Merkez Bankası faizi indirdi

Merkez Bankası faizi indirdi

Merkez Bankası bugün gerçekleştirdiği Para Politikası toplantısı sonrası Mayıs ayı faiz kararını duyurdu

Merkez Bankası faizi indirdi
16px
24px
24.05.2016 11:05
ABONE OLgoogle
Merkez Bankası'ndan toplantı sonrası yapılan açıklamaya göre, faiz koridorunun üst bandı olan gecelik borç verme faizinde 50 baz puan indirime giderek yüzde 10'dan yüzde 9,50'ye çekti. 

Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 7.5'te sabit tuttu. 
Merkez, yüzde 7,25 olan faiz koridorunun alt bandında da(gecelik borçlanma faizini) değişikliğe gitmedi.

Yıllık enflasyonun Nisan ayında yüzde 6.6 seviyesine kadar gerilemesinin desteği ve hükümet kanadından faiz indirim çağrılarının devam etmesiyle Merkez Bankası'nın (TCMB) bugünkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, faiz indirimlerine devam edilmesi bekleniyordu. 

Merkez Bankası, faiz koridorunun üst bandını beklendiği gibi yarım puanlık indirimle yüzde 9,50 seviyesine çekti. Faiz koridorunun alt bandı ve politika faizi sabit kaldı.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, faiz koridorunun üst bandını yarım puanlık indirimle yüzde 9,50 seviyesine çekti.

Merkez Bankası Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs aylarında faiz koridorunun üst bandında toplam 1,75 puanlık indirime gitti.

ALT BANT VE POLİTİKA FAİZİ DEĞİŞMEDİ

Faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borçlanma faizi yüzde 7.25, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 7.5'te kaldı.

KARAR BEKLENTİLERE PARALEL

Reuters'ın 18 kurumun katılımıyla gerçekleştirdiği ankette 11 katılımcı koridorun üst bandında 50 baz puan, dört katılımcı 25 baz puan indirim beklerken, üç katılımcı değişiklik öngörmüyordu. Ankete katılan kurumların tamamı politika faizi ve koridorun alt bandının sabit tutulmasını bekliyordu.

'BÜYÜME POTANSİYELİ ARTABİLİR'

Kuruldan toplantı sonrası yapılan açıklamada şöyle denildi: "

"Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir. İç talep büyümeye pozitif katkı verirken, Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir. Bu çerçevede, iktisadi faaliyet ılımlı ve istikrarlı büyüme eğilimini korumaktadır. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.

'SADELEŞME YÖNÜNDE ÖLÇÜLÜ ADIM ATILDI'

Yakın dönemde küresel oynaklıklarda bir miktar artış yaşanmıştır. Kurul, sıkı para politikası duruşunun, temkinli makroihtiyati politika çerçevesinin ve Ağustos ayında yayımlanan yol haritasında belirtilen politika araçlarının etkili bir şekilde kullanılmasının ekonominin şoklara karşı dayanıklılığını artırdığını değerlendirmektedir. Bu doğrultuda Kurul, sadeleşme yönünde ölçülü bir adım atılmasına karar vermiştir. 

'ÇEKİRDEK ENFLASYONDA İYİLEŞME SINIRLI'

Son dönemde enflasyonda, temelde işlenmemiş gıda fiyatları kaynaklı olarak, belirgin bir düşüş gözlenmektedir. Bununla birlikte, çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmenin sınırlı olması likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektirmektedir.

Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir."
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde