Uzmanlar: Sanayi hızlansa da piyasadaki oynaklık ikinci çeyrekte hız kaybettirebilir

Uzmanlar: Sanayi hızlansa da piyasadaki oynaklık ikinci çeyrekte hız kaybettirebilir

Büyümenin öncü göstergelerinden sanayi üretiminde takvimden arındırılmış yıllık daralma ocakta yüzde 7.4, şubatta yüzde 5 olmuştu.

Uzmanlar: Sanayi hızlansa da piyasadaki oynaklık ikinci çeyrekte hız kaybettirebilir
16px
24px
15.05.2019 07:57
ABONE OLgoogle

Sanayi üretiminde mart ayı verisiyle birlikte ilk çeyreğe ilişkin tamamlanan göstergeler ekonomide dipten çıkışa işaret ederken uzmanlar finansal piyasalarda oynaklığın şiddetlenmesinin ardından ekonomide toparlanmanın ikinci çeyrekte tekrar hız kaybedebileceği görüşünde.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) bugün açıkladığı verilere göre sanayi üretiminde daralma hızı arka arkaya üçüncü ayda da yavaşlamaya devam ederken, martta takvim etkisinden arındırılmış olarak yıllık bazda yüzde 2.2 ile beklentilerden daha düşük bir daralma gerçekleşti.

Sanayi üretim endeksi martta yıllık bazda arka arkaya yedinci ayda da daralsa da daralma hızındaki ivme kaybının üç aydır devam ediyor olması, ekonomistlere göre ekonomide dipten çıkışa işaret ediyor.

Büyümenin öncü göstergelerinden sanayi üretiminde takvimden arındırılmış yıllık daralma ocakta yüzde 7.4, şubatta yüzde 5 olmuştu.

Halk Yatırım Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı, martta pozitif tarafta işleyen işgünü etkisinin nisanda negatif tarafta olacak olsa da yıllık azalış rakamlarındaki ılımlılığın nisanda da devam etmesini beklediklerini söyledi.

Sanayi üretiminde dibin görüldüğünü, toparlanma eğiliminin ılımlı da olsa belirdiğini söyleyen Tokalı şöyle devam etti: “Geçen yılın son çeyreğinde yıllık yüzde 3 daralma kaydeden ekonominin bu yılın ilk çeyreğinde de yüzde 3-4 bandında küçüldüğünü tahmin ediyoruz. Son dönemde yaşanan finansal dalgalanmanın ve seçim sonrası politik tablonun ekonomik aktivitedeki etkisine bağlı olarak, toparlanma eğiliminin kalıcılığı ve boyutu ortaya çıkacaktır. Yılın ikinci yarısında yıllık bazda büyüme oranlarına geri dönüleceği ve yılı yüzde 0.5’lik büyüme oranıyla tamamlayabileceğimize dair öngörümüzü koruyoruz. 2020 yılına ait büyüme tahminimiz ise yüzde 3.5 seviyesinde bulunuyor.”

ING Bank Başekonomisti Muhammet Mercan, ekonomik aktivitede geçen yılın son çeyreğinde gözlenen düzeltmenin ardından sanayi üretim verisinin birinci çeyrekte dipten dönüşe dair işaretler verdiğini ancak ekonomik toparlanmanın halen kırılgan olduğunu ve aşağı yönlü risklerin önemli olduğunu söyledi.

Son verinin geçen yıl finansal piyasalardaki oynaklığın dengelenmeye neden olduğu ekonomik aktivitede kısmi bir toparlanmaya işaret ettiğini söyleyen Mercan şöyle devam etti: “Kamu bankalarının desteğiyle kredilerdeki artış ve bir dizi teşvik önleminin getirilmesiyle sanayi üretimi bir miktar dengelenme olduğunu teyit ediyor. Ancak bu performansın korunup korunamayacağı önemli. Kredilerdeki artış ikinci çeyrekte tekrar yavaşlama eğilimi gösterirken, global ve jeopolitik belirsizlikler nedeniyle ekonomik toparlanmada aşağı yönlü riskler yakından takip edilecektir.”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde