Yeşim Tuncel'le itibar ve moda üzerine

Yeşim Tuncel'le itibar ve moda üzerine

İyi göründüğünü bilmek ve beğenilmek duygusu dünyadaki herkesi iyi hissettirir.

Yeşim Tuncel'le itibar ve moda üzerine
16px
24px
16.06.2020 08:21
ABONE OLgoogle

Profesyonellikte kıyafetin önemi oldukça büyük; fakat kendinize uygun imajı belirlediğiniz takdirde. Fiziğinize, tarzınıza ve ruh halinize göre seçeceğiniz kıyafetler sizi mutlu ederken, çevrenizdeki insanların hayran bakışları ruhunuzu okşayacaktır. İç dünyasında mutlu olan bir kişinin bu durumu kariyerine yansıtmasıyla başarı kendiliğinden gelecektir. Görünüşünüzün olumlu anlamda değişmesine katkı sağlayacak Stil ve İmaj danışmanı Yeşim Tuncel ile iş hayatında kıyafetinin gücü üzerine keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. 

İş dünyasında itibarınızı artıracak sırlara, Yeşim Tuncel özel röportajımız ile ulaşabilirsiniz. Keyifli okumalar.

Yıllarca otomotiv sektöründe yöneticilik yaparken imaj ve stil danışmanlığına geçişiniz nasıl oldu?

İlk kumaşlarla tanıştığımda beş yaşlarındaydım. Anneannem geleneksel bir terziydi, diktiği kıyafetlerin artan kumaşlarından ben de oyuncak bebeklerime kıyafetler diker ve çok eğlenirdim. Singer dikiş makinasının sesi hala kulağımdadır.

Daha sonra klasik bir sürecin içinde okul hayatı ve devamında gelen üniversite eğitimim başladı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi İşletme Bölümü mezunuyum, Marmara Üniversitesi’nde İşletme Bölümü Pazarlama dalında yüksek lisansımı yaptım. Sanayi ve bankacılık sektörlerindeki tecrübemin ardından, uzun yıllar Otomotiv Sanayi Derneği İletişim ve Dış İlişkiler Koordinatörü olarak çalıştım. Kendisinden çok sey öğrendiğim ve saygıyla andığım Koç Holding eski CEO su Sayın Turgay Durak’ın  asistanı olarak birebir çalışmanın onuruna eriştim.

Hayatım ile ilgili içsel dönüşüm yaşadığım bir dönemde, yaratıcı yönümü açığa çıkartarak sanat ile uğraşmanın bana iyi geleceğini  fark etmem, beni önce Arsen Gürzap ve Can Gürzap’ın kurucuları olduğu Dialog Anlatım ve İletişim’de dublaj eğitimine daha sonra da oyunculuk eğitimine sürükledi. Bu eğitimlerde; nefesin, duruşun, beden dilinin ne kadar önemli olduğunu keşfettim. Ardından, modanın kalbi VAKKO ‘nun dünyadaki ilk moda okulu olan Fransa ESMOD ortaklığı ile faaliyetlerini sürdürdüğü VAKKO ESMOD’da  “Stil ve İmaj Danışmanlığı” eğitimlerimi tamamladım.  

Uygun bir stil, doğru renk kullanımı ve etkili imaj çalışmasıyla çevremizdeki insanlar ile mükemmel bir iletişim düzeyine ulaşılabileceğini fark ettim. Ve böylece profesyonel olarak mesleğime başlamış oldum. “İyi ki” diyorum. Çünkü, işimi büyük bir aşk ve tutku ile yapıyorum. Yaşamak için enerji kaynağım adeta.

Kurumlara ve kişilere stil ve imaj danışmanlığı yapıyorsunuz. Danışmanlığınızda nasıl bir yol izliyorsunuz?

Bireysel stil danışmanlık sürecimiz, danışanımı tanımak için karşılıklı bir sohbet ile başlıyor. Danışmanlığın, en önemli aşaması bu benim için. Özel olarak belirlediğim bir metoda göre, sorduğum sorular ile danışanlarımın karakterini, duygu ve düşünce yapılarını, değerlerini hayata bakışlarını, hayat felsefelerini, davranış modellerini, duygularını analiz ediyorum. Aramızdaki iletişim kalitesini arttırmak adına, danışanlarımın görsel, işitsel ve kinestetik grubun hangisinde yer aldığı detayı da önemli oluyor bizim için. Aynı zamanda psikoloji boyutu da olan bir süreç.

Bu çalışmanın sonunda, farkındalıklarımı ve kurumsal iş hayatı tecrübemi birleştiriyor, danışanlarıma kendilerini en doğru şekilde ifade edebilecekleri ve içinde iyi hissedecekleri özel bir stil yaratıyorum.  Meslek ve yaş gibi parametreleri de kullanarak moda kimliklerini belirlemiş oluyorum. Sonrasında bu sürece, renk, yüz ve vücut analizini de dahil ediyorum. Tüm bu detaylı çalışma tamamlandığında, kıyafet, ayakkabı, çanta ve aksesuar detaylarını kapsayan ve uzun süre faydalanabilecekleri yazılı bir stil rehberi de hazır oluyor. Danışmanlık sürecinin en güzel yanı, birlikte yürütülen bir takım çalışması olması.

Moda ve imaj danışmanlığı birbirinin tamamlayıcısıdır herzaman.

Bireysel imaj danışmanlığıda, danışanımla birlikte öncelikle doğru nefes almayı tekrar öğreniyoruz. Doğru nefes diyafram nefesidir. Bebekler, ilk dünyaya gözlerini açtıklarında doğru nefes almayı bilerek dünyaya geliyorlar. Ancak zamanla yoğun stres, hareketli yaşam bizi  gögüs nefesi almaya zorluyor. Danışanlarım, nefes egzersizleri yaparak diyafram nefesini yani kaliteli nefes almayı tekrar öğrenmiş oluyor.
Daha sonrasında doğru bir beden duruşu nasıl olmalı bunu belirliyoruz. Artikülasyon teknik ve egzersizleri, doğru  tonlama ve güzel konuşma eğitimi ve beden dilinin doğru kullanılmasını kapsayan detaylı bir  eğitim programı sunuyorum.

Kurumsal danışmanlıklarımda, firmaların üst düzey yöneticileri ile birlikte kurum kültürüne uygun giyim kodlarını belirliyoruz. Sonrasında, bu giyim kodlarının çalışanlar tarafından beminsenerek uygulanmasına ve sürdürülebilirliğine yönelik eğitimler şeklinde devam ediyoruz. Ayrıca çalışanlara, özellikle günlük iş rutinleri dışında, onları motive edebilecek moda, stil ve sezon trendleri gibi başlıklarda sohbet toplantıları düzenliyoruz.

Stil ve imajın yönetebilme kabileyeti üzerindeki etkisi nedir?

Önce iç güzelliğmiz, sonra dış güzelliğimiz. Kişisel imaj yönetimi daha çok iç güzelliğimizi ortaya çıkarmaya ve bunu geliştirmeye hizmet ediyor. Şöyle ifade edeyim; STİL İÇTEN DIŞA BESLENİR, ÖNCE RUHUNUZ DİNGİN OLMALI, KENDİNİZİ İYİ HİSSETMELİSİNİZ Kİ, KARŞI TARAFA ÖZGÜN STİLİNİZİ ETKİLİ YANSITIN. Etkili bir imaj doğru nefes ile başlar. Beden dilinin, duruşun, ses tonu ve mimiklerin doğru kullanımı, doğru bir imajın olmazsa olmazlarıdır. Başarılı bir imaj yönetimi ile birlikte özgün bir stil doğru algılanmanızı ve dolayısyla kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Kendini iyi hisseden kişinin çevresi ile olan iletişim kalitesi  yükselecek, özgüveni artacak ve yönetim becerilerini de daha etkin kullanmaya başlayacaktır.

Size genelde kimler başvuruyor?

İş, sanat, siyaset ve cemiyet hayatından isimler. Çevresinde doğru algılanmak isteyen, özgün stil ve etkin imaj konularında yeni bir motivasyona ihtiyaç duyan, yeniliğe ve değişime açık her yaşta kadın ve erkek danışanım var.

Pandemi döneminde insanların yeme içme ve alışveriş isteklerinde artış görünüyor.Bu dönemde moda ve alışverişte dikkat edilmesi gereken unsurlar nelerdir?

İnsan psikolojisi,  ihtiyacı olandan çok tüketmeye her zaman daha yatkındır. Hele ki evde olduğumuz, özgürlüğümüzün kısıtlandığı günlerde, online alışverişi abartarak sadece kısa süreli keyif yaşamak adına daha çok ve gereksiz ürünler satın alınmaya başlandı.

Kaynaklarımızın daha sınırlı olduğu bu günlerde, ödediğimiz paraya karşılık elde ettiğimiz değer ve faydanın daha fazla olmasını talep ediyoruz artık. Pandemi süreci, bize kaliteli ama daha az harcamayı bir başka ifade ile; daha etkin ve verimli alışveriş yapma farkındalığını kazandırmaya başladı.

Bu konuda yatırım gardrobunun önemini vurgulamak istiyorum. Yatırım gardrobu, tüm gardrobumuzun yaklaşık yüzde 80’ini oluşturur ve  uzun yıllar kullanılmak üzere bir kere satın alma kararı verdiğimiz, kalitesi yüksek  kıyafet, ayakkabı, çanta ve aksesuarları kapsar. İyi bir yatırım gardrobunun amacı,  daha az ve verimli alışveriş yapma alışkanlığını kazandırmaktır. Sürekli birşey satınalma davranışı yerine sadece yüzde 20’lik bir ihtiyacı, stilimize uygun ama trend olan parçalar ile karşılamış oluruz.

Gereksiz alışveriş yapma alışkanlığını önlemeniz sizin elinizde aslında. Kendinizi her anlamda iyi tanımak, moda kimliğinizi ve renklerinizi ögrenmek ve buna bağlı olarak kendinize ait özel bir stilinizin olması. Danışmanlık ile birlikte size özel hazırlanan  stil rehberi doğrultusunda verimli alışveriş yapmayı ögreniyorsunuz. Verimli ve doğru hazırlanmış yatırım gardrobunun hassasiyeti bu açıdan da önem teşkil ediyor.

İnsanlar kıyafetleriyle karşılanır, fikirleriyle uğurlanır derler. Çalışma hayatında stil ve imajın kişinin başarısı / kariyeri üzerindeki etkisi ne kadardır?

Çok önemli bir konu olduğunu düşünüyorum. Kariyer konusu ile birlikte danışanımın çalıştığı sektör ve sektördeki pozisyonu stil belirleme sürecinde çok önem kazanıyor. Şöyle bir örnek vermek isterim; banka üst düzey yöneticisi ile reklam ajansı üst yöneticisinin kendi stilleri çerçevesinde, seçtikleri kıyafet tarzları temelde farklı olmalı. Yaşa göre stil konusuna da yeri gelmişken değinmek isterim. Yaş, stilinizi belirlerken önemli bir kriter aslında. Her yaş döneminin kişiyi içinde en iyi gösteren formları farklıdır. Stil de zaman içinde olgunlaşan bir kavram.  

ETKİN BİR İMAJ VE DOĞRU BİR STİL İLE BAŞARILARINIZI DESTEKLEYİN. KİŞİSEL İMAJINIZI YANLIŞ YÖNETEREK BAŞARILARINIZIN GÖLGEDE KALMASINA İZİN VERMEYİN.

Pandemi döneminde danışmanlığı nasıl uyguluyorsunuz?

Online platforma hem stil hem de imaj danışmanlığı veriyorum. Verimli olduğunu da düşünüyorum. Bu şekilde geri dönüşler alıyorum. Zamanımınız çok değerli olduğunu daha iyi anladığımız bu dönemde, online danışmanlığa olan talebin devam edeceğini düşünüyorum. Diğer taraftan, normalleşme süreci ile birlikte  yüz yüze danışmanlık vermeye de tekrar başladım.

Türk patronlarda imaj ve stil konusunda en büyük eksiklik nedir?

Ülkemizde, özgün bir stil ile birlikte etkili imaj sahibi olmak konularına hakettiği kadar  önem verilmediğini düşüyorum. Stil sahibi olmanın güzel giyinmekten daha derin bir konu olduğunu düşünüyorum. Amacımızı “güzel giyinmek değil, stil sahibi olmak” şeklinde yeniden tanımlamalıyız. Türk patronlar, güzel giyiniyor ama kendisine özgü stili olan kadın ve erkek sayısı çok az.

Vücut yapınız ve görünüşünüz nasıl olursa olsun; size uygun renkler, kıyafet ve akseaur seçimi ile özgün ve etkileyici bir stile sahip olabilirsiniz.

Doğru nefes almak kişinin kendisine olan özgüvenini de arttıran önemli bir faktör. Bir topluluğa hitap eden bir yönetici; doğru nefes almayı bilmiyorsa, stres yönetimini verimli yapamayacak, dolayısıyla konuşmasında istediği performansı gösteremeyecektir.

Doğru nefes ile birlikte; doğru bir duruş ve beden dili, sizi, çevrenize istediğiniz gibi anlatan önemli parametreler. Bu yüzden doğru nefes almayı öğrenme ile başlayan, doğru beden duruşu, tonlama ve güzel konuşma ile devam eden kişisel imaj yönetimi özgün bir stil ile tamamlanmalıdır.

Yeni nesil genç patronlarda imaj ve stil nasıl olmalıdır?

Özellikle erkeklerde çok tekdüze ve benzer bir giyim tarzı hakim. Erkeklerin stillleri ile fark yaratmaları için özellikle yerinde aksesuar kullanımına daha çok önem vermeleri gerekiyor. Türk erkeklerinin  aksesuar kullanımı konusunda çok istekli olmadığını düşünüyorum. Diğer taraftan,  katlı giyim erkekte şıklığı arttıran bir unsur ve özgün stil yaratma sürecinde aksesuar kullanımı ile birlikte  önem verdiğim detaylar arasında yer alıyor.

Güven vermek, güvenilir bir kişi olarak algılanmak özellikle etkili bir imaj yönetiminin önemli bir sonucudur. Her sektörde güven vermek, güvenilir bir kişi olarak algılanmak önemlidir, ancak bazı sektörlerde olmazsa olmazdır.

Genç patronların, kariyer hayatlarında başarılarını desteklemek ve daha güçlü bir imaj sahibi olarak algılanabilmeleri için kendi kişisel gelişim süreçlerine yatırım yapmalarını tavsiye ederim.  Özgün bir stil ve etkili imaj yönetimi için, hem zaman hem de bütçe ayırmaları doğru bir karar olacaktır.

Önce gardrop detoksu sonra da yatırım gardrobu hazırlıyorsunuz. Danışanlarınıza katkısı nasıl oluyor?

Yatırım gardrobunu, hazırlamadan önce mutlaka gardrop detoksu yapılmalıdır. Özellkle 2 sezon üst üste giyilmeyen kıyafetler ve kullanılmayan aksesuarların elden çıkartılma zamanı geldiğini düşünerek bunları ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak üzere hazırlıyoruz.

Danışanlarım ile birlikte gardropta kalan tüm kıyafetlerin akseaur ayakkabı ve çanta ile detaylı olarak kombinlenerek fotoğraflandırılması ve bir look book hazırlanması çok önemli. Çünkü bu look book, danışanlarımın zaman kaybı yaşamadan kolayca kıyafetlerini kombinlemeleri için değerli bir rehber niteliği taşıyor.

Yatırım gradrobunu detaylı olarak danışamının kendi özgün, stiline göre belirlediğimiz için birlikte yapacağımız alışverişte, ihtiyaç dışında hiçbir parçayı satın almamış oluyoruz. Böylece hem alışveriş bütçesini hem de zamanı verimli kullanılmış oluyoruz.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde