Türkiye Finans yatırımda frene bastı

Türkiye Finans yatırımda frene bastı

Türkiye Finans Genel Müdürü Derya Gürerk, "5 yıllık planlarımızda şube hedefl erimizi küçülttük. Geçen seneki yatırım hızıyla devam etmeyeceğiz” dedi

Türkiye Finans yatırımda frene bastı
16px
24px
28.05.2015 11:19
ABONE OLgoogle
Katılım bankacılığı şu anda toplam bankacılıktan yüzde 5 pay alıyor. Bu alandaki hedef 2018 için yüzde 15 pay almak. Sektördeki 4 banka da pazar paylarını artırmak için her geçen gün yatırım üzerine yatırım yapıyor. Bugüne kadar KOBİ ve ticari bankacılık ile büyümeyi sürdüren bankaların bundan sonrası için kendilerine yeni alanlar bulması gerektiği ifade ediliyor. 

Türkiye Finans Genel Müdürü Derya Gürerk, bankacılık sektöründe kendi liglerinde ikinci sıraya çıktıklarını ve sektörde de yüzde 2’lik pazar payına ulaştıklarını belirterek, bundan sonra kendileri için yeni büyüme sahası olarak tüketici finansmanını gördüklerini söyledi. Gürerk, artık bir kademe daha yükseğe sıçramalarına fayda sağlayacak yeni bir strateji geliştirmek gerektiğine değinerek regülasyonlarla kredi kartı cephesinde karlılık azalsa da merkezinde bireysel ihtiyaç kredilerinin yer aldığı bir dizi aksiyona hazırlandıklarını dile getirdi. 

Gürerk, “Burada spreadler KOBİ ve ticari bankacılığa göre çok daha fazla. Fakat burada da büyümemiz için kredi tahsis alt yapısı, izleme, yaygınlık erişebilirlik, ATM, şube, internet ve mobil bankacılık konularında yatırım yapmamız gerekiyor. Bu alanda 3 yıl önce ‘Finansör’ ürünümüzle tüketicinin önüne çıktık. Arda Turan ile reklam kampanyasını yürüttüğümüz Finansör’de 2 yılda 60 milyon liradan 200 milyon lira büyüklüğe ulaştık. Hedefimiz 1 milyar lirayı yakalamak. Bu ürün ile tüketici finansmanını öğrenmeye çalışıyor, bireysel ihtiyaç finansmanı için araştırmalar yapıyoruz. B planımız yok, muhakkak bu işi yapacağız. Bireysel bankacılık toplam kredilerin içinde yüzde 20 paya sahip. Bunun da yüzde 90’ını konut finansmanı oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

4 yılda banka yüzde 3,5 kat arttı 

Derya Gürerk, Haziran 2011 yılında göreve başladı. Gürerk, göreve başladıktan sonra 4 yılda bankanın aktifl eri 10.7 milyar liradan 3,5 kat artışla 37 milyar liraya gelirken, kullandırılan fonlar 7-8 milyar liradan 26 milyar liraya, toplanan fonlar 8 milyar liradan 20 milyar liraya ulaştı. Gürerk, “Pazar payımız ise yüzde 1.5’lardan yüzde 2’lere yükseldi. Kredilerde pazar payımız yüzde 30 büyümüş. Bankacılık sektörü hızlı büyüdü ama biz 4 yılda yüzde 30 daha hızlı büyüdük. Bu arada çalışan sayımız 3binden 4 bin 600’lere geldi. Dolayısıyla büyüdükçe ölçek ekonomisini de yakalıyoruz. Aktifler 3 kat artarken çalışan sayısı 1.5 kat arttı. 4 yılda 182 şubeden 283 şubeye çıktık. Aynı şekilde ATM’lerde 500’ü aştık” şeklinde konuştu. 

2017’de olgunluk seviyesi 

Şube yatırım geri dönüşlerini yaptıkları modelleme ile 24 aydan 12- 18 aya indirdiklerini kaydeden Gürerk, konuya yönelik şunları söyledi: “Bu anlamda bir verimlilik sağladık. Çok ciddi yatırım döneminden geçtik. Bu dönem hala devam ediyor. Bu sektörün büyümesinden daha fazla büyüyeceğiz. Katılım bankalarının yatırım döneminden çıkmaları, şubelerin olgunluk seviyesi 2016- 2017'de tamamlanacaktır. 2017- 2018’den sonra yatırım ivmesinin aynı hızla devam etmeyeceğini düşünüyorum. Belli bir olgunluk seviyesinden sonra karlılık rasyosunun iyileşeceğini düşünüyorum. ” 

Kullandırılan fonların yüzde 51’inin KOBİ’lere aktarıldığını dile getiren Gürerk, küçük ve orta ölçekli işletmelere aktarılan kaynağın 13 milyar lirayı aştığını ifade etti. Gürerk, “Bizim güçlü olduğumuz alan KOBİ’ler.. KOBİ bankacılığında pazar payımız yüzde 3.6... Bütün bankalar tüketici finansmanı, bireysel bankacılıktaki regülasyon değişikliğinden dolayı KOBİ’leri keşfetti. Ama burası bizim oyun alanımız. Bu taraftı da sıkı tutmamız gerekiyor. Bu anlamda da işletme bankacılığına başladık” dedi. 

Bahreyn’de şube açacağız 

Bu yılı 285 şube ile tamamlamayı planladıklarını kaydeden Gürerk, “Ekonomide bir hareketlenme olursa bu sayıyı artırabiliriz.. Bahreyn iznimizi aldık, bu ay sonunda orayı açmayı planlıyoruz. Oradan daha ucuza fon sağlayıp, ticari ve KOBİ müşterilerine kullandırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Bu yıl 150 milyon Malezya Ringiti tutarında iki sukuk ihracı gerçekleştirdiklerini ifade eden Gürerk, “Haziran ayında sendikasyon geri ödememiz geliyor. Basel 3 kriterlerine uygun sermaye benzeri kredi için 3 bankaya yetki verdik. Mart ayında ana ortağımız The National Commercial Bank’tan yine sermaye benzeri kredi alarak sermaye getirmiştik” şeklinde konuştu. 

Yatırımda frene bastı 

5 yıllık stratejileri doğrultusunda, KOBİ ve bireysel segmentlere öncelik vererek her yıl bankacılık sektör ortalamasının üzerinde bir büyüme göstermeyi hedeflediklerini ifade eden Derya Gürerk, “2017 yılında; kullandırılan ve toplanan fonların pazar payımızın yüzde 2’nin üzerinde olmasını, aktif büyüklüğümüzün 50 milyar TL’nin üzerinde olmasını hedefl iyoruz. Büyümede değil ama yatırımlarımızda biraz daha dikkatliyiz. 5 yıllık planlarımızda şube hedefl erimizi küçülttük. Geçen seneki yatırım hızıyla devam etmeyeceğiz” dedi.

Katılım bankacılığının Londra’sı olacağız

İstanbul Finans Merkezi projesi kapsamında katılım bankacılığı modellerinin ürün çeşitliliğini sağlayarak Malezya, Körfez, İran, Dubai ekolü gibi Türkiye ekolünün yaratılacağını kaydeden Derya Gürerk, “Katılım bankacılığı prensipleri dahilinde liberal bir katılım bankacılığı merkezi olabiliriz. İngilizler de Malezyalılar da burada aradığını bulabilir. Lüksemburg, Kanada, Avustralya, Güney Afrika katılım bankacılığı ile ilgili. Fakat bütün para Malezya, Körfez ve Londra’dan dönüyor. Bu iş Londra’ya sekmeden burada bitirebiliriz. Londra-Dubai karışımı katılım bankacılığı merkezi olabiliriz. Burada en önemlisi lisan ve hukuk” diye konuştu.

Yeni oyuncularla sektör büyüyecek

Derya Gürerk, Ziraat Katılım Bankası’nın sektöre girişi konusunda ise şu değerlendirmeyi yaptı: “Yeni üyemiz Ziraat Katılım Bankası’nın ve diğer oyuncuların sektörümüze girmesi sayesinde 2015 yılını daha başarılı geçireceğimize inanıyoruz. Bölüştükçe, birlikte oldukça daha hızlı büyüyeceğimize inanıyoruz.”
Dünya
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde