TÜMOSAN'a Altay şoku: Milli tank projesinde sözleşme iptali

TÜMOSAN'a Altay şoku: Milli tank projesinde sözleşme iptali

Milli tank Altay'ın motor geliştirmesini ve üretimini gerçekleştirecek olan Tümosan, teknik destek sözleşmesi imzaladığı AVL firması ile taahhütleri yerine getirmediği için sözleşmesini iptal etti

TÜMOSAN'a Altay şoku: Milli tank projesinde sözleşme iptali
16px
24px
17.01.2017 13:38
ABONE OLgoogle

Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından görevlendirilen OTOKAR'ın ana yüklenici olduğu Milli Tank Altay projesinde, tankın motoru Tümosan tarafından geliştiriliyor.

Tümosan, Avusturyalı AVL firmasından teknik destek almak için anlaşmıştı.

Ancak AVL'nin taahhütlerini yerine getirmemesi nedeniyle sözleşmenin iptal edilerek firmanın verdiği teminat gelir olarak kaydedildi.

Avusturya, iç işlerimize karışacak 'şart' istedi

Şirket'ten konu ile ilgili KAP'a yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:

"Altay Tankı Güç Grubu Geliştirme Projesi kapsamında SSM-Tümosan Sözleşmesi gereğince Teknik Destek Sağlayıcı (TDS) aday firmalarıyla yürütülen görüşmeler sonrasında 7 Ekim 2015 tarihinde AVL List GmbH firması ile Teknik Destek Sağlayıcı Anlaşması imzalanmıştı.

Sözleşme gereği 90 gün sonra hükümet onayını getirmesi gereken AVL Firması arka 
arkaya talep ettiği süreler sonrasında da Avusturya hükümetinin Ülkemizin iç işlerine müdahale edecek şekilde şartlar içeren ihraç lisansında israr etmesi ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından bahse konu ihraç lisansının kabul edilmemesi nedeniyle taahhütlerini yerine getirmemiş ve sonrasında TDS Sözleşmesi iptal edilerek firmanın verdiği teminat irat kaydedilmiştir."

Hisselere yansıdı

Açıklama sonrası, bu sabah Tümosan'ın hisseleri borsada önemli bir kayıp yaşıyor.

Borsa İstanbul, yaklaşık yüzde 0,5 değer kazancıyla güne başlarken, Tümosan hisseleri saat 10:24 itibariyle yüzde 5'i aşan bir kayıp yaşıyor.

190 MİLYON EUROLUK SÖZLEŞME

Savunma sanayiinde yerli teknoloji kullanımı için büyük önem taşıyan Altay tankına motor üretecek olan TÜMOSAN, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile 2015'tesözleşme imzalamıştı. Güç Grubu Geliştirilmesi Projesi, kapsamında şirket ile 190 milyon euro bedelle sözleşme yapılmıştı. 

ALTAY tankında kullanılması planlanan güç grubunun tüm hakları Türkiye’ye ait olacak şekilde özgün olarak tasarlanması, geliştirilmesi, prototip üretimi, test ve kalifikasyonu planlanıyor. 54 ay sürecek proje kapsamında kazanılacak tecrübeler ışığında ileride Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde yer alan diğer kara ve deniz platformları için ihtiyaç duyulan güç gruplarının da milli imkanlarla tasarım, geliştirme ve üretimi hedefleniyor.

TÜMOSAN Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Albayrak, Türkiye’nin kendi tankını, tank motorunu ve transmisyonunu üreteceğini belirterek, “Tanklar ve üretilecek aksamlar yurt dışına da satılabilecek. Bu karar Milli Savunma Bakanlığı'nın uhdesinde olacak, Traktör üreten bir şirket kamyon da otomobil de üretebilir. Sonuçta bu işin altyapısını, fizibilitesini hazırladıktan sonra bunlar değerlendirilir” demişti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde