Pakistan’a Türkiye’den onkoloji alanında ilk büyük ilaç ihracatı

Pakistan’a Türkiye’den onkoloji alanında ilk büyük ilaç ihracatı

Geçtiğimiz yıl 100’den fazla ülkeye 1 milyar dolarlık ihracat yaparak rekor kıran Türkiye ilaç sektörü 2019’da da büyümeye devam ediyor.

Pakistan’a Türkiye’den onkoloji alanında ilk büyük ilaç ihracatı
16px
24px
18.11.2019 21:00
ABONE OLgoogle

Onkoloji alanında Türkiye ilaç endüstrisinin önemli yerli markalarından biri olan Onko Koçsel İlaçları, ekim ayında Pakistan ve Romanya’ya 325 bin euroyu (2.083 milyon TL) aşan ihracat gerçekleştirdi.

2017’den bu yana Avrupa, Balkanlar ve Ortodoğu’da 20’den fazla ülkeye 44 milyon TL’lik ihracat yapan Onko Koçsel İlaçları Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Tuğçe Koç, “Bu yılın ilk 10 ayında 23 milyon TL ciro elde ettik. Yıl sonuna kadar bu rakamın 40 milyon TL olmasını öngörüyoruz. 2020 ihracat hedefimiz ise 100 milyon TL” dedi.

Türkiye’de çoğunlukla teknolojik yetersizlik nedeniyle, kısıtlı sayıda veya hiç üretimi yapılamayan, hayati öneme sahip kanser ilaçları üreten Onko & Koçsel İlaçları, ihracat yaptığı ülke sayısını artırmaya devam ediyor. Ekim ayı içerisinde Pakistan ve Romanya’ya yaklaşık 400 bin eurodan fazla ilaç satışı yaptıklarından bahseden Tuğçe Koç, “Onko Koçsel olarak ülkemizden Pakistan’a onkoloji alanında bu ölçekte ilk ilaç ihracatını biz gerçekleştirdik. Bu hem yerli bir marka olarak bizim için hem de Türkiye ilaç sektörü adına önemli bir gelişme. Türkiye’de 100 yıldır ilaç üretiliyor ancak sektör hala hak ettiği yerde değil. Önemli bir potansiyelimiz var ve bu konuda çalışan yerli firmalar olarak devletin desteği bizler için büyük önem taşıyor” diye konuştu.

Onkolojinin gelecek 5 yıl içerisinde dünya ilaç sektöründe en çok büyüyecek alan olarak görüldüğüne değinen Koç, Gebze OSB’de 29 bin metrekareye yayılan ve tüm üretim hatları ile Avrupa GMP belgesine (İyi İmalat Uygulamaları) sahip tesiste ağırlıklı kemoterapi sürecinde kullanılan kanser ilaçları ürettiklerinden bahsetti.  

Bugün 52 imal, 42 ithal olmak üzere toplam 94 adet ruhsatlı ürünleri olduğunu belirten Tuğçe Koç şöyle devam etti; “Gelecek 3 yıl içerisinde ruhsatlı ürün sayısını 200’e çıkarmayı hedefliyoruz. Amacımız, yüzde 95’i ülkemize ithal olarak sağlanan onkoloji ilaçlarını yerelleştirmek, yerli üretim kapasitesini arttırarak dışa bağımlılığımızı azaltmak ve bu alanda ülkemizin adını dünyaya duyurmak. Hep söylediğimiz gibi ilaç stratejik bir sektördür. Bu konuda devletin desteği de bizler için büyük önem taşıyor.”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde