Ödeme havuzdan... KOBİ havuza girecek

Ödeme havuzdan... KOBİ havuza girecek

KOBİ’ler için planlanan sigorta, alacak ruhsatı sahibi 25 şirket tarafından yapılacak. TARSİM benzeri havuz, tavan fiyat ve belli ürünler söz konusu olacak.

Ödeme havuzdan... KOBİ havuza girecek
16px
24px
22.05.2018 06:10
ABONE OLgoogle

Riski yüksek olduğu için yaygınlaşamayan KOBİ alacak sigortası için hükümet hızlanmışa benziyor. Haftasonu Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmek Şimşek’in bir kez daha gündeme getirdiği, KOBİ’ler için alacak sigortasının nasıl işleyeceği aşağı yukarı şekillendi.

Hazine yetkilileri ve sektör temsilcilerinden aladığımız bilgilere göre, KOBİ’ler için tasarlanan ucuz primli alacak sigortası bir havuz sistemiyle yürüyecek. Yeni sistemde en ilgi çeken nokta, alacak sigortasını şimdiye kadar ülkede faaliyet gösteren ve esas olarak büyük şirketler için sigorta yapan üç şirket yapmayacak. Daha doğrusu, yalnız bu şirketler yapmayacak.   Şimşek açıkladı: Alacaklara sigorta

Alacak ruhsatı bulunan diğer sigorta şirketleri de yapabilecek. Bu şirketlerinin sayısının 25 civarında olduğu belirtiliyor. Uygulama Hazine destekli olacak. Tarım sigortalarında (TARSİM) ya da maden çalışanları ferdi kaza sigortasında olduğu gibi alacak sigortası havuzu kurulacak. Şirketler kendi risklerini bu havuza aktaracak. KOBİ’lere özgü birkaç ürün belirlenecek. En önemlisi de bir tavan fiyat söz konusu olacak.

Ödeme havuzdan

Havuzun denetimi Hazine’de olacak. Şimdiki planlamaya göre, hasar ödemeleri de havuzdan yapılacak. Alacak sigortasının primlerininin ne kadar olacağını Hazine belirleyecek. Kâr amacı güdülmeyen bir fiyattan söz ediliyor. Böyle olunca da fiyatın daha düşük olacağı beklentisi var. Sigorta şirketleri, söz konusu ürünleri Hazine’nin belirlediği fiyatlardan KOBİ’lere satacak. Sigorta yalnız KOBİ’lere yönelik olacak. Bunun için de alacak sigortası özelinde bir KOBİ tanımı yapılacak ve bu tanıma giren şirketler, sigorta satın alabilecek. Bu tanıma girmeyen büyük şirketler, ucuz fiyatlı alacak sigortasından yararlanamayacak. Ancak hemen söyleyelim daha KOBİ tanımı üzerinde henüz uzlaşılmış değil.

Hedef yeni yıl

Uygulamanın 1 Ocak 2019’da başlaması hedefleniyor. Şimdi hazırlık yapıldığı bilgisi verilirken, sigorta kapsamı içine girecek KOBİ’lerin finansal verileri, kredibilite durumları gibi bilgiler Sigorta Bilgi Merkezi’nde (SBM) toplanacak.

Doğru yöntem dünya oranlarına ulaştırır

Dünya ticaretinin yaklaşık 2.5 trilyon Avro’luk kısmının alacak sigortası kapsamında olduğunu dile getiren Euler Hermes Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Özlem Özüner, devletin alacak sigortasını yaygınlaştırmasını olumlu bulduklarını ancak bunun doğru bir yöntemle yapılması durumunda dünyadaki penetrasyon oranlarına ulaşabileceğini dile getirdi. Özüner’in Cumhuriyet için yaptığı değerlendirme özetle şöyle: Alacak sigortasından yararlanacak şirketler için ürünün birden fazla fonksiyonu bulunuyor; hem alacağı güvence altına alıyor, hem riski önlüyor, hem de riskin gerçekleşmesi durumunda bunu tazminat olarak ödüyor. KOBİ’lere sunulan avantajlar arasında uygun maliyetli olması, bankaların alacak sigortası bulunan şirketlere daha kolay kredi vermesi, hem mevcut, hem de yeni müşterilere yapılan satışların artması yer alıyor. Ayrıca şirketler bilgi, analiz, tahsilat maliyetleri gibi yüklerden de kurtuluyorlar.

Ayıklama önemli

Ancak bu uygulamayla amaç, risk alınamayacak KOBİ’nin sisteme girilmesi değil, iyi ve kötüyü ayıklayarak sigortanın yapılması. Alacak sigortası müşterilerinin doğru müşterilerle ticaret yapması ve alacaklarını tahsil edebilmeleri çok önemli. Türkiye’de özel sektörde yaklaşık 1500 şirketin alacak sigortası poliçesine sahip olduğunu tahmin ediyoruz; bugün Euler Hermes olarak riskini aldığımız ya da teminat taşıdığımız şirketlerin yüzde 80’i ise KOBİ niteliğinde. Halk Sigorta ve Halk Bankası’nın KOBİ’lerdeki ağırlığı düşünüldüğünde pazarın büyüyebileceğini düşünüyorum. Her sisteme giren oyuncunun sistemi büyütme yönünde faydalı olacağına inanıyorum.

Olcay Büyüktaş/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde