Piyasalar: Beklemedeyiz...

Piyasalar: Beklemedeyiz...

Asya borsaları Beyaz Saray’ın Çin ile ticaret müzakerelerinde katı bir tutum izleyeceğini ortaya koymasının ardından temkinli seyir izledi.

Piyasalar: Beklemedeyiz...
16px
24px
12.06.2019 05:54
ABONE OLgoogle

Yatırımcılar bugün ABD’de olası bir faiz indiriminin zamanlaması hakkında fikir verecek enflasyon verisini izleyecekler.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi .MIAPJ0000PUS haftanın ilk iki gününü yükselişle kapadıktan sonra bugün yüzde 0.4 geriledi.

ABD Başkanı Donald Trump, dün akşam Çin ile ticaret anlaşmazlığını giderecek olası bir anlaşmayı kendisinin geciktirdiğini ifade ederek, Beijing’in dört veya beş “önemli konuda” mutabık kalmaması halinde müzakereler ilerletmeyeceğini söyledi. Trump bu konuların neler olduğunu da belirtmedi.

Trump ayrıca ABD merkez bankası Fed’i de açıklamasında hedef alarak faizlerin “çok yüksek” olduğunu söyledi ve merkez bankası hakkında “ne yaptığını bilmiyor” dedi.

Fed yetkilileri, ABD ile Çin arasındaki ticaret geriliminin arttığı, ABD’de büyümenin yavaşladığı ve istihdam artışının Mayıs verilerine göre hızla gerilediği bir ortamda para politikasını değerlendirmek üzere 18-19 Haziran’da toplanacak.

Yatırımcılar Temmuz ayından itibaren yüzde 80 olasılıkla faiz indirimi bekliyorlar.

Ancak ABD’de bugün 1530’da açıklanacak tüketici enflasyonu verisi beklentilerde değişiklik yaratabilir. ABD’de enflasyonun Mayıs’ta yüzde 1.9’a gerileyeceği, çekirdek enflasyonun ise yüzde 2.1’de kalacağı tahmin ediliyor.

Merkez Bankasının bugün yapacağı faiz toplantısı öncesinde

Dolar/TL güne 5,80 seviyesinden başladı. Bugün faiz kararının yanı sıra

ABD’de enflasyon verileri de yakından takip edilecek.

– Foreks anketine katılan 18 ekonomistin 15’i faizlerde herhangi  bir değişiklik yapılmayacağını öngörürken, 3’i faiz indirimi kararı  alınacağı görüşünü savundu. Ankete göre, TCMB’nin 2019 yılında ilk  faiz indirim kararını Temmuz ayında alması bekleniyor. Ankete katılan

14 ekonomistin 7’si Temmuz, 3’ü Haziran, 3’ü Eylül ve 1’i Ekim ayında artırım beklediğini açıkladı.

– Dolar/TL bugün en düşük 5,7872, en yüksek 5,8121 seviyesini  gördü.

– TCMB ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti yüzde 24,00 (Önceki  yüzde 24,03) oldu.

– BIST gecelik repo faiz oranı yüzde 24,46 olarak gerçekleşti

(Önceki yüzde 24,56).

– ABD Savunma Bakanı Vekili Partick Shanahan, bugün Milli Savunma  Bakanı Hulusi Akar’la görüşeceğini açıkladı. Görüşmede uzlaşma yönünde bir ilerleme çıkmazsa, ABD’den yeni tehditler gelebileceği gibi, yatırımcıların döviz ve DİBS’de satıcı konumuna geçmeleri de bir olasılık.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, ‘’ Tüm taahhütlerimiz mevcut anlaşmalar ve diğer belgeler doğrultusunda baştan sona, vaktinde, tam anlamıyla yerine getirilecek.’’ dedi.

Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Yuriy Uşakov da ‘’ Rusya ile Türkiye arasında bu konuda gerçekleştirilen anlaşmalar vaktinde yerine getiriliyor, konuyla ilgili karşılıklı bir sorun yok” açıklamasında bulundu.

Bugün Hazine Mayıs nakit bütçe dengesini açıklayacak

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde