Önüne gelen müteahhit olamayacak

Önüne gelen müteahhit olamayacak

Hükümet, inşaat sektörüne çekidüzen getiriyor. Meclis’e sunulan teklif yasalaşırsa, müteahhit yeni işe başlarken mali gücü ve iş bitirmesine bakılacak

Önüne gelen müteahhit olamayacak
16px
24px
15.11.2018 06:31
ABONE OLgoogle

Hükümet, inşaat sektöründe dönüşüm için düğmeye bastı. Önceki gün Meclis'e sunulan kanun teklifi yasalaşırsa müteahhitlere çekidüzen gelecek.

Buna göre, yeni projelere başlarken belli kriterler aranacak. Müteahhidin mali gücü ve iş bitirme seviyesine bakılacak. Böylece hem sektör disiplin altına alınacak hem de sektörün sağlıklı büyümesinin önü açılacak. Kanun teklifinde, özel sektörde yapım işleri üstlenecek müteahhitlerin belirli ekonomik, mali, mesleki ve teknik yeterliliğe sahip olması koşulu yer alıyor.

Yetki sahibi müteahhitler, yeterlilikleri dikkate alınarak, 9 sınıfta gruplandırılacak ve üstlenebilecekleri işler de yeterliliklerle uyumlu olacak. Teklif, Kentsel Dönüşüm Yasası'nda yapılacak bazı değişiklikleri de içeriyor. Bundan böyle riskli yapılarda yapılacak çalışmalarda, müteahhitlerin sahip olması gereken asgari iş tecrübesi, teknik donanım ve mali yeterliliği bakanlık tarafından belirlenecek şartlara bağlanacak. Kentsel dönüşüme giren firmalardan ruhsat verilmeden önce bina tamamlama sigortası yaptırması ya da bakanlıkça belirlenen diğer teminat ve şartları sağlaması istenecek.

ANAHTAR TESLİMİ İŞLERE ÖZEL DESTEK!

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, yurtiçi ve küresel pazarda katma değeri çok yüksek anahtar teslimi projelere yatırım yapan müteahhitleri destekleyeceklerini açıkladı.

Eximbank'ın desteklediği firma sayısı 10 bin 642'ye ulaştığını belirten Bakan Pekcan, gelecek yıl 48 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Türkiye Müteahhitler Birliği'nin programına katılan Pekcan, "Avrupa'da yaptığımız çeşitli görüşmelerde Afrika'ya Türkler ile beraber açılmaya onlar da hazır. Bu vesileyle hem Eximbank'ın kaynaklarını daha verimli kullanacağız hem sizin oralarda daha aktif ve daha verimli projeler alacağız" diye konuştu.

Seda Tabak/Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde