Yarın son gün! ‘Mücbir’ sebep uzatılacak mı?

Yarın son gün! ‘Mücbir’ sebep uzatılacak mı?

Pandemi sonrasında işletmelerin nefes alabilmesi için çıkartılan ‘mücbir sebep uygulaması’ yarın sona eriyor. 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak bir sistem henüz yok. Ancak firmalar acilen süre uzatımı ya da yeni sistem getirilmesi gerektiğini söylüyorlar.

Yarın son gün! ‘Mücbir’ sebep uzatılacak mı?
16px
24px
29.06.2020 11:48
ABONE OLgoogle

COVID-19 salgınından olumsuz etkilenen sektörler ile İçişleri Bakanlığı tarafından faaliyeti durdurulan sektörlerin, kamuya olan yükümlülüklerini belirli süre erteleyen Mücbir Sebep uygulaması yarın sona eriyor.

Özellikle sınırlı sayıda sektör için bu avantajın sağlanması, kapsama dahil olmayan sektörlerin yoğun tepkisine sebep olurken, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın şu ana kadar süre uzatımı veya kapsamın genişletilmesi yönünde bir eğilimi olmadığı bildiriliyor.

Geçmiş dönemlerde Maliye Bakanlığı bünyesinde üst düzey görevlerde bulunmuş uzmanlar, piyasalarda mücbir sebep durumunun halen ortadan kalkmadığı için, bu aşamada getirilecek beyanname ve ödeme yükümlülüğünün kamuya yarar sağlamayacağını kaydettiler.

Uzmanlar, mevcut mücbir sebep kapsamındaki sektörlerin genişletilerek, genel bir ekonomik mücbir sebep ilan edilmesini önerdiler.

Hazine ve Maliye Bakanlığı 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun verdiği yetkiye dayanarak; otomotiv, perakende, konaklama dahil 20’ye yakın sektör yanı sıra İçişleri Bakanlığı tarafından faaliyeti durdurulan işyerlerini 1 Nisan-30 Haziran tarihleriyle sınırlı olmak üzere mücbir sebep kapsamına dahil etmişti.

Bu sektörlerin beyanname verme ve ödeme yükümlülükleri, Ekim, Kasım ve Aralık aylarına ertelenmişti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde