MİT Müsteşarı Irak'ta ne yapıyor?

MİT Müsteşarı Irak'ta ne yapıyor?

Irak temaslarını sürdüren Başbakan Davutoğlu, Mesut Barzani ile bir araya geldikten sonra gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

MİT Müsteşarı Irak'ta ne yapıyor?
16px
24px
21.11.2014 13:09
ABONE OLgoogle
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani ile bir araya geldi. Başbakan Davutoğlu ve Barzani ikili görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

İşte Başbakan Davutoğlu ve Barzani'nin yaptığı açıklamalar;

Davutoğlu: Saldırı göstermiştir ki Irak'ın genelinde en önemli konuların başında güvenlik meselesi geliyor. Ben Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık görevini aldıktan sonra Bağdat ve Erbil'e ilk ziyaretimi yapmaktan gurur duyuyorum. Son olarak 4 Mart'ta Dışişleri Bakanı olarak gelmiştim. Erbil'i özlediğimi de söyledim bugün. Bu ziyaretin çerçevesinde ele aldığımız 4 konu önem taşıyor. 

Birisi insani durum; 2 Milyona yakın mülteci yerinden oldu ve büyük kısmı da Irak Kürdistan Bölgesi alanına girdi. Türkiye'de Suriye ve Irak'tan 2 milyon gelen misafir ağırlıyoruz. Sayın Barzani'ye de söylediğim gibi bu konuda Türkiye her zaman kardeşlerimizin yanındadır. Bundan sonra da insani yardımlarımızı sürdüreceğiz.

Güvenlik alanı; Son aylarda artan saldırılar sonunda ortaya çıkan güvenlik konusunu kapsamlı olarak ele aldık. Bir kez daha ifade ediyorum Irak'ın güvenliği Türkiye için önemlidir ve Türkiye'yi ilgilendiren bir konudur. Görüşmemizde güvenlik ihtiyaçlarını konuştuk ve birlikte atacağımız adımları ele aldık. 

Siyasi alan; Irak'ta yeni bir hükümet göreve başladı. Dün son derece olumlu bir atmosfer gördüm. Bütün siyasi grupların oluşturduğu bu yeni hükümet yapılanmasının olumlu perspektifle ele aldık Sayın Barzani ile. Irak'ta hiçbir kesim şu veya bu gerekçe ile siyasi yapıdan dışlanmamalıdır. Herkes temsil gücüne ulaşmalı ve birlikte inşaa edilmeli. Bu durum da sadece Irak'ın değil bütün bölgenin başarısı olacaktır. 

Ekonomik İşbirliği alanı; Ticaret rakamlarımız ilişkilerimizin yoğunluğunu gösteriyor. Bu ilişkileri derinleştirmeye kararlıyız. Ekonomik ve her alanda işbirliğimizi güçlendireceğiz. Bütün bu konuları ele aldık. Ben tekrar teşekkür ediyorum bu misafirperverlikten dolayı ve saldırılarda hayatını kaybeden tüm kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum.

IRAK'IN GÜVENLİĞİ HAYATİ BİR KONUDUR

Biraz önce de söyledim. Irak'ın bir bütün olarak güvenliği Türkiye için hayatidir. Güvenlik ve istikrar bizim kendi güvenliğimizi doğrudan ilgilendiren bir konudur. Türkiye Kürt Bölgesi'nin güvenliği için gereken her türlü desteği verecektir. Bu bizim için hem tarihi ve insani hem de stratejik bir durumdur. Eğitim konusunu da ele aldık bu da dahil olmak üzere bundan sonra vereceğimiz destekler artarak devam edecektir. 

Enerji konusu

Enerji alanında Türkiye'nin önerilerinin sorulması üzerine de Davutoğlu, "Dün Sayın İbadi ile de bugün Sayın Barzani ile de çok detaylı olarak enerji meselesini ele aldık.  Enerji dosyası, öyle bir dosya ki herkes makul, akılcı bir yolla davranırsa, sonunda herkes karlı çıkar. Eğer bir anlaşma sağlanırsa bundan en çok Türkiye memnun olur. Bunun için de elimizden gelen gayreti gösteririz. Ama Türkiye'nin enerji ihtiyacı açık ve Türkiye verdiği sözlerde her zaman durmuştur" açıklamasını yaptı. 

PEŞMERGENİN GEÇİŞİ GÜVEN İLİŞKİSİDİR

Aslında biraz önce de dediğim gibi bu alanda sadece Irak içinde değil Ortadoğu içindeki gelişmeleri de birlikte ele aldık. Çünkü artık her konu bir diğeri ile ilişkili. Kobani'ye peşmergenin geçişine izin vermemiz aramızda oluşan güven ilişkisinin çarpıcı bir yansımasıdır. Çünkü bu bölgeler bize komşu bir taraftan da Irak'a oradan da Kürdistan Bölgesel yönetime komşu. Dolayısıyla birlikte ele almamız ve ortak hareket etmemiz gayet doğal. Bundan sonra da birlikte gereken tedbirleri almaya devam edeceğiz. 

TÜRKİYE VERDİĞİ SÖZLERDE DURDU

Dün ve bugün bu konuyu çok detaylı olarak ele aldık. Enerji dosyası öyle bir dosya ki herkes akıllı davranırsa herkes karlı çıkar. Eğer bir anlaşma sağlanırsa bundan en çok Türkiye memnun olur. Bunun için de elimizden gelen gayreti gösteririz. Ama Türkiye'nin enerji ihtiyacı açık ve Türkiye her zaman verdiği sözlerde durmuştur.

HAKAN FİDAN'IN ZİYARETİ

Davutoğlu, "Sayın MİT Müsteşarı Hakan Fidan ziyaretinizde size eşlik ediyor. Herhangi bir nedeni var mı?" sorusunu yanıtlarken şunları kaydetti:

"Sayın Hakan Fidan'ın bana eşlik etmesi, son derece doğaldır. Güvenlik söz konusu olan her yerde istihbarat da en asli unsurdur. Bu çerçevede gerek Bağdat'ta gerek Erbil'de muhataplarla görüşmeler yapmıştır ve bunları da bize rapor etmiştir. Bundan sonra da bu tür temaslar devam edecek."

Davutoğlu'nun ardından soruları cevaplayan Barzani de şöyle konuştu;

BAĞDAT İLE NİHAİ ANLAŞMAYA VARACAĞIZ

Bu son anlaşma değil tabi bu başlangıçtır. Metni zaten açıklandı. Bağdat tarafından her ay 500 milyon dolar bölgeye gönderilecek ve bunun karşılığında petrol gönderilecek ve devam edecek. Erbil'den Bağdat'a bir heyet gidecek daha geniş bir anlaşma olacak son nihai bir anlaşma olacak. 

Davutoğlu, Celil El-Hayat Camisi'nde cuma namazı kıldı

Davutoğlu, ortak basın toplantısının ardından Şoreş Caddesi'ndeki kentin en büyük camisi, Celil El-Hayat Camisi'ne geçti.

Burada cuma namazını kılan Davutoğlu'na çıkışta vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Başbakan Davutoğlu, vatandaşların ilgisine yanlarına gidip selamlayarak karşılık verdi.

Davutoğlu'na Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, AK Parti Genel Başkan Başdanışmanı Hüseyin Çelik ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan da eşlik etti.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde