Rusya ile iş yapan şirketler endişeli

Rusya ile iş yapan şirketler endişeli

Petrol fiyatlarındaki düşüşün ardından Rusya’da meydana gelen ekonomik kriz, bu ülkeye ihracat yapan ve burada yatırımları bulunan Türk şirketlerini zor durumda bıraktı.

Rusya ile iş yapan şirketler endişeli
16px
24px
18.12.2014 06:36
ABONE OLgoogle
Petrol fiyatlarındaki düşüşün ardından Rusya’da meydana gelen ekonomik kriz, bu ülkeye ihracat yapan ve burada yatırımları bulunan Türk şirketlerini zor durumda bıraktı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, Rusya pazarına rubleyle mal satan ihracatçıların şimdilik yüzde 25 zarar gördüğünü açıkladı.

Türkiye’nin en büyük dış ticaret pazarlarından ve doğalgaz tedarikçilerinden biri olan Rusya’daki ekonomik darboğaz, bu ülkeye iş yapan Türk şirketlerini endişeye sevk etti.

Gelişmeler, Rusya’ya son 10 yılda 750 milyon dolar doğrudan yatırım gerçekleştiren ve 30 milyar doların üzerinde dış ticaret hacmi bulunan Türkiye tarafında da kaygıyla takip edildi. Ruble cinsinden ticaret gerçekleştiren ve Rusya’ya ruble karşılığı iş yapan şirketlerin başında ise gıda ve tekstilciler geliyor.

Rusya pazarına rubleyle mal satan ihracatçıların yüzde 20-25 oranında zarar gördüğünü belirten Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, “Ruble bazında olan mallarda bazı Rus ithalatçılarının iflasları falan geliyor kulağımıza. Bizim ihracatçılarımız parayı alamıyor, zorlanıyor. O yüzden şu anda ciddi bir riskle karşı karşıyayız. Ekonomisi güçlü olan bir ülkenin bize faydası olur, zararı olmaz. Ekonomisi zayıflarsa tabii ki biz zarar görürüz.” ifadelerini kullandı.

Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Rusya’da işten çıkarma dahil tasarruf önlemleri için çalıştıklarını ifade etti. Bloomberg HT’nin sorularını cevaplandıran Özilhan, Rusya’daki krizin Türkiye’de birçok kanaldan hissedileceğini kaydetti. Rusya’da yatırımı bulunan Türk şirketlerinin de gelişmelerden etkileneceğini vurgulayan Özilhan, şirketlerinin Rusya’da ruble cinsinden borçları bulunmadığını açıkladı. Rusya’da bir miktar kur kârı yazacaklarını da ifade eden Özilhan, kurdan ötürü talebin azalacağını söyledi. Özilhan, “2015’te Rusya’da pazarın daralmasını bekliyor, tedbirlerimizi alıyoruz.” şeklinde konuştu.

Süleyman Şah Üniversitesi İktisat Bölüm Başkanı Doç. Dr. Fatih Macit, Brezilya’nın faizi yüzde 11,75’e kadar yükseltmesinin ardından Rusya’da yaşanan bu gelişmelerin Türkiye’ye gerçekleşen sermaye akımlarını negatif yönde etkilemesinden endişeli. Macit’e göre düşen petrol fiyatları, Türkiye’nin önümüzdeki yıl için cari açığını dolayısıyla finansman ihtiyacını azaltacak. Bu sebeple de gelişmelerin Türkiye’deki faizler üzerinde yukarı yönlü yapacağı etki sınırlı olacak. Fakat düşen petrol fiyatlarının hem cari açık hem de enflasyon üzerinde oluşturacağı rahatlama ile Merkez Bankası’nın 2015’in başından itibaren faizleri indirebileceği beklentisi ciddi şekilde zora girdi.

Doç. Dr. Macit, “Bu durum son iki çeyrektir bir yavaşlama içine girmiş ekonominin önümüzdeki yıl için de iç talep destekli bir toparlanma ihtimalini zayıflatmaktadır. Petrol fiyatlarındaki düşüşün devam etmesi, rubledeki değer kaybı ve sert faiz indirimi Türkiye’nin Rusya’ya yaptığı ihracatı da olumsuz etkileyecektir.” değerlendirmesini yaptı.

2015 Türkiye için çok zor bir yıl olacak

Süleyman Şah Üniversitesi İktisat Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ramazan Taş ise Rusya’daki bu gelişmeleri Türkiye’de atılan adımlar üzerinden değerlendirdi. Faizlerin uluslararası arenada ülke riskine göre arttığına işaret eden Taş, demokrasi ve özgürlükler konusunda riskin artmasıyla faizin de artacağını belirtti.

Rusya’da bu yönde hareketliliklerin yaşandığını anlatan Taş, “Rusya, Ukrayna’da verdiği taahhütleri yerine getirmedi. Onun bedelini ödemek zorunda. Ukrayna’yı dünyanın gözünün önünde yutmaya kalktı. Dolayısıyla küresel sistem tarafından ‘bunu yutacaksan bedelini ödeyeceksin’ deniyor. Dolayısıyla zor bir konjonktüre giriyoruz. Hem bölgemizde hem içeride. Onun için 2015 yılı çok zor bir yıl olacak Türkiye için. Türkiye’nin beyaz bir sayfa açıp iç barışını sağlaması gerekiyor. Demokrasiye, hukuk devletine, temiz topluma dönmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Türk Lirası’nın dolar karşısındaki seyrini Twitter üzerinden yorumlayan Sabancı Üniversitesi Finans Kürsü Başkanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş, konuyu çalkantılar içindeki Rusya’ya bağladı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin açıklamalarına atıfta bulunarak “Ülkenin Ekonomi Bakanı dolarda tedbire gerek yok derse, o dolar yükselir, ezer sonra geri gider.” değerlendirmesinde bulundu. Türkiye’ye Rusya’yı örnek gösteren Demirtaş, “Türkiye’nin önünde çok güzel bir örnek var. Kabadayılık ile bağırmak ile finansal piyasalar ile başa çıkamazsınız. Örnek Rusya! Ders alın.” uyarısında bulundu.

Meyve sebze ihracatçıları iflasın eşiğinde

Rusya’nın para birimi rublenin dolar karşısında değer kaybetmesinden en çok meyve sebze sektörü olumsuz etkilendi. Türkiye’nin yanı sıra çevredeki birçok ülkenin de Rusya pazarına girmesiyle sıkıntı yaşanmaya başladı ve umutlar boşa çıktı. Konuyla ilgili olarak aralarında Batı Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Dr. Salih Çalı, İstanbul Yaş Meyve Sebze  İhracatçıları Birliği Başkanı Latif Ünal, Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak ve Doğu Karadeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı  Ahmet Hamdi Gürdoğan’ın da yer aldığı 5 birlik başkanı ortak basın açıklaması yaptı.

Açıklamada, pazarlardaki devamlılığın sağlanması ve oluşan olumsuz şartların sektörün geleceği göz önünde bulundurularak hafifletilebilmesi için, yaş meyve sebze ihracatçılarının uğradıkları zararların bir nebze olsun telafisinin sağlanabilmesini teminen acilen önlem alınması istendi. Açıklamada, rublenin ambargo sonrası geçen zaman içerisinde yüzde 60-70’lere varan değer kaybına uğramasını ve Rusya pazarında ruble ile 3 aya varan vadelerde satış yapıyor olmasından dolayı ihracatçıların alacaklarının yüzde 60-70 oranında erimiş olmasının şirketleri iflasın eşiğine getirdiği kaydedildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Özetle 3 ay önce 38 rubleye karşılık 1 dolar alırken, şu anda 80 rubleye ancak 1 dolar alınmaktadır. Ambargo vesilesi ile Avrupa Birliği üye ülkelerinin ürünlerini yine AB sınırlarında satmak durumunda kalması, AB pazarında da ticaretimizi baltalamıştır. Öte yandan Türkiye için önemli pazar konumundaki ülkelerde, Ortadoğu’da, özellikle Irak’ta ve Ukrayna’da yaşanan ekonomik ve siyasi karışıklıklar da ihracatı olumsuz etkilemektedir.
Zaman
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde