Ölen işçinin kardeşlerine 10’ar bin liralık manevi tazminat ‘fazla’ bulundu

Ölen işçinin kardeşlerine 10’ar bin liralık manevi tazminat ‘fazla’ bulundu

İşverenin yüzde 75 kusurlu olduğu iş kazasında hayatını kaybeden işçinin kardeşlerine 10’ar bin TL manevi tazminat Yargıtay’a fazla geldi.

Ölen işçinin kardeşlerine 10’ar bin liralık manevi tazminat ‘fazla’ bulundu
16px
24px
21.11.2014 06:16
ABONE OLgoogle
Kemal Göktaş’ın haberine göre 26 yaşındaki Harun Erbey’in 8 Ağustos 2008’de Arnavutköy’deki bir inşaattan düşerek hayatını kaybetmesinin ardından, ailesi işveren firma hakkında maddi ve manevi tazminat istemiyle İstanbul 3’üncü İş Mahkemesi’nde dava açtı.

Bilirkişi incelemesinde işveren Bayraktar Holding yüzde 25, yüklenici firma Fibrobeton Yapı Elemanları yüzde 50, hayatını kaybeden Erbey ise yüzde 25 oranında kusurlu bulundu.

Mahkeme maddi tazminat talebini reddederken,  anne Fatma Erbey için 15 bin, diğer sekiz kardeş içinse 10’ar bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Hakim diretti

Söz konusu şirketlerin temyize gitmesi üzerine Yargıtay 21. Hukuk Dairesi, anne için 15 bin TL tazminatı onarken, kardeşler için miktarı ‘fazla’ bularak oy çokluğuyla kararı bozdu.

İstanbul İş 3. Mahkemesi hakimi, dairenin kararına karşı çıktı. Hakim, “Ölümden daha ağır bir ‘ağırlık’ söz konusu olamaz. Ekonomik koşulları 10 bin TL’nin zenginlik olarak kabul edilmeyecek bir tutar olduğunu göstermektedir” diye yazıp, 10 bin TL’nin caydırıcılık bakımından az olduğunu da vurguladı.

Genel Kurul da reddetti

Ancak Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun kararı da, 21’inci Hukuk Dairesi’nin bozma kararı yönünde çıktı. Oy çokluğuyla alınan kararda şöyle denildi: “… olayın meydana geldiği tarihteki paranın alım gücü dikkate alındığında kardeşler yararına hükmedilen manevi tazminat miktarının fazla olduğunun anlaşılmasına göre, önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır.”
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde