İstanbul’a elinde bir valizle geldi, şimdi 5 fabrikası var

İstanbul’a elinde bir valizle geldi, şimdi 5 fabrikası var

İş hayatı bir valizle İstanbul’a gelişiyle başlayan Abdulkadir Akkuş, şimdi 200 milyon liraya yakın ciro yapan Akkuş Group'un başında.

İstanbul’a elinde bir valizle geldi, şimdi 5 fabrikası var
16px
24px
14.09.2018 04:56
ABONE OLgoogle

Dünya gazetesinden İbrahim Ekinci'ye konuşan Akkuş, iş hayatının bir valizle İstanbul'a gelişiyle başladığını söyledi.

Şimdilerde 200 milyon liraya yakın ciro yapan bir şirketler grubunun başında bulunan Akkuş, sektördeki konut stoku rakamlarından söz ederken; "Devam edeceğiz ama biraz yavaş gideceğiz. Bazı firmalar şartlara hiç dikkat etmiyor gibi. Üretilmiş veya üretilmekte olan, elinde 15 bin konut olanlar var" diye konuştu.

İLK DÜKKANI İSTANBUL ÇARŞISI'NDA AÇMIŞ

Ekinci, Akkuş'un açıklamalarına yer verdiği yazısında şunları kaydetti:

"3 sektörde 5 şirketten oluşan grup, İSO İkinci 500'de yer alıyor. Akkuş Tekstil ihracatta sıralamalarda. Hazır giyim ve konfeksiyonda 96. sırada. 2017 ihracat 28.1 milyon dolar ihracat yapmış. Ama biraz geri gidildiğinde, arkasında Mardin'den kalkıp İstanbul'a çalışmaya gelen genç bir adamın portresi beliriyor. Abdulkadir Akkuş o genç işte. Tarih 1988! Arapça bildiği için tercümanlık yapıyor Laleli civarında. Bir dikim atölyesinde çalışıyor. 1991'de İstanbul Çarşısı'nda kendi dükkanını açıyor. Laleli piyasasına çalışıyor. Sonra ne mi yapıyor? İşler büyüdükçe Mardin'den 6 kardeşini daha çağırıyor yanına. 7 kardeş kafa kafaya verip işleri büyütüyorlar. Üretim denimle başlıyor ve hala da ana iş olarak devam ediyor. Tekstildeki iki şirketin (Akkuş Tekstil ve Akkuş Moda) 4 üretim tesisi var. Ambarlı bölgesindeki Regant Kimya tesisi ile birlikte 5 yerde üretim yapıyor. Grupta 700 kişi çalışıyor. Tesislerinin 2'si Mardin OSB'de. Orda çalışanlarının yazde 60'ı kadın. 'Mardinli genç kadınlara iş veriyoruz. Para kazanıyorlar, kendilerine güvenleri geliyor, ailelerine katkıda bulunuyorlar. Mardin'de kız çocukları baba eline, koca eline bakmasın diye fabrikalarımızda özellikle kadınlara iş imkanı sağlıyoruz' dedi."

Gayrimenkulde yeni projeye başladı

Gayrimenkulde şimdiye kadar 3 proje tamamlamış, satmış. 4. projede Lübnanlı yatırımcılarla ortak. “100 dairelik bir iş. Küçük olmasına dikkat ediyoruz. Kaba işleri bitti, yüzde 30’unu da sattık. 5’inci projeye de başlarız, devam ederiz ama yavaşlayacağız. Bu şartlarda çok hızlı gitmeyiz” dedi. Yine Beylikdüzü bölgesinde proje geliştirme çalışmaları yaptığını anlattı. Sektördeki sıkıntının talebin üzerinde üretimden kaynaklandığı fikrinde. “Devlet destek veriyor. KDV indirdi, tapu harcı indirdi. Firmalar da dikkat etmeli” diye konuştu.

İhracatı 30 milyon euroya gidiyor

Abdulkadir Akkuş, son kur yükselişinden etkilenmemiş. “İhracata çalışıyoruz. Gelirimiz döviz. Bütün Avrupa ülkelerine, başka birçok ülkeye ihracatımız var. Sipariş üzerinedir bizde üretim. Girdi ithalatımız da vardır, Pakistan’dan, başka ülkelerden kumaş ithalatımız var ama gelirimizin esası döviz olduğundan bilanço risikimiz yok. 2017’de ihracatımız 28.1 milyon euro idi. Bu sene 30 milyon euro hedefliyoruz” diye konuştu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde