Şok faiz artışına rağmen dolar neden düşmedi?

Şok faiz artışına rağmen dolar neden düşmedi?

Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından dolarda hareketlilik görüldü.

Şok faiz artışına rağmen dolar neden düşmedi?
16px
24px
25.04.2018 12:54
ABONE OLgoogle

Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrasında dolar 4,03 seviyesine kadar inse de yeniden 4,09'a yükseldi. Euro 4,95 civarında seyrediyor.

Merkez Bankası geç likidite penceresi faiz oranını 75 baz puan artırarak yüzde 13,50'ye çıkardı. 

Faizin artırılmasının ardından dolar/TL ilk tepki olarak 4,08 civarından 4,0307'ye kadar indi. Ancak bu seviyede tutunamayan kur yeniden 4,09 civarına yükseldi.

Euro/TL ise karar sonrası 4,94'ün altını görmesinin ardından 4,99 civarında dengelendi.

Küresel piyasalarda dolar, ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvil getirisinin yüzde 3'ü aşarak 2014 başlarından bu yana en yüksek seviyeyi görmesinin etkisiyle dün gördüğü dört ayın zirvesine yaklaştı.

Dolar endeksi 91.016'ya kadar yükselerek 12 Ocak'tan bu yana en yüksek seviyeye çıktıktan sonra geri çekildi. Dolar 90.844'te bulunuyor.

Dolar ABD ile Çin arasındaki dış ticaret politikası kaynaklı gerilimin hafiflemesiyle birlikte yatırımcıların doları destekleyen temel göstergelere, yani ABD Hazine tahvil getirilerindeki artışa odaklanmasına paralel olarak geçen haftanın son günlerinden bu yana değer kazanıyor.

CHP’Lİ ERDOĞDU: “ŞOK FAİZ ARTIRIMINA RAĞMEN DÖVİZİN DÜŞMEMESİ, EKONOMİDEKİ VAHAMETİ GÖSTERİYOR”

CHP Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, Merkez Bankası’nın “Faizleri düşürün” baskısına rağmen, faizleri arttırmak zorunda kaldığını belirterek, “Açıkçası Merkez Bankası’nın bu kadar faiz artırması beklenmiyordu. Şok denecek düzeydeki faiz artırımına rağmen dövizin düşmemesi ekonomideki vahameti ortaya koyuyor” dedi.

Erdoğdu, Merkez Bankası’nın faizi 75 puan artırarak, geç likidite penceresinden faiz verme oranını yüzde 13,50'ye çıkarmasına ilişkin yaptığı değerlendirmede, karar sonrası TL’nin, dolar karşısındaki değerinde bir değişiklik olmadığına işaret ederek şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ‘Ben yurtdışındayken faizi artırdılar, arkamdan iş çeviriyorlar’ dediği zaman bile Merkez Bankası faizi ancak 50 baz puan arttırmıştı. Oysa bugün Merkez Bankası, Cumhurbaşkanı’nın kameralar önünde ‘faizleri düşürün’ uyarısına rağmen bugün faizi 75 puan artırdı. Çünkü ekonomi dipte, Merkez Bankası’nın elinde faizleri artırmaktan başka seçenek yok. Piyasaların tepkisi, iktidarın yalanlarını bertaraf etmeye devam ediyor. Saray ve çevresinin tüm ekonomi politikası ile hükümetin işlerin tıkırında olduğu iddiası bugünkü kararla çökmüştür. Şimdi kredi oranları yükselecek, başta inşaat sektörü olmak üzere diğer sektörler zincirleme olarak zarar görecek.”

PİYASALAR GÜVENMİYOR

Beklentilerin üzerinde açıklanan faize karşın, dövizde beklenen düşüşün olmamasının, faiz artışına rağmen dövizin yükselme eğiliminde olduğunu ortaya koyduğunu ifade eden Erdoğdu şöyle devam etti:

“Faiz artışı ile Dolar/TL’nin frenlenemeyeceği ortaya çıktı. ABD 10 yıllık tahvil faizinin yüzde 3’ü aştığı bir konjonktürde faiz artışı çözüm değil. Bitmiş bir ekonomide faiz artırarak doları ancak 1 saat durdurabilirsiniz. ABD'de politika faizi yüzde 1,50 iken Türkiye’de yüzde yüzde 13,5. Tek çare OHAL’i kaldırarak, Türkiye’nin ve ekonominin önünü açmak. OHAL baskısı kalktığında döviz de faizler de dolayısıyla enflasyon da düşecektir. Piyasalar ve ekonomik karar birimleri AKP'ye güvenmiyor. Daha da kötüsü korkuyor. Saray ve AKP yönetimi gitmeden ekonominin rayına oturması mümkün değil. AKP’nin varlığı ekonomik daralmanın temel sebebidir. Demokrasiyi kurtarmadan ekonomiyi kurtarmak mümkün değil.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde