Zarrab'ın ifadelerinde Denizbank da geçti: Hakan Ateş ne dedi?

Zarrab'ın ifadelerinde Denizbank da geçti: Hakan Ateş ne dedi?

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, ABD'de görülen Rıza Sarraf davasında bankanın isminin geçmesiyle ilgili bugün açıklama yaptı.

Zarrab'ın ifadelerinde Denizbank da geçti: Hakan Ateş ne dedi?
16px
24px
30.11.2017 13:55
ABONE OLgoogle

Antalya'da bugün başlayan Turizm Kongresi öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, "Yaptırımların delinmesiyle ilgili Denizbank'ın ilgisi yok. 2004-2013 arasında Hazine'nin yetkilendirdiği takas bankası olmamız nedeniyle herkesin altın işlemlerini yapmak zorundaydık" dedi.

 "3 bin sayfaya yakın iddianamede ve daha sonra juri seçimi sırasında açıklanan listede Denizbank veya Denizbank personelinin adı yoktu" diyen Ateş'in açıklamalarından satır başları şöyle:

 "Rıza Sarraf ifadesinde altın ticaretini nasıl yaptığını anlatıyor. Biz 2004 ile Şubat 2013 arasında Hazine tarafından görevlendirilmiş altın takas bankasıydık. Şubat 2013 sonrası Kuveyt Türk bu görevi üstlendi. Şu anda da o sürdürüyor. Bütün altın işlemleri takas banktan geçer. Takas bankaları altın işi yapan ve altın borsasına kayıtlı bütün üyelerin hesaplarını açmakla mükelleftir. Uygun belgeleri getiren herkesin hesaplarını açmak ve işlemlerini yapmakla mükelleftir. Bizim bir tane yurtdışına döviz işlemimiz yoktur.

OFAC (ABD Dış Yatırımları Kontrol Ofisi) dediğimiz kurum aslında bu soruşturmayı yapıyor. ABD'nin yaptırımlarını kontrol eden ve daha önce büyük bankalara ceza kesen kurum. Rus Siber Bank'a uygulanan yaptırımların dışında kaldık, Siber Bank'a ait olmamıza rağmen. OFAC ile devamlı teşrik-i mesaimiz var. Paranın yurtdışına geliş-gidişte hiçbir dahli yok. BDDK Başkanı'nın da açıklama yapması lazım.

Soruşturma, yaptırımların isteyerek ve bilerek delinmesiyle ilgili. Bizim hiçbir işlemimiz yok yaptırımların delinmesine dair. Denizbank'ın olayın içinde olduğuna dair bir algı yaratılması bize zarar verir."

REZA ZARRAB NE DEMİŞTİ?

Zarrab, altın ticaretini şema üzerinden anlatırken şunları söyledi:

"Ticaret önce İran'ın Türkiye'ye ham petrol ve gaz satmasıyla başlıyor."

"İran Ulusal Petrol Şirketi (NIOC) petrolün satışını Tüpraş'a, gazınkini Botaş'a yapardı. Onlar da NIOC'ye para borçlu olurdu."

"Tüpraş, Botaş, NIOC'nin Halkbank'ta hesapları var."

Daily Beast'in muhabiri Katie Zavadski, sonraki tweetlerinde paranın nasıl Halkbank'a geldiğini anlatıyor. Halkbank'a gelen paranın Zarrab'ın ifadesine göre Halkbank'tan çıkışı euro ve Türk Lirası olarak DenizBank'a gelişiyle yapılıyor. Zarrab, "Halkbank'a gelen para Euro ve Türk Lirası olarak Denizbank'agönderiliyordu" dedi.

ŞİMDİYE KADAR 4 BANKA İSMİ GEÇTİ

ABD'de görülen davada Halkbank, Ziraat Bankası ve Aktifbank’tan sonra Denizbank da Zarrab'ın ifadelerinde adı geçen dördüncü banka oldu. Bilindiği üzere Denizbank, 2012 yılında Rusya'nın en büyük devlet bankası Sberbank tarafından satın alınmıştı. Banka, 28 Eylül 2012'den beri Sberbank çatısı altında hizmet vermeye devam ediyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde