Türk şirketleri Avrupa’nın parlayan yıldızını radarına aldı

Türk şirketleri Avrupa’nın parlayan yıldızını radarına aldı

Türk şirketler Balkanlar’ı yatırımlarıyla fethetti. Ortadoğu, Kuzey Afrika ve ABD’de birçok projeyi hayata geçiren Türk şirketleri Avrupa’nın kalbi Balkanlar’ı radarına aldı.

Türk şirketleri Avrupa’nın parlayan yıldızını radarına aldı
16px
24px
10.06.2018 06:50
ABONE OLgoogle

Türk şirketlerin yurt dışındaki yatırım atağı hız kesmeden devam ederken, daha önceOrtadoğu, Kuzey Afrika ve ABD’yi gündemine alan yerli yatırımcıların son gözdesi Balkanlar oldu. Avrupa’nın tam merkezinde yer alan ve uluslararası ulaşım ağlarına yakınlığı ile yatırımcılara maliyet avantajı sağlayan Balkanlar hızlı ekonomik büyüme ve hazırlandığı ekonomik reformlarla Türk yatırımcıların gözdesi haline geldi.

Sırbistan yolcusu

Balkan coğrafyasını radarına alan Türk yatırımcılar, sanayiden tekstile, marinadan gayrimenkule, tekstilden otomotiv yan sanayiye kadar çok sayıda proje için düğmeye bastı. Tay Group, Mısır veCezayir yatırımlarının ardından dümeni Balkanlar’a kırdı. Tay Group şirketlerinden Taypa, Sırbistan’ın Kraljevo şehrinde 25 milyon euro yatırımla büyük bir hazır giyim ve konfeksiyon fabrikası kuracak.

Parlayan yıldız Budva

Karadağ’ınönemli sahil kasabalarından olan Budva, ülkenin büyük gayrimenkul projelerinden birine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Mia Budva isimli projenin sahipleri inşaat sektörünün Türkiye’deki genç kuşak temsilcileri arasında yer alan İki Design Group  Ortağı Yüksek Mimar Murat Kader, Sera Group Genel Müdürü Ahmet Ozan Şener ile Arıkan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Habip Arıkan oldu.

Tercihi Romanya ve Slovenya

Yıldızlar Yatırım Holding’in orman ürünleri alanında faaliyet gösteren şirketi Yıldız Entegre, Romanya’nın Oarja bölgesinde bulunan 460 bin metrekarelik tesisinde üretime başlarken, kısa süre önce yurt dışındaki yatırım halkasına Slovenya’yı ekledi. Slovenya’nın tek yonga üreticisi olan Lesna TIP adlı fabrikayı satın alan şirket, 45 milyon euroluk modernizasyon çalışmalarının ardından fabrikada hem kapasiteyi hem de istihdamı artırmayı planlıyor.

Limak’ın gözü Arnavutluk’ta

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir her fırsatta Balkanlar’ın önemini vurgularken, grubun Kosova’da elektrik dağıtım şirketi bulunuyor. Kosova’da aynı zamanda Priştina Uluslararası Adem Yaşari Havalimanı’nı da işleten Limak Holding, Makedonya’nın başkenti Üsküp’te de oldukça büyük bir karma projeye başladı. Yaklaşık 325 bin metrekare brüt alana sahip olacak projenin gelecek aylarda tamamlanarak hizmete açılması bekleniyor. Öte yandan Limak Holding’in, Arnavutluk’ta 2016’da tamamladığı Banja Barajı ve HES projesi bulunuyor. 

Borular Tosçelik’ten

Tosyalı Holding şirketlerinden Tosçelik Spiral Boru, Romanya Doğal Gaz İdaresi TRANSGAZ tarafından açılan boru ihalesini kazanarak önemli bir başarıya imza attı. 127 milyon euroluk ihale ile Tosçelik Spiral Boru, 478 kilometre uzunluğundaki doğal gaz boruları ve bağlantı ekipmanlarını temin edecek. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde