Sabahattin Ali'nin Atatürk'e yazdığı mektup ortaya çıktı: Yalan söylediğim görülmemiştir, affedin

Sabahattin Ali'nin Atatürk'e yazdığı mektup ortaya çıktı: Yalan söylediğim görülmemiştir, affedin

Habertürk yazarı Murat Bardakçı, Sabahattin Ali'nin Atatürk'e altına 15 kuruşluk eski harfler zamanında basılmış bir pul yapıştırarak gönderdiği mektubu yayımladı. Sabahattin Ali, Konya Cezaevi'nden yazdığı mektupta Atatürk'ten affını istiyor.

Sabahattin Ali'nin Atatürk'e yazdığı mektup ortaya çıktı: Yalan söylediğim görülmemiştir, affedin
16px
24px
10.08.2018 04:30
ABONE OLgoogle

'Kürk Mantolu Madonna', 'Kuyucaklı Yusuf' ve 'İçimizdeki Şeytan' gibi romanları ve şiirleri ile Türk Edebiyatı'nın en çok okunan yazarlarından olan Sabahattin Ali'nin, 14 Nisan 1933'te Konya Cezaevi'nde yazdığı mektup ortaya çıktı.

Mustafa Kemal Atatürk'e yönelik kaleme alınan mektupta Sabahattin Ali, "Benim şimdiye kadar yalan söylediğim görülmemiştir", "Beni affedecek kadar büyük ve iyi kalpli olduğunuzdan eminim. Ellerinizden öperim efendim" ifadelerini kullanıyor.

Sabahattin Ali 1932'de "Hey anavatandan ayrılmayanlar / Bulanık dereler durulmuş mudur?" mısraları ile başlayan ve Mustafa Kemal'e, İsmet İnönü'ye ve bazı devlet adamlarına hakaretler eden bir şiir yazdığı iddiası ile tutuklanmış, 12 ay hapse mahkum olmuş, Yargıtay cezasını iki ay ilavesi ile 14 aya yükseltmiş ve yazar, bu ceza sebebi ile devlet memurluğundan da çıkartılmıştı.

Sabahattin Ali'nin Cumhurbaşkanlığı Arşivi'nde 01019596-72 numarada muhafaza edilen ve "Ellerinizden öperim efendim" sözleri ile biten mektubunun tam metni şöyle:

"Reisicumhur Gazi Mustafa Kemal Hazretlerine,

Zât-ı âlinizi îmâen ve telmihen tahkiri mutazammın (imâ ve kastederek hakaret eden) bir şiiri yazmış ve okumuş olmak cürmü ile bir sene hapse mahkûm edildim. Mahkeme zabıtlarının sathî bir tedkiki bile bu kararın nasıl bir zihniyetin tesiri altında verildiğini isbat edebilir. Fakat, Temyiz Mahkemesi tarafından tasdik edilmiş olması, hükmün isabetsizliğine dair daha çok söz söylemekten beni alıkoymaktadır.

Beni en çok üzen yediğim ceza değil, sizin büyük isminizin şahsî intikam vasıtası olarak kullanılabilmesi ve buna müsamaha edilmesi keyfiyetidir. Kablî (önfikirli) hükümlerden, sakat düşüncelerden ve lüzumsuz korkulardan uzak bir heyete herzaman kabahatsizliğimi ispat edebilirim. Fakat bütün bunlara lüzum kalmadan işi sizin yüksek kararınıza bırakmayı tercih ettim: ‘Ben böyle bir şey yapmadım' diyor ve buna inanmanızı rica ediyorum. Benim şimdiye kadar yalan söylediğim görülmemiştir. Ne karakterde bir adam olduğum da Maarif Vekâleti'nden sorulabilir.

"Herhalde bana inanacağınızı ümit ediyorum. Şimdilik kendi sözlerim ve teminatımdan başka müeyyidesi (yaptırımı) olmayan bu iddiam inanılacak kuvvette görülmediği takdirde yine size müracaat ediyor ve affımı rica ediyorum. Eninde sonunda hakkımı ispat edeceğimi bilmesem böyle bir ricada bulunmazdım. Beni affedecek kadar büyük ve iyi kalpli olduğunuzdan eminim. Ellerinizden öperim efendim. 14 Nisan 1933.
Konya Hapisanesi'nde mevkuf, Konya Muhtelit Ortamektep Almanca Muallimi Sabahattin Ali".

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde