Uğur Gürses: “Ekonomide ‘mış gibi’ yapmak erozyonu durdurmuyor”

Uğur Gürses: “Ekonomide ‘mış gibi’ yapmak erozyonu durdurmuyor”

Hürriyet’in ekonomi yazarı Uğur Gürses, iktidarın sözlü telkinlerle “müdahale edermiş gibi” yapmasının ekonomideki erozyonu durdurmadığını, tasarruf sahiplerinin de piyasaların da eyleme baktığını belirtti

Uğur Gürses: “Ekonomide ‘mış gibi’ yapmak erozyonu durdurmuyor”
16px
24px
15.05.2018 14:36
ABONE OLgoogle

Tırmanışı durdurulamayan döviz kurları, çift haneye demir atılan enflasyon, rekor üstüne rekor kıran cari açık ve borç derken ekonomide yaşanan sarsıntı Saray’ı ekonomi zirvesi yapmaya zorlamış, zirveden sonra Tayyip Erdoğan ve ekonomi kurmayları sermaye-finans çevrelerini rahatlatmaya dönük açıklamalara yönelmişti.

Hürriyet gazetesinden Uğur Gürses, ekonominin “sözlü yönlendirme” ile rayına oturtulma çabasını köşesine taşıdı.

ABD’nin 2013’te parasal gevşemenin musluklarını kısmaya başlamasıyla birlikte Türkiye’nin “kırılgan” ekonomiler arasında yer aldığını hatırlatarak yazısına başlayan Gürses, Türkiye’nin 2010-2017 arasında en çok borçlanan ve buna karşın önlem almayı en son akıl eden ülke olduğunu, halen de parasal genişlemeci bir küresel ortam varmış gibi hareket ettiğini belirtti.

Saray’daki zirvenin ardından bir süre bekleyen piyasaların hafta sonunu da gördükten sonra bir çözüm olmadığına kanaat getirdiğini ifade eden Gürses şöyle devam etti:

“Toplantı yapılıyor” haberinin kur üzerindeki etkisini bir “sözlü müdahale” aracı gibi gören Ankara yönetimi ve hatta teknokratlar, bunu ihtiyaç duyulduğunda işe yaramayacak bir “araç” haline düşürüyor. Erozyon devam ediyor; tasarruf sahibi lafa değil, eyleme bakıyor.

TL’nin değerinin korumak için geç kalındıkça, “mış gibi” yapıldıkça bekleyişler bozuluyor; hem kur yükseliyor hem de “piyasa dışı önlemlere” dair kaygılar artıyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde