İşte seçim hükümetinin şifreleri

İşte seçim hükümetinin şifreleri

Türkiye'yi seçime götürecek 63. hükümetin şifreleri neler?

İşte seçim hükümetinin şifreleri
16px
24px
29.08.2015 09:55
ABONE OLgoogle
Cumhuriyet tarihinin ilk seçim hükümeti olan 63. hükümette en önemli ilk, başörtülü bir kadının kabineye girmesi oldu. 
 
Türkiye yaklaşık 2 ay sonra tekrar seçime götürecek hükümete yapılan bakan atamalarında dikkat çeken bazı noktalar şöyle:
 
- Seçim hükümetindeki sürprizlerden biri Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na getirilen İstanbul Ticaret Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Ayşen Gürcan oldu. Gürcan, seçim hükümetinde, cumhuriyet tarihinde kabineye giren ilk başörtülü bakan olarak görev yapacak.
 
- Bakanlık teklifini kabul ederek MHP'de kriz yaratan Alparslan Türkeş, Başbakan Yardımcılığı'na getirildi. HDP'li Ali Haydar Konca AB Bakanlığı, Müslüm Doğan da Kalkınma Bakanlığı'na atandı. Levent Tüzel bakanlık teklifini reddetmesi nedeniyle kabinede iki koltukla temsil edilen HDP, tahsis edilen bakanlıklar nedeniyle MGK toplantılarına giremeyecek.
 
- CHP ve MHP'nin ret tavrı nedeniyle seçim hükümetinde HDP'yle başbaşa görüntü vermek istemeyen AKP, Tuğrul Türkeş'in ardından aynı doğrultuda ikinci adımını, MHP'den ayrılarak kurulan Büyük Birlik Partisi'nin eski Genel Başkanı Yalçın Topçu'yu dışarıdan Kültür ve Turizm Bakanlığı'na getirerek attı. 
 
- Seçim hükümetinin sürprizlerinden biri, eski İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın sınıf arkadaşı olan ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne atanan Selami Altınok'un bağımsızlar kontenjanından İçişleri Bakanlığı'na getirilmesi oldu. 
 
- "Alevi kökenli değil, Aleviyim" diyen HDP İzmir Milletvekili  Müslüm Doğan AB Bakanlığı'na getirildi.
 
- Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Orman ve Su İşleri BakanıVeysel Eroğlu ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu 62. hükümetteki bu görevlerini seçim hükümetinde de korudular. 62. hükümette Kalkınma Bakanı olan Cevdet Yılmaz, 63. hükümette Başbakan Yardımcısı oldu. Yalçın Akdoğan ve Numan Kurtulmuş'un Başbakan Yardımcılığı görevleri yeni hükümette de korununca, Türkeş'in de eklenmesiyle Başbakan Yardımcısı sayısı dörde yükseldi.
 
- Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, bağımsızlar kontenjanından Dışişleri Bakanlığı'na atandı. Bu atama, Dışişleri koltuğunun hükümete girmeyi reddeden CHP veya MHP için düşünüldüğü yorumlarına neden oldu.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde