AstraZeneca'nın Türkiye'ye 25 yıllık etkisi 195 milyar TL

AstraZeneca'nın Türkiye'ye 25 yıllık etkisi 195 milyar TL

AstraZeneca Türkiye, Astra ve Zeneca firmalarının birleşmesinin 25. yıl dönümü nedeniyle Türkiye'deki ekonomik ve sosyal etkilerini içeren bir rapor hazırladı. “AstraZeneca'nın Türkiye'ye Etkileri” Raporu'nda yer alan verilere göre şirketin dolaylı ve tetiklenen etkilerle Türkiye'ye 25 yıllık toplam gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) etkisinin reel değeri 195 milyar TL olurken sağladığı her bir kişilik istihdam, ekonomi genelinde 11 kişilik istihdamı da destekledi. AstraZeneca'nın 2023 itibarıyla Türkiye gayri safi yurtiçi hasılasına doğrudan katkısı ise 4,6 milyar TL oldu. 

AstraZeneca'nın Türkiye'ye 25 yıllık etkisi 195 milyar TL
16px
24px
07.05.2024 14:19Güncelleme: 07.05.2024 14:22
ABONE OLgoogle

Rapora göre AstraZeneca 2020 yılından bu yana klinik araştırma yatırımlarında ciddi bir artış gerçekleştirdi ve toplam yatırım tutarını 1,1 milyar TL'ye çıkardı. Klinik araştırmaların yüzde 65'ini ise onkoloji alanındaki çalışmalar oluşturuyor. Raporda yer alan bilgilere göre AstraZeneca Türkiye'nin toplam yıllık satış hacmi 2,6 milyar TL olan ve yıllık kutu satış hacminin yüzde 85'ine denk gelen ürünleri için de yerelleştirme kararı bulunuyor.

AstraZeneca, Türkiye'nin iki büyük yerel ilaç üreticisi ile anlaşmalar yaparak üretimi yerelleştirecek önemli adımlar attı ve 2020 yılından bu yana 8 ilacın üretiminin Türkiye'ye taşınmasını sağladı. Şirketin Türkiye’deki bilimsel iş birliklerine son 5 yılda yaptığı yatırımların reel değeri ise 13 milyon TL'nin üzerine çıktı. Son 10 yılda 100'den fazla sosyal etki projesine dâhil olan AstraZeneca Türkiye, sosyal etki çalışmalarına da son 10 yılda reel değeri 160 milyon TL düzeyinde yatırım yaptı. Şirket son 10 yılda sağlık kuruluşları ve okullar başta olmak üzere birçok kuruma yaklaşık 100 milyon TL bağış yaptı.

“TÜRKİYE”DEKİ EN BÜYÜK ULUSLARARASI İLAÇ ŞİRKETLERİNDEN BİRİYİZ”

AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Ecz. Serkan Barış, yılda 45 milyar dolardan fazla sağlık hizmeti hacmi ile dünyanın önde gelen yenilikçi ve araştırmacı ilaç şirketlerinden biri olduklarına dikkat çekerek, “Her yıl istikrarlı bir şekilde büyümemizi sürdürüyoruz. 2023 yılı yerel ve global çapta güçlü performansımızın devam ettiği bir yıl oldu. Bu başarımızın ardında kurum DNA'mız olan Ar-Ge'ye verdiğimiz önemin katkısı yadsınamaz. Nitekim sadece geçen yıl global olarak Ar-Ge'ye yaklaşık 11 milyar dolar yatırım yaptık” dedi.

Türkiye'de uluslararası ilaç şirketleri arasında en büyüklerden biri olduklarını kaydeden Barış, şöyle devam etti:

“Ülkemizde 500 kişiyi aşkın çalışan kadromuz ile tedavi alanlarımız doğrultusunda ve coğrafi olarak 29 bölgedeki yapılanmamızla hizmet veriyoruz. Sağlık ekosisteminin bir parçası olmaktan öte, bu ekosistemde bir çözüm ortağıyız. Sağlık sonuçlarını güçlü ilaçlarımızla iyileştirirken, sağlık hizmetleri süreçlerinin de gelişimi için paydaşlarımızla birlikte aktif rol alıyoruz. Bu yaklaşımımız neticesinde değer zincirimiz sağlık sektöründe çok geniş bir etki alanına sahiptir. Türkiye'deki ürünlerimiz yaklaşık 35 ecza deposu ve 200'den fazla ecza deposu şubesi ile 28 bin eczane ve 2 binden fazla hastane ile sağlığın hizmetine ulaşıyor. Ayrıca bilimsel iş birlikleri ve diğer projelerimizle bugüne kadar 215 hekim ve sağlık çalışanı derneği, 13 hasta derneği, 6 sektör derneği ve 39 diğer sivil toplum kuruluşuyla iş birliği yaptık.”

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde