Krizdeki sektör inşaatın raporu: Ekonomide toparlanma 2020’ye kaldı

Krizdeki sektör inşaatın raporu: Ekonomide toparlanma 2020’ye kaldı

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), İnşaat Sektörü Analizi’nin Nisan 2019 sayısını yayımladı. 'Ekonomide Gözler, Yeni Yol Haritasında' başlıklı raporda, 2019 yılı ilk çeyreğinde yaşanan küresel ve ulusal gelişmelerin yanında ekonomik veriler de değerlendirildi.

Krizdeki sektör inşaatın raporu: Ekonomide toparlanma 2020’ye kaldı
16px
24px
15.04.2019 08:26
ABONE OLgoogle

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), İnşaat Sektörü Analizi’nin Nisan 2019 sayısını yayımladı. “Ekonomide Gözler, Yeni Yol Haritasında” başlıklı raporda, 2019 yılı ilk çeyreğinde yaşanan küresel ve ulusal gelişmelerin yanında ekonomik veriler de değerlendirildi.

Analizde, Türkiye ekonomisinin temellerinin sağlam olduğu ve önümüzdeki dönemde toparlanma sürecinin, uygulamaya konulacak politikaların etki gücünün yanı sıra küresel görünüme bağlı olacağı belirtildi.

SERT BAHAR YAŞANABİLİR

Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu dış finansman konusunda gelişmiş ülke merkez bankalarının likidite musluğunun yeniden açılmaya başlamasının destekleyici bir görünüm sergilediğine işaret edilen çalışmada, küresel sermaye akımlarının dalgalanması ve jeopolitik risklerin artmasının ise Türkiye için sert bir baharın yaşanmasına yol açabileceği kaydedildi.

YAPILMASI GEREKENLER

31 Mart yerel seçimlerinin geride kalması ve baz etkinin destekleyici olmasıyla yılın ikinci yarısında büyüme ve enflasyon oranlarında iyileşmenin başlayacağı beklentilerine dikkat çekilen raporda, “Ekonomik aktivitede toparlanma için beklentiler 2020 yılına yönelmektedir. Türkiye’nin potansiyel büyüme oranının yükseltilmesi, teknolojik altyapı ve eğitim sisteminin güçlendirilmesiyle yüksek kaliteli ve verimli büyümeye ulaşmasının amaçlanması sürdürülebilir kalkınma yolunda gerekli adımlar olarak sıralanmaktadır” görüşüne yer verildi.

‘DARALMA SÜRECEK’ İŞARETİ

Raporda, “İnşaat Sektörü Güven Endeksi, bu yılın ilk çeyreğinde daralmanın sürebileceği işaretlerini vermektedir. Endeks, yılın ilk çeyreğinde ufak artışlarla düşük seyrini sürdürmüştür. Mart ayında 54.1 değerini taşıyan endeks, ilk çeyrek dönemler itibarıyla 2017 yılında 80-85 puan ve 2018 yılı ise 70-75 puan bandında seyretmiştir. Endeksteki sert düşüş, geçen yılın ağustos-eylül döneminde oldu” denildi.

Yerel seçimlerin ardından yeni bir ekonomik reform hamlesiyle, orta ve uzun vadede genel ekonomiyle birlikte inşaat sektöründe de sürdürülebilir büyüme gözlenebileceği değerlendirmesinin yer aldığı raporda, sektörü etkileyebilecek şu unsurlara dikkat çekildi:

IRAK VE RUSYA’YA DİKKAT!

“Başta enerji fiyatları ve finansman imkanları olmak üzere önümüzdeki dönemde yurtdışı inşaat pazarını etkileyecek çok çeşitli unsurlar mevcuttur. Rusya’da kısa sürede 2012 - 2015 yıllarındaki ortalama 5 - 6 milyar ABD doları/yıl potansiyel proje tutarına yaklaşılmasının mümkün olduğu öngörülmektedir. Irak’ta barışın tesisiyle geçen yılın sonunda hükümetin kurulması, sektörel işbirliğimiz açısından olumlu bir dönemin başlangıcının sinyallerini vermektedir. Bu çerçevede Türk firmalarının birikmiş alacaklarının ödenmesi ve mevcut projelerin tamamlanması mümkün olabilecektir.”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde