Parasını TL'ye yatıranın zararı eksi yüzde 2.69’a çıktı

Parasını TL'ye yatıranın zararı eksi yüzde 2.69’a çıktı

Merkez Bankası (MB) politika faizini 50 baz puan indirimle yüzde 8.25’e düşürdü

Parasını TL'ye yatıranın zararı eksi yüzde 2.69’a çıktı
16px
24px
22.05.2020 08:25
ABONE OLgoogle

Merkez Bankası (MB) politika faizini 50 baz puan indirimle yüzde 8.25’e düşürdü. MB’den yapılan açıklamada TL’deki değer kaybına rağmen faiz indirimi kararının mevcut para politikası duruşu ve yıl sonu enflasyon tahminiyle uyumlu olduğuna dikkat çekildi.

Murat Uysal'ın Merkez Bankası Başkanı olmasından sonra başlayan faiz indirimlerine bir halka daha eklendi. Dün toplanan MB Para Politikası Kurulu politika faizini yüzde 8.75'ten yüzde 8.25'e indirme kararı aldı. 

Bankadan yapılan açıklamada karar “ölçülü bir indirim” sözüyle tanımlandı. Ekonomistler, MB'nin yeni faiz indirimlerine de kapıyı açık bıraktığına işaret etti.  Ekonomistler, Merkez Bankası'nın faiz kararını nasıl değerlendirdi?

9 KEZ FAİZ İNDİRDİ

MB Murat Uysal başkanlığındaki son 9 toplantıda toplam 1.575 baz puanlık faiz indirimine gitti, politika faizini yüzde 24'ten yüzde 8.25'e kadar düşürdü. Arka arkaya gelen faiz indirimleri reel getirinin eksiye dönmesine neden olunca TL'yi zayıflatan bir faktör oldu.

ENFLASYONUN - YÜZDE 2.69 ALTINDA

Nisan ayında tüketici enflasyonu yüzde 10.94 olarak açıklandığı dikkate alındığında yüzde 8.25 olan politika faizinin reel getirisi eksi yüzde 2.69'a ulaşmış oldu.

Bu da TL'den kaçışı hızlandıran bir faktöre dönüştü.

 Recep Genel/Sözcü

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde