Koç’un yönetim kuruluna Türkiye’nin son Şam Büyükelçisi girdi

Koç’un yönetim kuruluna Türkiye’nin son Şam Büyükelçisi girdi

2018 yılından beri Koç Holding yönetim kurulunda bağımsız üye olan Emily K. Rafferty’nin yerine Ömer Önhon getirildi. Suriye’de iç savaşa giden dönemin en yakın tanıklarından olan Önhon, Türkiye’nin son Şam Büyükelçisi…

Koç’un yönetim kuruluna Türkiye’nin son Şam Büyükelçisi girdi
16px
24px
19.04.2024 08:27Güncelleme: 19.04.2024 09:34
ABONE OLgoogle

Necla DALAN

Koç Holding, dün genel kurul toplantısını gerçekleştirdi. Genel kurulu takip etme fırsatı bulamadım ama detayları inceledim. Dikkatimi çeken konu ise yönetim kurulundaki değişiklik oldu. Buna göre genel kurul çerçevesinde yönetim kurulu Semahat Arsel, Rahmi Koç, Ömer Koç, Ali Koç, Caroline Koç, İpek Kıraç, Levent Çakıroğlu, Jackques A. Nasser, Cem Kozlu, Peter McCallum Martyr, Michel Ray De Carvalho ve Ömer Önhon’dan oluştu. 2018 yılından beri yönetim kurulunda bağımsız üye olan Emily K. Rafferty’nin yerine Ömer Önhon getirildi.

Peki Ömer Önhon kim? Kingston Üniversitesi ekonomi bölümünden mezun olan Önhon, emekli bir büyükelçi… Babası emekli büyükelçi Candemir Önhon, dedesi ise asker, milletvekili ve Türkiye Jokey Kulübü kurucu üyesi Saim Önhon...

İÇ SAVAŞ ÇIKINCA LÜBNAN ÜZERİNDEN TÜRKİYE’YE DÖNDÜ

1960 Paris doğumlu olan Ömer Önhon, 1985 yılından itibaren Dışişleri Bakanlığı’nda çeşitli görevlerde bulundu. New York Başkonsolosluğu, Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu Dairesi Başkanlığı, Ortadoğu Genel Müdür Yardımcılığı gibi görevlerde bulundu. 2009-2012 yıllarında Şam büyükelçisi oldu. Suriye’de 2011 yılında başlayan iç savaş, 2012 yılında Türkiye ve Suriye arasındaki diplomatik ilişkilerin kesilmesi onun büyükelçilik dönemine denk geldi. Suriye’de iç savaşa giden dönemin en yakın tanıklarından olan Önhon, diplomatik ilişkilerin askıya alınmasından sonra Lübnan üzerinden Türkiye’ye döndü.

Suriye’deki görevi sona erdikten sonra da Suriye konulu görüşmelerde Türkiye’nin temsilcisi olarak görev aldı. 2012 yılının sonunda Ortadoğu’dan sorumlu dışişleri bakanlığı müsteşar yardımcılığına getirildi.

Ağustos 2014’te İspanya büyükelçiliğine atandı ve 2019 yılı başına kadar Madrid’de görev yaptı. Önhon, 19 Nisan 2020’de kendi isteğiyle emekli oldu.

ANILARI “BÜYÜKELÇİNİN GÖZÜNDEN SURİYE” ADIYLA KİTAP OLDU

Kariyerinin önemli bölümünde Suriye ve Ortadoğu ile ilgilenen Ömer Önhon’un anıları “Büyükelçinin gözünden Suriye” adıyla kitaba dönüştü. Kitap, Temmuz 2021’de yayımlandı. Kitabın tanıtım yazısı ise şöyle:

“Son büyükelçimiz anlatıyor: Komşuda yangın…

Suriye ile 1998’de savaşın eşiğindeydik. 2010’lu yıllara gelindiğinde ise, karşılıklı vizeleri kaldırmış, ortak Bakanlar Kurulu toplantıları yapıyorduk. Arap Baharı Mart 2011’de Suriye’ye de geldi. Sokak gösterileri bir süre sonra iç savaşa evrildi. 6,5 milyon Suriyeli ülkesinden kaçtı. Türkiye’nin yanısıra Rusya, ABD, İran, Hizbullah, cihatçı gruplar sahnenin başlıca aktörleri oldular. Suriye krizi, büyük insanlık dramlarına yol açtı. Krizin etkileri ülke sınırlarının ötesine yayıldı. Bu duruma nasıl gelindi? Müslüman Kardeşler’in rolü neydi? Yedi saate yakın süren Esad-Davutoğlu görüşmesinde ne konuşuldu? Esad, Türkiye’nin yardım çabalarını nasıl karşıladı? Türkiye ne zaman tutum değiştirdi? Kürtler Suriye’deki olayların neresindeydi, bugün neresindeler? Olayların bu noktaya gelmesi engellenebilir miydi?

27 Mart 2012’de Büyükelçiliğimizin kapısını kilitleyen Türkiye’nin Şam’daki son Büyükelçisi Ömer Önhon’un anı ve değerlendirmeleri merak edilen birçok sorunun yanıtını ve arka planını veriyor.”

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde