Paranın patronu kim olacak?

Paranın patronu kim olacak?

2001 yılından beri Merkaz Bankası Başkanlığı görevini yürüten Süreyya Serdengeçti'nin 5 yıllık görev süresi bugün sona eriyor. Başkanlık için ismi geçenler ise şunlar:

Paranın patronu kim olacak?
16px
24px
12.03.2006 22:00
ABONE OLgoogle

Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti'nin 5 yıllık görev süresi bugün bitiyor. Alan Greenspan'in 15 yıl sürdürdüğü ABD Merkez Bankası Başkanlığı görevinden emekli olmadan aylar önce yerine gelecek aday belli olmasına karşın Türkiye'de hala yeni Merkez Bankası Başkanı'nın kim olacağı bilinmiyor. Kızılcahamam Kampı'nda milletvekillerinin "Süreyya Serdengeçti'den sonra Merkez Bankası Başkanı kim olacak" sorularına yanıt veren Başbakan Erdoğan, henüz kafalarında bir isim oluşmadığını söyledi. Erdoğan, "Önce bankanın idare kurulu toplanıp, birisini vekaleten atayacak. Biz de değerlendirmeler yapacağız. Şimdilik aklımızda bir isim yok. Değerlendirmelerden sonra bu ismi belirleyeceğiz" dedi.

Serdengeçti, geçen cuma Başbakan Erdoğan'la yaptığı görüşme çıkışında "vedaya gelmedim" açıklaması kafaları karıştırırken yarışta en öne çıkan isim Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Erdem Başçı... Devlet Bakanı Ali Babacan'ın TED Koleji ve ODTÜ'den arkadaşı olan Başçı, geçen hafta Başbakan Erdoğan'la görüşmeye çıkması diğerlerinden bir adım önde olduğu yönünde algılandı.

BAKANLAR KURULU'NDAN İSİM ÇIKACAK MI?

Bugün toplanacak Bakanlar Kurulu’nda, yeni başkanın kim olacağı ile ilgili bir kararın alınması bekleniyor.  Bakanlar Kurulu'nun, Merkez Bankası başkanlığı görevine bugün atama yapmaması halinde, banka meclisi, en yaşlı üye olan Prof. Dr. İlker parasız başkanlığında toplanarak Başkan Vekili seçecek. Merkez bankası başkanları, beş yıllık süre için Bakanlar Kurulu kararıyla atanıyor. Süre bitince aynı kişiye yeniden görev verilebiliyor.
 
Kimlerin adı geçiyor?
 
Merkez Bankası başkanlığı için ismi geçenler arasında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Başkanı Ahmet Ertürk, halen Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı görevini sürdüren Erdem Başçı, Brezilya Merkez Bankası eski başkanı İbrahim Eriş, Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı ile Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar yer alıyor.
 
Serdengeçti'nin göreve yeniden atanmayacağı ise neredeyse kesin gibi. Hükümetin bir son dakika sürprizi yapabileceği yönünde beklentiler olsa da, Başbakan'ın İzmir'de tekstil ve konfeksiyon sektörünün temsilcilerine yaptığı açıklamanın ardından bu olasılık iyice zayıfladı.
Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, Başkanlık görevine Bakanlar Kurulu'nun 2 mart 2001 tarihli kararı ile 14 mart 2001 tarihinde atanmıştı.
 
Para Politikası Kurulu da değişiyor
 
Piyasalar Merkez Bankası başkanlığı seçimi kadar Para Politikası Kurulu'nda yaşanan değişimi de takip ediyor. Merkez Bankası'nın faiz ve para politikasını belirleyen Para Politikası Kurulu'nun yedi üyesinden dördü görevden ayrılıyor. Yerlerine kimin atanacağı ise şu anda belirsiz.
 
Açık enflasyon hedeflemesine geçildiği günden bu yana Para Politikası Kurulu her ay toplanarak enflasyonun görünümünü değerlendiriyor.
 
Para Politikası Kurulu üyelerinden Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Sedef Ayalp emekli oldu, Fatih Özatay ise emekliliğini istedi.
 
Bir diğer üye Güven Sak da TOBB Üniversitesi'nde akademisyen olarak göreve başlayacağından Para Kurulu'ndan ayrılacak. Başkanlık yapan Süreyya Serdengeçti de görev süresi dolduğu için bugün Kurul'dan ayrılmış olacak. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde