Reza Zarrab davasında son gelişme! Şebekeden mali çıkar sağlayanlar açıklandı

Reza Zarrab davasında son gelişme! Şebekeden mali çıkar sağlayanlar açıklandı

New York’ta Reza Zarrab davası olarak başlayıp, Zarrab’ın itirafçı olmasıyla Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın yargılanmasına dönüşen davada, savcılık mahkemeye 'Kurulan şebekeden mali çıkar sağlayanlar listesi' sundu.

Reza Zarrab davasında son gelişme! Şebekeden mali çıkar sağlayanlar açıklandı
16px
24px
13.04.2018 19:57
ABONE OLgoogle

Savcılık listede verdiği isimlere ‘ek kişiler’ de olduğunu ise, dilekçeye koyduğu kritik bir dipnotla mahkemeye bildirdi.  Dipnotta, “Savcılık olarak, sunduğumuz liste duruşmada adı geçenlerden oluşuyor. şebekeye mensup başka isimler, şebekenin işini kolaylaştıranlar hakkında ise soruşturma devam ediyor” denildi.

İtirafçı Zarrab'ın ‘rüşvet verdim’ dediği AKP'li eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan dışında, yine AKP'den AB eski Bakanı Egemen Bağış da ‘İran yaptırımlarını delmek için kurulan şebeke sayesinde mali çıkar sağlayanlar’ listesine dahil oldu.

Listede kritik bir başka isim ise, AKP'li eski İçişleri Bakanı Muammer Güler'in oğlu Barış Güler oldu.

Savcılığın, davaya bakan federal Hakim Richard Berman'ın 10 Nisan'da yaptığı istek sonucunda mahkemeye sunduğu  ‘kurulan şebekeden mali çıkar sağlayanlar listesinde’ şu isimler yer alıyor;

Barış Güler
Egemen Bağış
Mohammad Reza Rajaeieh, a/k/a Mohammad Recai
Süleyman Aslan
Reza Zarrab
Zafer Çağlayan

“ŞEBEKEDEN MALİ ÇIKAR SAĞLAYANLAR LİSTESİNDE” ASIL YARGILANAN ATİLLA'NIN ADI YOK

New York Güney Bölge Federal Savcısı Geoffrey Berman tarafından bugün sunulan listede ise, davada yargılanan asıl isim, Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın adı bulunmuyor. Reza Zarrab, geçen aralık ayında New York'ta gerçekleştirilen duruşmalar sırasında “itirafçı” olarak verdiği ifadede,  Mehmet Hakan Atilla'nın kendisinden rüşvet almadığını açıklamıştı.

SAVCILIK KRİTİK BİLGİYİ DİPNOTTA VERDİ;

Savcılık dilekçesinde, mahkemeye Hakim Berman'ın isteği üzerine verilen şebekeden çıkar sağlayan kişiler ve kurumlar ile şebekenin işini kolaylaştıranlar listesine, çok kritik bir de dipnot koydu.

Dipnotta, dilekçede yer alan isimlerin, Aralık ayında görülen duruşmalarda ortaya çıkan isimler olduğu vurgulandı, şebeke üyesi başka isimler ve bunların faaliyetlerini kolaylaştıranlar hakkında Savcılık soruşturmasının ise devam etmekte olduğu vurgulandı. Dipnotta aynen şöyle denildi; “savcılık olarak, sunduğumuz liste duruşmada adı geçenlerden oluşuyor. şebekeye mensup başka isimler, şebekenin işini kolaylaştıranlar hakkında ise soruşturma devam ediyor” denildi.

ŞEBEKENİN ÇALIŞTIĞI KURUMLAR

Savcılık cevabi yazısında, Zarrab'ın kurduğu ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını delme şebekesinin faaliyetlerini gerçekleştiren kurumların listesi de ayrı bir başlık olarak yer aldı. Bu başlıkta, Halkbank ile birlikte Zarrab'a ait şirketlerin adları yer aldı. Liste dilekçede şöyle yer aldı;

Halbank Royal Holding, including its subsidiaries and/or front companies Royal Denizcilik ve Endustriyei Madenler, Safir Altın Ticaret Ithalat ihracat, Volgam Gıda, Mars Kıymetli Madenler ve Gıda, Centrica General Trading, Atlantis Capital General Trading, Durak Döviz, Duru Döviz, Tasbasi Döviz ve Kıymetli Madenler Ticaret,  ve diğerleri.

KURULAN ŞEBEKEDEN ÇIKAR SAĞLAYAN İRAN KURUMLARI VE BANKALARI

Savcılığın dilekçesinde kurulan yaptırımları delme şebekesinden çıkar sağlayan İran kurum ve bankalarına da ayrı ayrı başlıklar açıldı. Bunlar şöyle sıralandı;

Halkbank'ta fonları bulunan İran kurumları;
İran İslam Cumhuriyeti hükümeti
İran Merkez Bankası
İran Ulusal Petrol Şirketi
İran Ulusal Gaz Şirketi
Naftirian ticaret şirketi

Şebekenin faaliyetlerini kolaylaştıran İran Bankaları ve bu bankalara bağlı şirketler;

Credit Institution for Development
Eghtesad Novin Bank
Bank Keshavarzi
Bank Parsian
Bank Pasargad
Bank Saman
Bank Sarmayeh, including its front company Toseh Tejarat
Credit Institution for Development Eghtesad Novin Bank
Bank Keshavarzi
Bank Parsian

ATİLLA 11 KEZ ABD’YE GELDİ

Atilla’nın avukatları ise hakimin Halkbank eski Genel Müdürü’nün Amerika’daki temaslarına ilişkin soruya verdikleri cevapta, müvekkillerinin 11 kez ABD’ye geldiğini belirtti.

Atilla’nın 2012 Mart ayında eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan, 2014 yılının Ekim ayında da Halkbank Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenoğlu ile birlikte Amerika Maliye Bakanlığı yetkilileriyle görüştüğü ifade edildi.

Atilla’nın Türk avukatının Uzun Hukuk Bürosu’ndan Halil Uzun olduğu ifade edildi. Atilla’nın Halkbank resmi kayıtlarına göre 2005 yılından itibaren bu kurumda çalıştığı belirtildi.

Hakim’in talebi üzerine Türk Büyükelçiliği’nin ABD Dışişlerine Atilla ile ilgili gönderdiği dilekçenin bir kopyası da mahkemeye sunuldu.

Zeynep Gürcanlı/Sözcü

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde