Torunlar’da gerekçeli karar açıklandı: 175 km hızla ölüme gittiler

Torunlar’da gerekçeli karar açıklandı: 175 km hızla ölüme gittiler

İstanbul Mecidiyeköy’de 10 kişinin yaşamını yitirdiği asansör faciasına ilişkin açılan davada mahkeme heyeti, gerekçeli kararını açıkladı.

Torunlar’da gerekçeli karar açıklandı: 175 km hızla ölüme gittiler
16px
24px
15.04.2018 09:43
ABONE OLgoogle

İstanbul Mecidiyeköy’de 10 kişinin yaşamını yitirdiği asansör faciasına ilişkin açılan davada 16 sanığın beraatına ve 9 sanığın da “Taksirle ölüme sebebiyet vermek” suçundan 60 bin 800’er TL adli para cezasına çarptıran mahkeme heyeti, gerekçeli kararını açıkladı.

Olay anında 10 işçinin içinde bulunduğu asansörün saatte 175 kilometre hızla serbest düşüşe geçtiği ve eksi 4’üncü zemine çakıldığı vurgulanan gerekçeli kararda, “Sanıkların tali kusurlu olması, kazaya sebebiyet veren asansör sensör ve switchleri üzerinde kimin müdahalede bulunduğunun tespit edilememesi ve katılanların maddi taleplerinin Torunlar GYO firması tarafından büyük ölçüde karşılanmış olması nazara alınarak sanıklara verilen hapis cezalarının adli para cezasına çevrilmesine karar verilmiştir” denildi.   Torun Center'da cinayet adım adım gelmiş

172’de 1 sayfa

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nce hazırlanan 172 sayfalık gerekçeli kararda Şişli’de 6 Eylül 2014’te saat 19.30-19.45’te yapımı devam eden “Torun Center” şantiyesinin ‘B’ bloğunda bulunan girişe göre soldaki asansör şaft boşluğunda kazanın meydana geldiği anımsatıldı.

İş cinayetine ilişkin 25 kişiye bilinçli taksirden dava açılmış olmasına karşın yalnızca 9 sanığa 8 yıl 4’er ay hapis cezası verilip bu cezanın da 60 bin 800’er lira para cezasına çevrildiği kararda, bunun gerekçesi sadece bir sayfa yer tuttu.

‘Vicdanen ayıp’

Gerekçeli kararın vicdanen ve hukuken kabul edilemez olduğunu belirten ailelerin avukatı Yıldız İmrek, “Mahkeme tazminat hukuku ile ceza hukukunu birbirine karıştırmış. Bu karar işçi ölümlerini sıradanlaştıran, değersizleştiren ve yeni iş cinayetlerine yol veren bir karardır.

İş kazalarında ölümlerin tamamı önlenebilir niteliktedir. Ölen işçiler için tazminat ödenmesi gerekçe göstererek verilen cezanın para cezasına çevrilmesi de hem hukuken hem vicdanen ayıptır. Hiçbir tazminat, bir insan canının bedeli olamaz. Sonuçta bu kararla, 10 işçinin göz göre göre gelen bir iş kazasında öldürülmesi cezasız bırakılmıştır” diye konuştu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde