Koç Holding ilk çeyrekte beklentinin altında kaldı

Koç Holding ilk çeyrekte beklentinin altında kaldı

Koç Holding’in açıklanan ilk çeyrek finansalları kurumun net karının piyasa beklentisinin altında kaldığını gösterdi.

Koç Holding ilk çeyrekte beklentinin altında kaldı
16px
24px
23.05.2019 12:40
ABONE OLgoogle

Kurumun ilk çeyrek performansına ilişkin GCM Yatırım ekonomisti Enver Erkan’ın paylaştığı nota göre enerji ve otomotiv kollarının kurumun karlılığını negatif etkilediği belirtilmiştir.

“1Ç19 döneminde yılında holdingin dayanıklı tüketim sektöründe yer alan şirketlerinin mali performansa olumlu katkı verdiğini, enerji ve otomotiv kollarının ise holdingin genel net karına negatif yönde etki ettiğini görmekteyiz. Holding 1Ç19 dönemi net karını 779 milyon TL olarak açıklamıştır. Holdingin dönemsel net karı piyasanın 835 milyon TL tahmininin altında, bizim ise 780 milyon TL olan tahminimize paralel olarak gerçekleşmiştir. Sabancı Holding net karda Koç Holding'i geçti

BİST içerisindeki en iyi risk çeşitlendirmesine sahip olan Koç Holding hisseleri, makro türbülanslara karşı dayanıklıdır; piyasanın olumlu yönde seyretmesinde de, olumsuz yönde seyretmesinde de getiri sağlayabilmektedir. İhracat yapan oto ve dayanıklı tüketim malı sektörlerinden FX bazlı gelir elde edilmektedir.

Holdingin konsolide karında enerji grubu yüzde 25 oranında, otomotiv yüzde 29 oranında, finans sektörü ise yüzde 38 oranında paya sahiptir. Enerji grubunda yıl genelinde yüksek kapasite kullanımı operasyonel anlamda olumlu olurken; petrol fiyat farklarının daralması, artan doğal gaz fiyatları, RUP bakım onarım çalışmaları ve artan finansal giderler kara olumsuz etkide bulunmuştur.

Otomotiv halen yüksek ihracat hacminden istifade etmekte ve döviz girdisi sağlamaktadır. Güçlü yurt dışı gelirleri ve ihracat kontratları ile etkin gider yönetimi otomotiv grubunun artılarıdır.

Kur ve faiz artışından dolayı daralan iç pazar önemli bir olumsuzluk olmakla beraber, artan finansal giderler de karlılığa olumsuz etki etmiştir. Arçelik’in de bulunduğu dayanıklı tüketim grubunda ise; güçlü yurt dışı gelirleri ve fiyatlama odağı, daralan pazara rağmen yurt içi satış hacmindeki artış ve bir defaya mahsus kur farkı ve türev kazancı gibi unsurlar karlılığa olumlu etkide bulunmuşlardır.

Holdingin finans kolu olan Yapı Kredi’nin ise bankacılık faaliyetlerinden elde edilen gelirler bakımından karlılık konusunda başarılı olduğu görülmekle beraber, beklenenden olumsuz makroekonomik ortam ve faizlere etkisi bankacılık sektörünü genel olarak olumsuz etkilemiştir. Artan TL maliyetleri ve kredi mekanizmasındaki yavaşlama bankacılık sektörünün ortak olumsuz noktası olarak öne çıkmıştır.  Yapı Kredi’nin bankacılık sektörünün genel sıkıntıları düşünüldüğü zaman, 1Ç19 döneminde kendi sektöründe pozitif yönde ayrıştığını söylemek mümkündür.”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde