Rusya ile çok kritik ikinci bir anlaşma mı geliyor

Rusya ile çok kritik ikinci bir anlaşma mı geliyor

Rusya ile Türkiye arasında ikinci S-400 anlaşması mı yapıldı.

Rusya ile çok kritik ikinci bir anlaşma mı geliyor
16px
24px
14.02.2018 12:27
ABONE OLgoogle

Rusya’nın Türkiye’ye S-400 hava savunma sistemi bataryaları teslimatını 2020 ortasında tamamlamasının ardından, tarafların aynı savunma sistemi için ikinci bir anlaşma imzalamayı planladığı öne sürülüyor.

Türkiye ile Rusya arasındaki S-400 anlaşması ABD'de rahatsızlık yaratmış ve bu konuya ilişkin Türkiye'ye karşı açıklamalar yapılmıştı. 2019 mali yılı savunma bütçesi tasarısını açıklayan Pentagon, PKK'nın Suriye kolu YPG için 550 Milyon dolar yardım ayırmıştı. Türkiye'nin çok sert tepki gösterdiği bu yardımın ardından, Rusya ile ikinci bir S-400 anlaşması yapılacağının iddia edilmesi dikkat çekti.

Sputnik, “Rusya’yla Türkiye ikinci bir S-400 anlaşması imzalamayı planlıyor” savını aktardığı haberinde, “İsmi açıklanmayan fakat Rusya'nın savunma ve diplomasi çevrelerinden olduğu belirtilen bir kaynak, Rus ajanslarından birine demecinde, Rusya’nın Türkiye’ye S-400 hava savunma sistemi bataryaları teslimatını 2020 ortasında tamamlamasının ardından, tarafların aynı savunma sistemi için 2. bir anlaşma imzalamayı planladığını söyledi” dedi.

Kaynağın verdiği bilgiye göre, 2020’de imzalanması planlanan bu yeni anlaşma için ikinci S-400 füzesi bataryalarının teslimatının da 2021’de tamamlanması tasarlanıyor.

“ÜRETİMİN KISMEN YERELLEŞTİRİLMESİ SÖZ KONUSU OLACAK”

S-400 füzelerinin ikinci partisinin teslimatına ilişkin yeni anlaşmanın içeriğinin birincisine benzeyeceğini söyleyen kaynak, yeni anlaşma doğrultusunda S-400 sisteminin üretiminin kısmen yerelleştirilmesinin de söz konusu olacağını belirtti.

Bunun, Türk şirketlerinin Rusya’nın vereceği lisans ile S-400 sisteminin bazı parçalarını üretebileceği anlamına geldiğini söyleyen kaynak, buna karşın Türk şirketlerine üretme izni verilecek parçaların “kritik önemde olmayacağını” da ekledi.

Bu arada, Rusya ve Türkiye’nin ikinci bir S-400 anlaşması imzalayacağı yönündeki haber hakkında Rus silah ihracatçısı Rosoboronexport’un yorum yapmadığı belirtiliyor.

Sputnik, Türkiye’nin ilk anlaşma kapsamında 4 adet S-400 bataryası için Rusya’ya 2.5 milyar dolar ödediği açıklandığını, bu miktarın bir kısmının Rusya’dan kredi ile ödendiği de belirtildiğini anımsattı.

S-400 sistemi için dünyada kullanımda olan en iyi hava savunma sistemlerinden biri olarak gösterildiğini belirten Sputnik, sistemin sevk edilmeleri halinde, “Türkiye S-400 bataryalarına sahip ilk NATO ülkesi olacak” dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde