NATO müteahhiti malları kaçırdı, işçiler kapıda kaldı

NATO müteahhiti malları kaçırdı, işçiler kapıda kaldı

2 yıldır tazminatlarını alamayan Prekons İnşaat işçileri, patronlarının bulunduğu otelin kapısına dayandı.

NATO müteahhiti malları kaçırdı, işçiler kapıda kaldı
16px
24px
20.02.2018 07:39
ABONE OLgoogle

Prekons İnşaat’tan iki yıldır tazminatlarını alamayan işçiler, patronlarının bulunduğu otelin kapısına dayandı. İşçiler, görüşmek istedikleri patron Cengiz Köksal’ın yanlarına gelmemesine tepki gösterdi. 1988 yılından 2016 yılına kadar Prekons İnşaat’ta çalıştığını anlatan bir işçi, “28 yıllık hakkımız şu an onlarda duruyor” dedi. 

İncirlik NATO Hava Üssü, Sabiha Gökçen Havalimanı, İzmir Adnan Menderes Havalimanı ve Bodrum Milas Havalimanı gibi birçok projede yer alan ve “NATO Müteahhiti” olarak bilinen EKO Grubu’na bağlı Prekons İnşaat’ın işçileri alacakları için patronun kapısına dayandı.

 Ankara Gölbaşı’nda bulunan prefabrik yapı fabrikasında, 2016 yılında 300 kadar işçi işten atılmıştı. Dünyanın en büyük 250 müteahhitlik firması arasında yer alan Prekons İnşaat, işçilerin toplam 5.5 milyon lira tutarındaki alacaklarını ödemedi. İş mahkemesine başvuran işçiler davayı kazandı. Ancak işçilere herhangi bir ödeme yapılmadı. Patron, fabrikadaki ekipmanları satarak işçilerin alacaklarını ödeyeceğini iddia etti. Fakat ekipmanlar satılmasına rağmen işçiler herhangi bir para alamadı.

İŞÇİLERİ OTELE ALMADILAR

2016 yılından bu yana tazminatı ödenmeyen işçiler, geçtiğimiz gün bir araya gelerek patron ve şirket avukatı ile görüşmek istediler. Patron Cengiz Köksal’ın geçmişte hissesinin bulunduğu, sonrasında eşine devrettiği Neva Palas Hotel’in önüne gelen işçiler, polis ile karşılaştı.

İşçilerden üçünün otelin önünde avukat ile görüşmesine izin verilirken, patron Cengiz Köksal aşağı inmedi. Avukat otelin Prekons İnşaat ile bir ilgisinin olmadığını savundu ve işçileri haklarında şikayette bulunmakla tehdit etti. Duruma tepki gösteren işçiler de patron hakkında şikayette bulunacaklarını söylediler. 

28 YIL EMEĞİN KARŞILIĞI BU MU?

İşçilerden Ulvi Altan, 1988 yılından 2016 yılına kadar Prekons İnşaat’ta çalıştığını, 28 yılın sonunda hakkı olan parayı alamadığını anlattı. Alacaklarının tahsili için mahkemeye gittiklerini ve davayı kazandıklarını belirten Altan, bu süreçte şirketin başkasına devredildiğini ifade etti. Altan, “Kendi kişisel servetleri olmasına rağmen Prekons AŞ olduğu için oradan yürüyüp bizim haklarımızı ödemiyorlar. Yani 28 yıl bir çalışma ömrü, 28 yıllık hakkımız şu an onlarda duruyor” dedi. 

‘PATRON MALLARI KAÇIRDI’

2006 yılından beri Prekons İnşaat’ta çalıştığını belirten Hakan Yazıcı ise patronun tüm malları kaçırdığını söyledi. Patronun kendi zimmetinde parası olmasına rağmen şirketin içini boşaltıp haklarını vermediğini belirten Yazıcı, 300’den fazla işçinin bu nedenle mağdur olduğunu dile getirdi. 

1993 yılında işe başlayan Yücel Kul, Ocak 2017’de iş akdinin sonlandırıldığını ifade ederek 24 yıllık hizmet süresinin dolmasına rağmen hakkını alamadığını söyledi. Kul, “Hakkımı savunmak için buradayım. Devlete, bütün kanunlara gittik ama hep işverenden yana. Hiç işçiden yana bir kanun yok. Şu anda hakkımızı istiyoruz.” dedi.

Buse Vurdu/Evrensel

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde