Metalurjiden banka yönetimine

Metalurjiden banka yönetimine

ICBC yönetimine giren Hilmi Güler, bankanın yönetim kurulunda kontenjan üyesi oldu.

Metalurjiden banka yönetimine
16px
24px
29.05.2015 07:42
ABONE OLgoogle
Enerji eski Bakanı Hilmi Güler’in Çinli Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) yönetimine bankacılarda aranan şartları taşıması gerekmeyen üye olarak girdiği belirtildi.

Bankacılık Kanunu’na göre, banka yönetim kurulu üyelerinin yarıdan bir fazlasının hukuk, iktisat, maliye, bankacılık, işletme, kamu yönetimi ve dengi dallardan mezun olmaları, mühendislik mezunlarının da yine bu dallarda yüksek lisans yapması gerekiyor.

Bu özellikleri taşıyan yönetim kurulu üyeleri genel müdürlük ve icra kurulu üyeliklerinde bulunabiliyor. Bu özellikleri taşımayanlar ise yönetim kurulunda sadece azınlığı oluşturan üye kontenjanında görev alabiliyor. Bu üyeler genel müdür ve murahhas aza görevlerine atanamıyor.

METALURJİDEN BANKAYA

ODTÜ’de Metalurji Mühendisliği lisans eğitimi alan eski Bakan Güler, doktorasını bankacılık, hukuk ya da iktisat gibi yasada sayılan bölümler yerine metalürji alanında yaptığı için yönetim kurulunun bankacılık faaliyetini yürütebilecek üyeleri arasında yer alamıyor. Yasa gereği, 6 kişilik yönetim kurulu üyelerinden en fazla 2’sini bankacılık dışından seçme hakkı bulunan ICBC yönetimi, bu hakkının bir tanesini Hilmi Güler’i alarak doldurmuş oldu.

Turkcell yönetim kurulunda da yer alan Güler’in ICBC yönetim kurulu üyeliğini değerlendiren bankacılık uzmanları, “Gelişmekte olan ülkelerde özellikle BDDK ile olabilecek bürokratik sorunların çözümünde siyasi bağlantılar kaçınılmaz olabiliyor. Bankacılık dışında olmasına rağmen, eski bir bakan ve halen hükümete yakın görünen bir ismin yönetimde yer alması şaşırtıcı değil” dediler.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde