Onların bir telefonu imar için yetiyor

Onların bir telefonu imar için yetiyor

Kuzey Ormanları’nda bulunan Sarıyer Gümüşdere ve Kısırkaya bölgesinin imara açılmasında 12. Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın etkili olduğu iddia edildi

Onların bir telefonu imar için yetiyor
16px
24px
26.08.2014 08:57
ABONE OLgoogle
Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrası oluşturulan, dört bakanla ilgili fezlekelerdeki dinleme kayıtlarını haberleştiren Cumhuriyet gazetesi, dün Kuzey Ormanları’nın imara açılmasında kimlerin hangi rolleri üstlendiğine dair bir haber yayımladı.

Buna göre Kuzey Ormanları’nda bulunan Sarıyer Gümüşdere ve Kısırkaya bölgesinin imara açılmasında 12. Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan etkili oldu.

Söz konusu imar değişikliğinin gerekçesi, 18 Temmuz 2013’te dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ahmet Ayyıldız arasındaki telefon görüşmesinde ortaya çıkıyor.

Erdoğan Bayraktar, Başbakan‘la konuştuğunu, “adamların iflas edeceğini” ormanın imara açılmasında acele edilmesi gerektiğini söylüyor. Ayyıldız ise, Emine Erdoğan’ın özel kaleminin de aradığını, acele ettiklerini belirtiyor. Söz konusu haberde “Emine Erdoğan’ın bir arkadaşının bölgede arsası olduğu, iflastan kurtarmak için böyle bir girişimde bulunulduğu”na yer veriliyor. Yasal dinleme kaydı, bölgenin imara açılmasında Koruma Kurullarının nasıl çalıştığını da ortaya koyuyor. Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun doğayı korumaktan çok tahrip ettiğini bir kez daha gözler önüne seren dinleme kayıtlarında, 4 No’lu Koruma Kurulu’ndan kişilerle görüşülerek arazinin imar planının değiştirileceği belirtiliyor.

Konu hakkında bilgi veren Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhçu, Koruma Kurullarının 2011 yılından beri koruma yerine tahribat merkezi haline geldiğini dile getirdi.

2011’DEN BERİ TEK SİT İLANI YOK

Sadece bir telefon görüşmesi ile ağaç tahribatının önünün açılmasının nedenlerini Taraf’a anlatan Muhçu, kurullardaki değişim sürecini şöyle aktardı: “2004 yılında koruma kurullarına operasyon ile kadrolar değiştirildi. Ancak bununla da yetinilmedi. 2010 referandumunun arkasından Kültür Bakanlığı’na ait koruma kurulları, Kültür Varlıkları Koruma Kurulu ve Tabiat Varlıkları Genel Müdürlüğü olarak ikiye ayrıldı. Kültür Varlıkları Koruma Kurulu, Kültür Bakanlığı’na bağlı kalmaya devam etti. Ancak Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlandı. Her şey bundan sonra hızlandı.

O dönemden sonra birçok yerin sit statüsü ya kaldırıldı ya değiştirildi. Koruma Kurulu’nun Bakanlığa bağlanmasıyla ilk olarak Çamlıca Tepesi imara açıldı. Yüzlerce alanı imara açan Koruma Kurulu 2011 yılından beri yeni tek bir sit alanı dahi ilan etmedi. Bu da görevlerinin korumak olmadığının göstergesi.”

“AKTİVİSTLERİ BURAYA SOKMAYIN"

Sarıyer bölgesinde birçok yeri korumak için mücadele eden Kuzey Ormanları Savunması’ndan Hasan Afacan bölge için mücadele verdiklerini ancak büyük sıkıntılarla karşılaştıklarını anlattı. Afacan, “Burasıyla ilgili imar değişikliği ve kamulaştırma çalışmaları gündeme geldiğinde köylülerin dava açması için Türkiye Barolar Birliği’nden ücretsiz avukat ayarladık. Her türlü imkanı sunmamıza rağmen yapılan baskıdan korktukları için sadece iki kişi dava açabildi. Köylülerden duyduğumuza göre kendilerine ‘Eğer buraya Kuzey Ormanları Savunması gibi aktivistleri sokarsanız arazileriniz için alacağınız bedeller düşer’ denilmiş” diye konuştu.
Billur Özgül/Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde