KDV Genel Uygulama Tebliği’nde değişiklik!

KDV Genel Uygulama Tebliği’nde değişiklik!

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Katma Değer Vergisi (KDV) Genel Uygulama Tebliği'nde değişiklik yapılmasına dair tebliği, Resmi Gazete'de yayımlandı.

KDV Genel Uygulama Tebliği’nde değişiklik!
16px
24px
11.10.2018 08:04
ABONE OLgoogle

Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklikle birlikte; artık sorumlu sıfatıyla beyan edilmeyen veya eksik beyan edilen KDV tutarının, satıcı tarafından beyan edilmiş olmasının yanı sıra Hazine’ye ödenmiş olması şartının yerine gelmesi halinde, sorumlu adına yapılacak tarhiyatta vergi aslı aranmayacak.

Değişiklik şöyle:

"Sorumlu sıfatıyla beyan edilmeyen veya eksik beyan edilen KDV tutarının satıcı tarafından beyan edilmiş ve Hazineye ödenmiş olması halinde sorumlu adına yapılacak tarhiyatta vergi aslı aranmaz. Sorumlu tarafından beyan edilip ödenmesi gerekirken satıcı tarafından beyan edilen ve Hazineye ödenen bu verginin normal vade tarihinden ödendiği tarihe kadar hesaplanan gecikme faizi alıcıdan aranır. Söz konusu vergi satıcı tarafından beyan edilmiş olmakla birlikte, tahakkuk eden verginin ödenmemesi veya ödenecek KDV çıkmaması nedenleriyle Hazineye ödenmeyen vergi ile buna bağlı ceza, faiz ve zamlar alıcıdan aranır."

Söz konusu maddenin önceki hali ise şöyleydi:

“Sorumlu sıfatıyla beyan edilmeyen veya eksik beyan edilen KDV tutarının satıcı tarafından beyan edilmiş olması halinde sorumlu adına yapılacak tarhiyatta vergi aslı aranmaz. Sorumlu tarafından beyan edilip ödenmesi gerekirken satıcı tarafından beyan edilen KDV’nin ödenmiş olması halinde, bu verginin normal vade tarihinden ödendiği tarihe kadar; söz konusu verginin ödenmemiş olması halinde ise normal vade tarihinden yapılacak tarhiyatın tahakkuk tarihine kadar gecikme faizi uygulanır.”

Üniversiteden ‘onay’ şartı

Yapılan değişiklikte, 2 maddeye ise şu ifadeler eklendi:

“Üniversitelere yapılacak bağışlarda, uygulama imar planı, parselasyon planı veya vaziyet planı olmaması gibi nedenlerle inşaat ruhsatı alınamaması halinde, istisna kapsamında alınacak mal ve hizmet listesinin onayında ruhsat yerine üniversitenin inşaatla ilgili sorumlu biriminin uygun görüşü aranır.”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde