Yerli ve milli 'Japon' kredi derecelendirme şirketi geliyor

Yerli ve milli 'Japon' kredi derecelendirme şirketi geliyor

Hükümet, Fitch, Moody's ve S&P'nin kararlarını beğenmediği için yerli kredi derecelendirme kuruluşu kurmaya karar verdi. Bunu yapmak için de hali hazırda Türkiye'de faaliyet gösteren Japon kurum JCR Eurasia'ya ortak olunacağı iddia edildi.

Yerli ve milli 'Japon' kredi derecelendirme şirketi geliyor
16px
24px
11.09.2019 11:18
ABONE OLgoogle

İlk kez 2008'de fikir olarak ortaya atılan yerli kredi derecelendirme kuruluşu konusunda yeni bir model oluşturuldu.

Hükümetin yerli ve milli kredi derecelendirme kuruluşu çalışmaları ete kemiğe bürünüyor. Dünya Gazetesi’nin haberine göre Türkiye Bankalar Birliği nezdinde başlatılan görüşmelerde son noktaya gelindi. Kamu ve özel bankaların ile TSPB, TKBB de oluşturduğu bir ortaklık grubu Japon derecelendirme kuruluşu JCR'yi satın alarak milli raiting şirketini inşa edecek.

MİLLİLEŞTİRME SÜRECİ

Türkiye Bankalar Birliği önderliğinde kamu ve özel bankalar, Borsa İstanbul, Takasbank ve MKK'da yapılan toplantılarda Türkiye'de de faaliyet gösteren uluslararası derecelendirme kuruluşu JCR Eurasia Rating'den hisse alımı ile millileştirme sürecinin içinde olunduğu ifade edildi. Erdoğan'dan kredi derecelendirme kuruluşlarına tepki: Bırakın o sahtekarları, bunlar teşkilat

Tokyo’da kurulmuş olan, Japon FSA (Finacial Services Agency) tarafından yetkilendirilmiş, ABD SEC (Securities and Exchange Commission) tarafından tanınan uluslararası bir derecelendirme kuruluşu olan JCR'ın iştiraki olan JCR Eurasia ise 2007 yılından bu yana Türkiye'de aldığı izinlerle faaliyette bulunuyor.

Özellikle 2017 yılından sonra uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye ile ilgili değerlendirmelerinde ekonomik gerçeklerden ziyade siyasi gelişmelerin öne çıkmasıyla tartışılmaya başlaması ile milli derecelendirme kuruluşu söylemleri güçlenmeye başladı. Japon kredi derecelendirme kuruluşu: Türkiye'de seri iflas riski var..

Kim bu Moody's'ler

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarına bağımlılığı azaltmak ve sermaye piyasalarının gelişimine katkıda bulunmak amacıyla milli bir derecelendirme kuruluşu oluşturmaya yönelik çalışmalar bu dönemde hızlansa da altyapı ve mevzuat çalışmaları bugüne kadar devam etti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde