UNESCO: Ayasofya'nın Dünya Kültür Mirası statüsü gözden geçirilecek

UNESCO: Ayasofya'nın Dünya Kültür Mirası statüsü gözden geçirilecek

Danıştay'ın Ayasofya kararına ilişkin ABD'den yapılan açıklamada, "Ayasofya'nın statüsünün değiştirilmesi hayal kırıklığı yarattı" ifadelerine yer verildi. Rus Ortodoks Kilise de kararı üzüntüyle karşıladıklarını açıkladı. UNESCO ise Dünya Kültür Mirası statüsünün gözden geçirileceğini duyurdu.

UNESCO: Ayasofya'nın Dünya Kültür Mirası statüsü gözden geçirilecek
16px
24px
10.07.2020 23:29
ABONE OLgoogle

Danıştay'ın Ayasofya kararına ilişkin ABD, Rusya ve Yunanistan'dan tepkiler geldi.

ABD'den yapılan açıklamada, "Ayasofya'nın statüsünün değiştirilmesi hayal kırıklığı yarattı. Türkiye'nin Ayasofya'nın herkesin erişebileceği bir yer olmaya devam etmesini sağlamak için atacağı adımları öğrenmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz" ifadeleri kullanıldı. 

Rus Ortodoks Kilisesi: Anlaşmazlıklara yol açabilir

Rus Ortodoks Kilisesi, Türkiye'de Danıştay’ın Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesi yönündeki kararı iptal etmiş olmasını üzüntüyle karşıladıkları açıklamasını yaptı.  Erdoğan: Ayasofya'yı 24 Temmuz'da Cuma namazı ile birlikte ibadete açacağız

Sputnik'te yer alan habere göre, Rus Ortodoks Kilisesi'nin basınla ilişkilerden sorumlu yetkilisi Vladimir Legoyda, Danıştay'ın kararına ilişkin olarak, "Rus Ortodoks Kilisesi ile diğer Ortodoks kiliselerinin endişelerine kulak verilmemiş olması çok üzücü" dedi. 

Legoyda, "Söz konusu karar, çok yazık ki, mevcut anlaşmazlıkları gidermeye yönelik değil. Tam tersine, (Rus Ortodoks Kilisesi lideri) Patrik Kirill’in 6 Temmuz'daki açıklamasında belirttiği gibi daha büyük parçalanmalar ile anlaşmazlıklara yol açabilir" ifadesini kullandı.

Yunanistan Başbakanı: Evrensel konumu hiçe sayıldı

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Ayasofya kararını şiddetle kınadığını açıkladı.

Miçotakis, yazılı açıklamasında “Alınan bu kararla Ayasofya'nın evrensel konumu ve dünya insanlik mirası karakteri hiçe sayılmaktadır. Karar, yalnız Türk-Yunan ilişkilerini değil; Türkiye’nin AB ilişkileri kadar UNESCO ve uluslararası toplumla ilişkilerini de etkiyecek düzeydedir." ifadelerine yer verildi.

Yunanistan Kültür Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise kararın 'tüm uygar dünyaya karşı açık bir provokasyon' olduğu savunuldu.  Ayasofya'da ibadetin yolu açıldı Açıklamada, "Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesi kararı tüm uygar dünyaya karşı açık bir provokasyondur. Türkiye'nin içişlerine karışma niyetinde değiliz ancak Ayasofya tüm insanlığı ortak anıtıdır." ifadeleri kullanıldı.

UNESCO: Ayasofya'nın Dünya Kültür Mirası statüsü gözden geçirilecek

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Dünya Kültür Mirası Komitesi'nin bir sonraki toplantıda Ayasofya'nın korunma statüsünün gözden geçirileceğini açıkladı.

UNESCO Ayasofya'nın sınırları aşan değerinin Dünya Kültür Mirası olarak kabul edilmesinde önemli olduğunu, son kararınsa Ayasofya'nın bu evrensel değerine yapacağı etkinin soru işaretleri yarattığını belirtti.

Açıklamada ayrıca Dünya Kültür Mirası listesindeki yapıların statülerinde yaılacak değişikliğin UNESCO'ya birdirilmiş olması gerektiği de hatırlatıldı.

"Türkiye'nin bizi önceden bilgilendirmemiş ve bu konuda diyalog başlatmamış olması üzücü." denilen açıklamada Türk yetkililerden konu hakkında diyalog kapısını açmaları talep edildi.

Dünya basınından ilk tepkiler

Danıştay'ın Ayasofya kararını dünya basını "son dakika" olarak duyurdu.

AP'nin haberinde Ayasofya'nın cami olması kararının Yunanistan'la soruna yol açabileceği ifadesi yer aldı.

Reuters haber ajansı acil koduyla geçtiği haberde kararın uluslararası uyarılara karşı alındığına dikkat çekti.

İngiliz yayın kuruluşu BBC internet sitesi haberde, "Türk mahkemesi, 6'ncı yüzyılda inşa edilen Ayasofya Müzesi'nin camiye dönüştürülmesinin yolunu açtı" ifadesini kullandı.

New York Times (NYT) gazetesi de "mimari bir mücevher" olarak tanımladığı Ayasofya'nın mahkeme kararıyla müzeden camiye dönüştürülebileceğini yazdı.

France 24 ,'harikalar harikası' olarak tanımladığı Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesinin önü açıldı dedi.

Al Jazeera News, haberi Ayasofya'nın yeniden camiye dönüşmesinin yolu açıldı başlığıyla duyurdu.

NBC News'te İstanbul'un dünyaca ünlü ikonik Ayasofya'sı camiye dönüşüyor ifadelerine yer verildi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde