Teşvikli eve hücum

Teşvikli eve hücum

Konut satışlarında Haziran’da gerileme yaşansa da yabancıya satış moral verdi. KDV istisnası sonrasında artışa geçen yabancıya satış, geçen ay yüzde 24.8 ile zirve yaptı

Teşvikli eve hücum
16px
24px
25.07.2017 08:25
ABONE OLgoogle

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran ayına ilişkin konut satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre, Haziran’da bir önceki aya göre yüzde 16.3, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8.1 düşüşle toplam 97 bin 579 konut satıldı. 6 aylık satışlar da yüzde 3.74 yükseliş göstererek 654 bin 363’e ulaştı.

Haziran’da Ramazan ayı ve bayramın etkisiyle yerli konut satışlarında gerileme görülse de yabancıların yoğun ilgisi rakamlara yansıdı. Bunda da hükümetin bu yıl gayrimenkul sektörüne sunduğu teşviklerden biri olan yabancıya satışta KDV istisnası etkili oldu. KDV avantajının Nisan’da uygulanmaya başlamasının ardından yükselişe geçen yabancıya satış, Haziran’da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 24.8 arttı. Yabancıya satılan konut adedi de 1.926 oldu. Ocak-Haziran döneminde yabancıya toplam satış yüzde 2.3’lük artışla 9 bin 595 olarak gerçekleşti.

3 aydır yükselişte

KDV istisnasının uygulanmasıyla birlikte yabancıya satış da toparlanmaya başladı. Bu yıl Nisan’da yüzde 2.1 ve Mayıs’ta yüzde 10.1 artan yabancıya satış, Haziran’da patlama yaptı ve 24.8’lik artış oranına ulaşıldı. Yabancıya satışta görülen yüzde 24.8’lik artış Aralık 2015’ten bu yana görülen en yüksek artış orano oldu.

Türkiye’den konut alan yabancıların uyruklarına bakıldığında, son 2 aydır Suudi Arabistan’ın öne çıktığı görülüyor. Haziran’da en çok satış 612 konutla Suudi Arabistan’a yapılırken, Suudi Arabistan’ı 239 konutla Irak, 136 konutla Kuveyt, 115 konutla Rusya ve 87 konutla İngiltere takip etti. 6 aylık ortalamalara bakıldığında ise ilk sırayı Irak alıyor. 1.645 konutla ilk sırada bulunan Irak’ı, 1.517 konutla Suudi Arabistan, 798 konutla Kuveyt, 600 konutla Rusya, 524 konutla Afganistan takip ediyor.

İstanbul ilgisi

Önceki yıllarda yabancıların konur tercihleri sahil bölgeleri olurken, son dönemde İstanbul birinciliği kaptırmıyor. Haziran’da yabancıya en çok konutun satıldığı il 903 konutla İstanbul olurken, İstanbul’u 408 konutla Antalya, 93 konutla Bursa izliyor. 6 aylık rakamlarda da 3 bin 482 konutla zirvede İstanbul bulunuyor.

Yükseliş umut verici

KONUT satış istatistiklerini değerlendiren KONUTDER Başkanı Altan Elmas, yabancıya konut satışında umut verici rakamların olduğunu söyledi. Elmas, “Rakamlar, hem hükümetimizin verdiği KDV muafiyeti ve vatandaşlık teşviklerinin hem de gayrimenkul şirketlerinin yurt dışına yönelik çalışmalarının meyvesini vermeye başladığını gösteriyor. Yabancıya konut satışında ilk 6 ay rakamlarına baktığımızda 9 bin 595 konut satışı gerçekleşerek geçen yılın aynı dönemine göre bir miktar artış söz konusu. Yabancı yatırımcıya yönelik yapacağımız çalışmalarla yılın ikinci yarısında da bu artışın artarak süreceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Yeni rekor gelebilir

İSTANBUL İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, yabancıya konut satışının çok ciddi artış gösterdiğini söyledi. KDV avantajı ve yapısal desteklerin artışta rol oynadığını anlatan Durbakayım, “Suudi yatırımcıların önceki yıllara göre alımlarını yaklaşık yüzde 400 artırması dikkati çekiyor” dedi. Durbakayım, yabancılara dönük satış grafiğinde 3 aydır yaşanan artışın 2015’teki yaklaşık 23 bin rekoruna doğru gideceklerini gösterdiğini ifade etti.   Meltem Kara/Vatan

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde