Sultanahmet bombacısı 4 gün keşif yapmış

Sultanahmet bombacısı 4 gün keşif yapmış

12 Alman turistin hayatını kaybettiği canlı bomba saldırısına ilişkin yürütülen soruşturma tamamlandı.

Sultanahmet bombacısı 4 gün keşif yapmış
16px
24px
24.05.2016 07:32
ABONE OLgoogle
Sultanahmet Meydanı’nı kana bulayan IŞİD’li canlı bomba Nabil Fadlı’nın, saldırıdan 15 gün önce İstanbul’a geldiği, 4 gün boyunca da Taksim, Ayasofya, Galata Kulesi gibi turistik mekanlarda keşif yaptığı ortaya çıktı.

sultanahmet1Sultanahmet Meydanı’nda 12 Ocak 2016 tarihinde IŞİD üyesi Nabil Fadlı tarafından gerçekleştirilen ve 12 Alman turistin hayatını kaybettiği canlı bomba saldırısına ilişkin yürütülen soruşturma tamamlandı.

Toplam 26 kişi hakkında hazırlanan 88 sayfalık iddianamede şüpheliler hakkında ağırlaştırılmış müebbetin yanı sıra 840 yıla kadar hapis talep edildi. İddianamede Saldırı emrinin IŞİD’in harici emiri Omar-Ebu Abid tarafından verildiği anlatıldı. Canlı bombanın saldırıdan 15 gün önce İstanbul’a gelerek  4 gün boyunca Taksim, Ayasofya ve Galata Kulesi gibi turistik mekanlarda keşif yaptığı belirtildi. Buralarda çektiği fotoğraflarda Dikilitaş’ı işaretlediği saptandı.

Eylemciye 1500 dolar gönderilmiş

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, 18’i tutuklu 2’si firari 26 şüpheli bulunuyor. Saldırı sırasında canlı bombayı fark ederek turistleri kaçmaları konusunda uyaran ve can kaybının azalmasını sağlayan tur rehberi Sibel Şatıroğlu’nun da aralarında bulunduğu 16 kişi müşteki olarak yer aldı.

Patlamada eylemin planlanması, patlayıcının Türkiye’ye sokulması ve gerçekleştirilmesinin bir ay sürdüğü kaydedildi. Canlı bomba Nabil Fadlı’nın 5 Ocak 2016’da Zeytinburnu İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne giderek Geçici Koruma Kimlik Belgesi almak için parmak izi verdiği belirtilen iddianamede, talimatı veren IŞİD’in harici emiri Omar-Ebu Abid tarafından eylemciye 1500 dolar gönderildiği de ifade edildi. Şüphelilerin sıklıkla GSM hattı değiştirdikleri, daha çok internet üzerinden haberleştikleri aktarıldı.

Canlı bomba patlayıcıyla sınırdan geçmiş

Şüphelilerin örgütsel mesajları TrueCrypt kriptolama programı ile şifrelenerek gönderdiği anlatılan iddianamede, parolalı talimatların her kişiye ayrı verildiği ve talimatların alınmasının ardından kullanılan hatların kırıldığı ifade edildi. İddianamede şüphelilerden Halil Derviş’in canlı bomba Nabil Fadlı ve yanında bulunan kişiyi içinde patlayıcı olan çanta ile sınırda karşıladığına dikkat çekildi. Patlayıcının Fevzi Muhammet Ali tarafından Şanlıurfa’dan aracındaki zulayla İstanbul’a getirildiği belirtilen iddianamede şüpheli Rasheed Algaagan’ın kendisine teslim edilen çantayı canlı bomba Nabil Fadlı’ya verdiği belirtildi.
Yakup Çetin/Yeni Hayat
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde