Reza'lar dışarıda, yakalayanlar içeride!

Reza'lar dışarıda, yakalayanlar içeride!

Başbakan Erdoğan’ın aylardır ‘altyapısını hazırlıyoruz’ dediği operasyon dün gece sahurda başladı.

Reza'lar dışarıda, yakalayanlar içeride!
16px
24px
23.07.2014 05:06
ABONE OLgoogle
Başbakan Erdoğan’ın aylardır ‘altyapısını hazırlıyoruz’ dediği operasyon dün gece sahurda başladı. 5 gün önce kurulan sulh ceza hâkimliğinin emriyle gerçekleşen operasyonun kararını, yolsuzluk soruşturmasında zanlıları tahliye eden hâkimin vermesi dikkat çekti. 

 Başbakan Tayyip Erdoğan’ın aylardır ‘altyapısını hazırlıyoruz’ dediği hukuksuz operasyonlar dün başladı. Operasyon emrini 5 gün önce kurulan sulh ceza hâkimliği verdi. Erdoğan’ın, hükümete yakın medyaya yaptığı “Bunların hepsi yarından itibaren (salı günü) görevlerini yapmaya başlayacaklar.” açıklamasından saatler sonra, 17 Aralık, KCKPKK ve Selam-Tevhid terör örgütü soruşturmalarında görev yapan emniyet mensuplarının evlerine baskın düzenlendi. Yurt Atayün, Ömer Köse, Serdar Bayraktutan, Kazım Aksoy ve Ali Fuat Yılmazer’in de aralarında bulunduğu 70’e yakın amir, müdür ve polis gözaltına alındı. Hiçbir mukavemet göstermemelerine rağmen polis müdürlerinin ellerine kelepçe vuruldu. Gözaltı kararını alan hâkimin, yolsuzluk soruşturmasında tutuklanan eski Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan ve 5 şüpheliyi tahliye eden Hulusi Pur olması dikkat çekti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, gece yarısı herkesin sahura hazırlandığı saatlerde 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu ile Selam Tevhid Örgütü soruşturmalarında görev alan polislere yönelik operasyon başlattı. Öncelikli olarak Selam Tevhid soruşturmasında görevli  76 polis hakkında, “Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı’nın ve bakanlarının diğer ülke yetkilileriyle olan görüşmelerinin kaydedildiği, MİT müsteşarının kod adıyla örgüt üyesi olarak dinlenip kaydedildiği” gerekçesiyle gözaltı kararı çıkarıldı. Savcılık ikinci operasyonu ise İstanbul Emniyeti’nde 2007 ve sonrasında yasa dışı dinleme iddialarına yönelik gerçekleştirdiğini açıkladı. Bu kapsamda da daha önce İstanbul emniyeti İstihbarat Şube Müdürlüğü’ne bağlı çalışan 39 polis hakkında yakalama, arama ve gözaltı kararı çıkarıldı. Gözaltı yapılan polislerin avukatlarına verilen kararlarda ‘hükümete darbe yapma’ suçu işlendiği atıfları yer aldı.

OPERASYON TALİMATI BAŞBAKAN’DAN

Haziran ayında Başbakan’ın ikamet-gâhında ve ofisinde bulunduğu iddia edilen Böcek soruşturması ile ilgili yapılan operasyonda beklentilerin karşılanmaması Erdoğan’ın tepkisini çekti. Bunun ardından ‘paralel yapı’ iddialarının kamuoyunun gündeminde kalması için yeni bir çalışma yapılması talimatı verildi. Bunu da bir proje hazırlandığı şeklinde röportajlarında paylaştı. İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın da katıldığı toplantıda Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar, Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Gülcü, TEM Dairesi Başkanı Turgut Aslan ve İstihbarat Dairesi başkanı Engin Dinç bir araya geldi. Planlanan operasyonlarla ilgili olarak beklentiler aktarıldı. Ve aralarında eski İstihbarat Dairesi Başkanları Ramazan Akyürek ve Ömer Altıparmak gibi isimlerin de bulunduğu terör ve istihbaratta görev yapmış bazı isimlerle ilgili kapsamlı çalışmalar yapılması istendi. Bu kapsamda ‘özel teftiş’ raporları masaya yatırıldı. Toplantının ardından muhtemel operasyon bilgileri Aslan ve Dinç tarafından ‘acil’ olarak İstihbarat ve TEM şubelerine gönderildi. İncelemelerin ardından da gözaltına alınacak isimlerle ilgili olarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ile bilgiler paylaşıldı.  

TERÖRLE MÜCADELENİN BAŞINDAYDI, KELEPÇELENDİ

Savcılığın talimatının ardından aralarında 22 ilde eşzamanlı operasyon yapıldı. Gece yarısı yapılan baskınların ardından polisler gözaltına alınarak İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. İkametlerde yapılan aramaların ardından bir dönem İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde görev yapan emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer, Yurt Atayün, Ömer Köse, Serdar Bayraktutan ve Kazım Aksoy gibi isimler gözaltına alındı. Hiçbir mukavamet göstermemelerine rağmen, emniyet müdürlerinin ellerine kelepçe vurulması ise dikkatlerden kaçmadı. Soruşturma kapsamında 70’e yakın amir, müdür ve polisin gözaltına alındığı öğrenildi. Savcılık, haklarında gözaltı kararı alınan emniyet mensubu sayısını 115 olarak duyurdu.

ÖMER AKTAŞ, İSRAİLLİ İŞADAMINA GİZLİ BİLGİLERİ AKTARDI

17 Aralık’tan sonra Emniyet’te başlatılan tasfiyelerden sonra İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne getirilen Ömer Burak Aktaş hakkında önemli bir belge ortaya çıkmıştı. Daha önce İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde çalışan Aktaş’ın, 2007’de gizli bilgileri İsrailli işadamı M.K.’ya sızdırdığı ve istihbarat görevinden uzaklaştırıldığı öğrenildi. Dönemin il Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’ın imzasını taşıyan 16 Kasım 2007 tarihli resmi yazıya göre, Ömer Burak Aktaş, istihbarat şubesinin teknik bilgilerini M.K’ye vererek yardımcı oluyordu.

HÂKİM, İLK İŞ GÜNÜNDE YAKALAMA KARARI ÇIKARDI

Hükümetin geçen ay çıkardığı yeni kanunla kurduğu Sulh Ceza Hâkimliği müessesesi, ilk hukuksuz icraatını önceki gece ortaya koydu. HSYK’nın geçen hafta atamasını yaptığı hâkimlerden Özel Yetkili 2 No’lu Sulh Hakimi Hulusi Pur, ilk iş gününde 115 polis hakkında arama ve gözaltı kararlarını çıkarttı. Pur’un dosyayı detaylı bir şekilde inceleyip incelemediği ise soru işaretleriyle dolu. Hâkim Pur, 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında evinde ayakkabı kutusunda 4 milyon Euro ile yakalanan eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan’ı tahliye etmişti. Pur’un bu kararına itirazı 17 Aralık yolsuzluk dosyasında Reza Zarrab ve bakan çocuklarını tahliye eden 3 No’lu Sulh Hâkimi İslam Çiçek değerlendirecek. Çiçek’in de sosyal paylaşım sitesindeki sayfasında Başbakan Erdoğan’a hayranlığını dile getiren paylaşımlarda bulunduğu ortaya çıkmıştı. Başbakan Erdoğan pazartesi günü Hatay mitingi sonrası hükümete yakın gazetecilere yaptığı açıklamada “Sulh ceza hâkimleri ve yeni atanan savcılar yarın işe başlayacak.” diyerek dün gece yarısından sonra başlatılan soruşturmanın sinyalini vermişti. 

Haram lokma yemedim, kanun dışı hiçbir işim yok!

Eski Emniyet İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı Hayati Başdağ da, dün kumpas operasyonu kapsamında gözaltına alınanlar arasında yer aldı. Haseki Hastanesi'ne getirilen Başdağ, sağlık kontrolünden çıkarken kelepçeli ellerini havaya kaldırarak, “Haram lokma yemedim, en ufak kanun dışı hiçbir işim yok.” diye seslenerek hukuksuzluğa tepki gösterdi.

Reza, Bodrum’a demir attı

Rüşvet operasyonunda görev alan polisler sahurda kelepçelenirken 17 Aralık'ta gözaltına alındıktan sonra tahliye edilen İranlı işadamı Reza Zarrab ailesi ile Bodrum'da tatilin tadını çıkarıyor. Zarrab'ın, 48 metrelik yelkenlisiyle tatil yapmasına sosyal medyada ‘Reza tatilde, polisler nezarette', ‘Hırsız Reza tatilde, vatanın has evlatları gözaltında” diyerek tepki gösterildi.
Fazlı Sert/Bayram Kaya/Zaman
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde