Operasyonun perde arkası: Türkiye fidye ödedi mi?

Operasyonun perde arkası: Türkiye fidye ödedi mi?

IŞİD’in 101 gün önce kaçırdığı Musul Başkonsolosluğu’ndan 49 personelin serbest bırakılmasıyla ilgili ilk perde arkası bilgiler gelmeye başladı.

Operasyonun perde arkası: Türkiye fidye ödedi mi?
16px
24px
20.09.2014 09:56
ABONE OLgoogle
IŞİD’in 101 gün önce kaçırdığı Musul Başkonsolosluğu’ndan 49 personelin serbest bırakılmasıyla ilgili ilk perde arkası bilgiler gelmeye başladı. 101 gün sonra serbest kalan rehineler bu sürede 8 kez yer değiştirdi. Operasyon sırasında çatışma çıkmadı.

ÇATIŞMA YOK, FİDYE YOK

Alınan bilgiye göre, rehinelerin kurtarılmasında silahlı bir çatışma veya silahlı bir operasyon kesinlikle olmadı. Türkiye rehineler için IŞİD'e fidye ödemedi.

Rehineler değişik kanallar üzerinden yürütülen müzakereler sonucu ikna yöntemiyle kurtarıldı.

Rehinelerin kurtarılmasında MİT “Ana üstlenici” olarak operasyonun baş rolünde yer aldı.

Ancak MİT askeri unsurlarla da sürekli irtibat halinde kaldı.

Özellikle son iki gün içinde müzakereler yoğunlaştı ve rehinelerin serbest bırakılabileceği sinyalleri alınmaya başlandı.

Bordo bereli özel harekatçılar her an silahlı operasyona başlanılacakmış gibi 24 saat hazır tutuldu.

Kaçırılma olayından serbest bırakılana kadar rehinelerle görüntülü irtibat hiçbir zaman kesilmedi.

Kaynaklar rehinelerin “Suriye üzerinde mi getirildi” sorusuna ise herhangi bir yanıt vermekten kaçındı. Bu da rehinelerin Suriye üzerinden getirildiği yorumlarını artırdı.

8 KEZ YER DEĞİŞTİRDİLER

49 rehinenin kaçırıldıktan sonra tam 8 kez yer değiştirdikleri bildirilirken, Musul’da teslim alındıkları ancak güvenlik nedeniyle Suriye’den getirildikleri öğrenildi.

Rehinelerin üçünün Iraklı yerel personel, 46’sının ise Türk vatandaşı olduğu belirtildi. Serbest bırakılma için fidye ödenmediği ileri sürüldü.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde