Yatırımcılar riskli varlıklara karşı temkinli: Dolar/TL yeniden 6.08

Yatırımcılar riskli varlıklara karşı temkinli: Dolar/TL yeniden 6.08

6.09 direncinin önemli olduğu belirtilen Dolar/TL kuru 6.08 seviyesinde seyrediyor, yatırımcıların riskli varlıklara karşı temkinli olmaya devam edecekleri belirtiliyor

Yatırımcılar riskli varlıklara karşı temkinli: Dolar/TL yeniden 6.08
16px
24px
22.05.2019 13:12
ABONE OLgoogle

Dün 6,0 seviyesinin altını test eden Dolar/TL kuru, TCMB’nin 9 Mayıs’ta kurda yaşanan yükselişi engellemek için ara verdiği haftalık repo ihalesini tekrar açması ve TL swap faizini tekrar %24’e düşürmesi ile 6,09’a yükseldi.

Kur bugünün ilk yarısında yükseliş içerisindeydi, haberin oluşturulduğu esnada 6.085 seviyesinde seyreden kur güne kazançla devam ediyor.

Küresel piyasalarda ABD ve Çin arasındaki vergi yaptırımları büyüme korkusunu artırıp risk iştahını düşürürken gelişen ülke varlıklarında da değer kaybı yaşanmasına neden oluyor.

Ancak ABD’nin Huawai şirketine 90 günlük muafiyet tanıması piyasalarda ABD ve Çin arasındaki görüşmelerin devam edeceği beklentisini artırmasıyla birlikte satışların geçen haftaya kıyasla daha kısıtlı olduğunu görmekteyiz. 

Bugün içeride YSK’nın gerekçeli kararı takip edilecek, yurtdışında ise akşam saatlerinde gelecek olan FOMC toplantı tutanakları izlenecek.

Yıl içi faiz indirimi bekleyen piyasalar için tutanaklardaki ifadeler önemli ve bu yönde bir sinyal alınamaması dolarda bir miktar değerlenme sağlayabilir.

Sumitomo Mitsui Trust Bank’de piyasa stratejisti Ayako Sera, “Ticari çekişme kolay bir şekilde çözülmeyecek, yani risk alma atmosferi aniden ortaya çıkmayacak.” diyerek yatırımcıların riskli varlıklara yaklaşımının temkinli olmaya devam edeceğini işaret etti.

Amerikan Doları’nın diğer 6 majör döviz karşısındaki performansını ölçümleyen Amerikan dolar endeksi, dün 26 Nisan’dan bu yana gördüğü en yüksek seviye olan 97,953’ün bir miktar altında 97,942 puanda işlem görmüştü. Endeks, yılın başından bugüne kadar %2 değer kazanmış durumda.

6.09 direnci önemli  

İntegral Yatırım paylaştığı günlük notunda “Dolar/TL kuru sakin ve temkinli seyrini korumaya devam ediyor. Şimdilik yeni bir gelişme bulunmuyor ama tedirginlik sürdüğü için kur rahatlamakta zorlanıyor. Dün TCMB TL swap faizini %25.50 ‘den %24.00 ‘a indirdi ve 10 gün sonra yeniden repo ihalesi açmaya başladı. Mayıs ayı başında yaptıklarıyla örtülü faiz artışı yapıldığı yorumlanan Merkezin dünkü hamlesi ise örtülü faiz indirimi olarak yorumlandı.

Bu durumda TL varlıkları sınırlı da olsa olumsuz etkiledi. Merkez piyasa ile iletişim halinde ancak hala kırılganlık sürdüğü için yaptığı hamleler tam olarak kurda rahatlamaya destekleyici olamıyor. Bugün içeride takvim sakin, dışarıda ise 01 Mayıs günü yapılan Fed toplantısının tutanakları açıklanacak. Taze bir veri değil ancak toplantı satır aralarını okumamız açısından önemli olabilir.” dedi.

Kurum teknik analizlerinde Dolar/TL kurunda 14 günlük ortalamanın 6.0640 seviyesinden geçtiğini belirtti ve ekledi “Kur şu sıralarda bu seviyeye yakın yerlerde seyrediyor.

Kur bu seviyenin üzerinde kalırsa 6.10 direncine doğru tepki beklenebilir. Kur bu seviyenin altında kalırsa bu durumda 6.00 seviyesine doğru gevşeme hareketi oluşabilir. Ancak genel görünümde hala geri çekilmeler sınırlı kalıyor.”

Investing.com’da yer alan teknik analizde ise “Kur cephesinde TCMB’nin dünkü hamlesi sonrası 6,09 seviyesine yükselen USD/TRY kuru bugün de 6,0955’i gördü. Daha önceki raporlarımızda da 6,09 direncinin önemli olduğunu belirtmiştik ve bu direncin aşılması ile kurda önce 6,13 ardından 6,18’e doğru alımlar görülebilir. 6,22’yi ise kritik direnç olarak izliyoruz.” yorumu paylaşıldı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde