Yunanistan bile bizden iyi: Türkiye genç işsizlikte OECD birincisi

Yunanistan bile bizden iyi: Türkiye genç işsizlikte OECD birincisi

Türkiye istihdamda ya da eğitim-öğretim içinde bulunmayan genç oranı açısından OECD birincisi oldu. Büyük bir genç işsizlik sorunu yaşayan Türkiye, işsiz ve atıl genç oranında yüzde 31,3 ile OECD ülkelerinin içinde ilk sırada.

Yunanistan bile bizden iyi: Türkiye genç işsizlikte OECD birincisi
16px
24px
29.05.2015 08:34
ABONE OLgoogle
Türkiye’de her geçen gün artan işsizlik sorunu, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) dün açıklanan raporuna da yansıdı.

OECD tarafından hazırlanan “Gençlik, Beceriler ve İstihdam Edilebilirlik” raporunda Türkiye’de 15-29 yaş arası gençlerin yüzde 31.3’ü evde oturuyor. Bu rakamın içinde bir işte çalışmayan, örgün veya mesleki eğitim almayan tüm gençler yer alıyor.

Yunanistan bizden iyi

Türkiye’yi ekonomik krizin en çok etkilediği Yunanistan yüzde 28.5, İspanya yüzde 26.8 ve İtalya yüzde 26.1 ile izledi. 34 üyeli OECD’nin ortalaması ise yüzde 15.5 oldu. Türkiye, ortalamanın iki katı işsizliği ile listenin başında yer aldı.

En iyisi Lüksemburg

Bu alanda en az işsizlik oranına sahip ülkeler ise Lüksemburg, Hollanda ve İzlanda. Raporda, 16-29 yaş arasındaki gençlerin küresel ekonomik krizden en çok etkilenen grupların başında geldiği vurgulandı. Her ne kadar geçen 5 yılda genç işsiz oranı azalsa da 2013'te OECD ülkelerinde 39 milyon genç ne istihdam içinde ne de eğitim, öğretim görüyor.

Nüfusun dörtte biri genç

OECD verilerine göre 34 ülke içinde Türkiye aynı zamanda en fazla genç nüfusa sahip olan ülke. Türkiye nüfusun dörtte biri genç. OECD ortalaması ise yüzde 20. Rapora göre Türkiye 2007-2013 döneminde 25-29 yaş arası nüfus istihdamını Almanya, İsrail ve Şili’nin ardından artıran dördüncü ülke oldu.

İş bulma umudu yok

İş­siz genç­le­rin çok önem­li bir kıs­mı iş bul­ma umu­du kal­ma­dı­ğı için iş ara­ma­yı bı­rak­mış du­rum­da. İs­ra­il­li genç­ler bu alan­da ilk sı­ra­yı alır­ken, bu­nu Ko­re, Mek­si­ka ve Tür­ki­ye iz­li­yor. Ça­lış­ma­ya gö­re genç­ler ara­sın­da­ki iş­siz­lik, baş­ta da­ha az eği­tim­li­ler ol­mak üze­re OECD ül­ke­le­rin­de hız­la   ar­tı­yor.

İstihdam politikaları başarısız

Sosyal Güvenlik Uzmanı Dr. Saadettin Orhan, OECD üyesi ülkelerde genç işsizlik oranı ortalamasının yüzde 15.5 olduğunu söyledi. Örgütün hazırladığı raporun 2008 ve 2013 krizlerini de kapsadığını vurgulayan Orhan, “Rapor, ülkelerin 2008’den bu yana geliştirilen istihdam politikalarını gözler önüne seriyor. Bu oran ABD’de yüzde 16, Lüksemburg’daysa sadece yüzde 6.1. Türkiye’nin bu alanda ilk sırada yer alması, istihdam politikalarındaki başarısızlığı gösteriyor” dedi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde