğü’nden edinilen bilgiye göre Muğla’da kullanılan içme suyu miktarında ciddi bir artış yaşandı. 2022 yılının ilk 7 ayında İl genelinde 8 Milyon 484 Bin 667 m3 su kullanılırken 2023 yılının aynı döneminde bu rakam 10 Milyon 579 bin 650 bin metreküpe yükseldi.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde