Vaz mı geçtiler.. Şekerin patronları henüz ortada yok

Vaz mı geçtiler.. Şekerin patronları henüz ortada yok

Afyon, Yozgat, Bor, Burdur, Alpullu ve Ilgın şeker fabrikalarını özelleştirmeden alanlar devir işlemleri için henüz adım atmadı.

Vaz mı geçtiler.. Şekerin patronları henüz ortada yok
16px
24px
27.07.2018 08:22
ABONE OLgoogle

Özelleştirilen 13 şeker fabrikasından şimdiye kadar sadece 7'sinin şirketler tarafından teslim alınıp işletilmeye başlandığı, 6 fabrikanın ise hâlâ teslim alınmadığı için devletin elinde beklediği öğrenildi.

Edinilen bilgilere göre, Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun (ÖYK) mayıs ayının başından itibaren resmen satış onayı verdiği fabrikalardan sadece Turhal, Muş, Çorum, Elbistan ve Kırşehir ile tek paket halinde satılan Erzurum-Erzincan şeker fabrikaları yeni patronlar tarafından devletten devralınarak işletilmeye başlandı.

Bu fabrikaların dışında kalan Afyon, Yozgat, Bor, Burdur, Alpullu ve Ilgın fabrikalarının ihalelerine en yüksek teklifi veren şirketlerin ise şimdiye kadar Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na (ÖİB) peşin ya da ilk taksit ödemesini yapmadığı, dolayısıyla devir işleminin gerçekleştirilemediği belirtildi.

Afyon, Yozgat ve Bor şeker fabrikalarının üçüne birden ihalelerde en yüksek teklifi veren Doğuş Yiyecek İçecek AŞ 1 milyar 336 milyon liralık toplam bedelle ilk sırada yer alıyor. Bu şirketin 3 fabrikadan bir ya da ikisini almaktan vazgeçebileceği iddia edildi. 

İŞLER ZOR, FAİZLER YÜKSEK

Doğuş Çay’ın da aralarında bulunduğu Doğuş Gıdanın sahibi Süleyman Karakan, Afyon, Niğde Bor ve Yozgat fabrikaları için süre uzatımı istediklerini söyledi. Kendilerinin de gelecek haftadan itibaren fabrikaları almaya başlayacağını belirten Karakan’ın şu sözleri dikkat çekti: “İşler biraz zor, faizleri görüyorsunuz. Birilerinin iddia ettiği gibi bu fabrikalar kelepir değil, faizler çok yüksek, elimizi taşın altına koyup 3 bin 500 kişi çalıştırıyoruz. Bu fabrikalar peşkeş çekildi, diyorlar. Öyle olsaydı kolayca alırdık.”

KUR MU ETKİLİ OLDU?

Konuya ilişkin bilgi veren kaynaklar, devir işleminin gecikmesinde son dönemde hızla artan döviz kurunun etkili olduğuna dikkat çektiler. Özelleştirmelerin TL ile yapılmasına rağmen artan döviz kurunun, şirketlerin diğer işlerini olumsuz etkilediği ifade edildi.

Kim ne kadar verdi?

25 şeker fabrikasından 14’ü için özelleştirme kararı alınmış ve ihaleler yapılmıştı. Bunlardan Doğuş Çay, Niğde-Bor, Yozgat ve Afyon şeker fabrikalarını toplam 1 milyar 336 milyon liralık teklifiyle kazanmıştı.

Ilgın’ı 637 milyon lirayla Alteks, Çorum’u 528 milyon lira ile Safi Katı Yakıt, Tokat Turhal’ı 569 milyon TL ile Kayseri Şeker, Kırşehir’i 330 milyon lira ile Tutgu Gıda, Burdur’u 487 milyon lirayla Erser Grup- Sterk Plastik Ortak Girişim Grubu; Elbistan’ı 297 milyon lirayla Mutlucan Tuz Madencilik İnşaat Turizm Otomotiv Petrol Nakliye Sanayi ve Ticaret AŞ, birleştirilerek satışa çıkan Erzincan ve Erzurum Şeker Fabrikalarını 287 milyon lirayla Albayrak Turizm, Alpullu’yu 150 milyon lirayla Binbir Gıda, Muş’u 230.2 milyon lirayla MBD inşaat kazanmıştı. Kastamonu şeker fabrikasının ihalesi ile yetersiz teklif gelmesi nedeniyle iptal edilmişti.

Erdoğan Süzer/Sözcü

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde