Şok iddia: Erdoğan istedi Efkan Ala istifa etti

Şok iddia: Erdoğan istedi Efkan Ala istifa etti

Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın sürpriz zirvesi sonrasında İçişleri Bakanı Ala’nın görevinden ayrıldığı açıklandı. Yerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Soylu getirildi.

Şok iddia: Erdoğan istedi Efkan Ala istifa etti
16px
24px
01.09.2016 04:21
ABONE OLgoogle
İçişleri Bakanı Efkan Ala, dün sürpriz bir şekilde görevinden istifa etti. Bu istifanın Ala’nın 15 Temmuz darbe girişimi sırasında ve sonrasında Fethullahçı Terör Örgütü’ne yönelik operasyonlarda sergilediği performanstan memnun olmayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın isteğiyle gerçekleştiği belirtildi.

Ala’nın yerine ise darbe gecesi TRT’ye giderek darbecilere karşı mücadele görüntüsü veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu getirildi. Ala, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde görevi süresince en fazla katliamın yaşandığı İçişleri Bakanı oldu.

Yıldırım hükümetinde ilk kabine değişliği dün beklenmedik bir isim ile gerçekleşti.
Erdoğan’ın günlük programında yer almamasına karşın dün saat 19:00’da Yıldırım’la bir görüşme son anda programa eklendi.

Saray’a çıkan Yıldırım, görüşmenin ardından Çankaya Köşkü’nde bir açıklama yaptı. Ala’nın istifa ettiğini duyuran Yıldırım, “İçişleri Bakanımız Efkan Ala’nın istifasıyla boşalan bakanlığa Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, boşalan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na da Genel Başkan Yardımcısı Dr. Mehmet Müezzinoğlu atanmıştır. Ala’ya yaptığı hizmetlerden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

‘At değiştirdi’

Yıldırım, Ala’nın görevi bırakmasını istifa olarak açıkladı. Ancak istifanın perde arkasında durumun daha farklı olduğu belirtildi.

Cumhuriyet Gazetesi'nde yeralan habere göre, Ala’nın görevi bırakmasını bizzat Erdoğan istedi. Hatta Erdoğan’ın, istifa öncesi Soylu ve Müezzinoğlu ile görüşmesi dikkat çekti. 15 Temmuz sonrasında Hakan Fidan ve Hulusi Akar’ın görevden alınması isteklerine karşı “Dere geçerken at değiştirilmez” diyen Erdoğan’ın buna karşılık Ala’yı istifa ettirmesinin kulislerde bir çok gerekçesi ortaya atıldı.

‘Ala pasif kaldı’

 Özellikle Erdoğan’ın son dönemde Ala’nın performansından memnun olmadığı, Ala’nın artık yorulduğu ve Fethullahçı Terör Örgütü ile mücadelede talepleri yeteri düzeyde yerine getiremediği dile getirildi. 15 Temmuz darbe gecesi Ala’nın pasif kaldığı yorumları yapılırken, 15 Temmuz sonrası PKK’nin eylemlerini artırması, Elazığ Emniyet Müdürlüğü başta olmak üzere Doğu ve Güneydoğu’da yaşanan çok sayıda patlama, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik Artvin’deki suikast girişimi, son olarak Gaziantep’te 60 kişinin öldüğü IŞİD katliamı olaylarının Ala’ya yönelik bu memnuniyetsizliği artırdığı belirtildi. Ala’nın darbe gecesi Erzurum’dan uçakla Ankara’ya dönmesine karşın meydanlara inmeyerek Esenboğa Havalimanı’nda bir hangardan olayları takip etmesi ve talimatları vermesi eleştiri konusu olmuştu. Darbenin istihbaratının onceden alınmamasi ve bu olayda yasanan istihbarat zafiyeti de Ala’nın gitmesinde etkili oldu.

Tartışılan sözü

Ala, son olarak bir dönem Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı’nın 7 bin çalışanının 6 bin 500’nün FETÖ örgütüne bağlı olduğunu, emniyetteki daire başkanlarının yüzde 90’nun da yine cemaatçi olduğunu kaydetmişti. 2013’te bakanlık görevine geldiğinde 81 ilin 74’ünün emniyet müdürünün de cemaat yapılanmasından olduğunu açıklayan Ala’nın sözleri çok tartışılmıştı.

Koltuğu kaptı

Soylu’nun İçişleri Bakanı olarak tercih edilmesinde ise özellikle darbe gecesinde, sergilediği “performansın” etkili olduğu belirtildi. Soylu, darbe girişimi sırasında basılan TRT’nin önüne giderek darbeci askerlerin gözaltına alınması sürecini takip etmiştı. Kabine içinde darbe gecesi sokağa inen tek bakan Soylu’ydu. Soylu, atamanın kendisi için sürpriz olduğunu söyledi.

 17-25 Aralık’ı bastırdı

17-25 Aralık operasyonunun ardından 26 Aralık 2013’te İçişleri Bakanlığı’na getirilen Ala, Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın oğluna kadar uzanan operasyonların durdurulmasında, polis şeflerinin görevinden alınmasında birinci rol aldı. Kabinenin en şahin isimlerinden biri olan Ala, emniyet içindeki cemaate yakın polisler ile vali ve bürokratların görevden alınması, paralel yapı soruşturmaları kapsamında tutuklanmasında da aktif rol oynadı. 

ESKİ KABİNE YEMEĞİNDE ŞAŞKINLIK

Başbakan Binali Yıldırım, programında saat 19.00’da Çankaya Köşkü’nde eski kabine üyelere verilecek akşam yemeği varken, sürpriz bir şekilde Saray’da Erdoğan ile bir araya geldi. Yıldırım’ın Saray’da İçişleri Efkan Ala’nın istifasını açıkladığı basın toplantısı, yemek için Köşk’e gelen isimlere de şaşkınlık yaşattı. Edinilen bilgiye göre, yemeğin gündeminde Yıldırım Hükümeti’ndeki mini revizyon vardı.

İlk kez düzenlenen buluşmaya eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bülent Arınç, Yalçın Akdoğan, Ali Babacan, Mehmet Ali Şahin, Hayati Yazıcı, Cevdet Yılmaz, Beşir Atalay, Emrullah İşler ve Cemil Çiçek de katıldı. Başbakan Yıldırım’ın Saray’da açıkladığı mini kabine değişikliği ile İçişleri Bakanlığı’na atanan Süleyman Soylu’nun yerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı görevine getirilen Mehmet Müezzinoğlu’nun da yemeğe katıldığı öğrenildi.
Alican Uludağ/Cumhuriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde