Müjde: Yeni dönemde tapu harcı düşüyor

Müjde: Yeni dönemde tapu harcı düşüyor

Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Yeni dönemde tapu harcı yüzde 2’den 1’e düşecek" dedi

Müjde: Yeni dönemde tapu harcı düşüyor
16px
24px
27.06.2016 05:09
ABONE OLgoogle
Emlak Vergisi’ne dair yeni düzenlemeleri paylaşan Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Yeni dönemde tapu harcı yüzde 2’den 1’e düşecek. Değerleme yetkisi belediyelerden alınacak, harçlar aşağı çekilecek” dedi
 
Maliye Bakanı Naci Ağbal, Türkiye'nin emlak haritasını çıkardıklarını belirtirken, yeni dönemde Emlak Vergisi'nde yapılacak düzenlemelerle beraber tapu harcını yüzde 2'den yüzde 1'e düşürecekleri mesajını verdi.

Bakan Ağbal, yeni dönemde değerleme işini lisanslı değerleme uzmanları ya da komisyonlar marifeti ile yapmak istediklerini belirterek, Ağrı'dan Edirne'ye kadar tüm illeri kapsayan uyumlu bir gayrimenkul haritasının bağlayıcı olacağını söyledi.
 
TESPİT YÖNTEMİ YANLIŞ
 
Maliye Bakanı Ağbal, Emlak Vergisi'ne ilişkin çalışmaların ayrıntılarını SABAH'a anlattı. Son Bakanlar Kurulu'nda da bu konuya ilişkin değerlendirme yaptığını belirten Ağbal, belediyeler eliyle yapılan emlak vergisi tespit yönteminin doğru olmadığını söyledi.

Ağbal, "Bazı belediyeler seçmenle karşı karşıya gelmemek için rayiç bedeli düşük tutuyor. Alması gereken vergiyi almıyor. Örneğin İstanbul Sultanbeyli'de "burada sanayi büyüyor, ticaret gelişiyor, ekonomi büyüyor" diyerek belediyeler parsel topluyor. Değeri yükseltiyor. Burada olan gariban vatandaşa oluyor" diye konuştu.
 
GELİRİN GİZLENDİĞİ SEKTÖR
 
"Belediyeler rayiç değeri düşük gösterdiği için tapu harçlarını düşük alıyorum, toplamam gereken parayı toplayamıyorum" diyen Ağbal, gayrimenkulün gelirin gizlendiği sektör haline geldiğini söyledi.
 
YETKİ BELEDİYEDEN ALINACAK
 
Türkiye'nin gayrimenkul haritasını önlerine koyarak çalıştıklarını anlatan Ağbal, şöyle devam etti:

"Emlak değerleri bırakın ayrı şehirleri aynı caddenin karşı tarafında bile farklı oluyor. Biz de bu işi belediyelerden alarak Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'ne yetki verelim diyoruz. Memurlar yapmasın, lisanslı değerleme uzmanları yetki alsın. Ağrı'dan Edirne'ye uyumlu bir gayrimenkul haritası üretilecek. Bu herkes için bağlayıcı olacak."
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde